Chciałbym też się zapytać odnośnie obrządku premostrateńskiego (dziś św. Norberta nawiasem) czy jest nadal w użyciu czy może zaginął przed Soborem Watykańskim II (Synopsis Ritum o nim ni wspomina).
Bez obaw. Forma wyrażenia zgody może być bez utraty ważności sakramentu dowolna (w przypadku głuchoniemych np. tylko pismem czy gestem), byleby zgodę tę nupturienci wyrazili świadomie i dobrowolnie.
Czy w Polsce są premonstratensi?
Cytat: Bartek w Czerwca 05, 2009, 15:40:03 pmBez obaw. Forma wyrażenia zgody może być bez utraty ważności sakramentu dowolna (w przypadku głuchoniemych np. tylko pismem czy gestem), byleby zgodę tę nupturienci wyrazili świadomie i dobrowolnie.Co więcej - można przez pełnomocnika...
Oczywiście, że może. Errm... Ładny ma Pani awatar
Na oazie na pewno to nie jest egzorcyzm wiekszy bo nade mna cos takiego mowiono.
Panie Siloam... rozumiem, że Pan odpowiada po "gruntownym" przestudiowaniu tematu...
Natomiast nie wolno, odmawiać nad kimś kuszonym
Znaczy się ksiądz mówił nad Panią egzorcyzm czy oazowicze jakąś modlitwę o uwolnienie?
gdy dana osoba jest opętana/osaczona/dręczona przez szatana (gdy szatan manifestuje swoją obecność) gdyż usłyszy się w najlepszym wypadku "cicho bądź" w wersji szatańskiej. Opętana osoba otrzyma kolejnych parę guzów, a nic jej to nie pomoże, bo szatan wie dobrze, że Pani nie może z nim rozmawiać.
CytujZnaczy się ksiądz mówił nad Panią egzorcyzm czy oazowicze jakąś modlitwę o uwolnienie?Nie no aż tak źle nie było. Ksiądz. Czy egzorcyzm nie wiem. Jakaś modlitwę ale całość tego czegoś nazywano egzorcyzmem. Tak mi się skojarzyło z tym co o neo na blogu bp przeczytałam.