Odmawiajmy w dziękczynieniu kolektę dnia tego, umieszczoną przez Kościół po Hymnie 3 młodzieńców w piecu ognistym.
Czy ja dobrze rozumiem, że:- 25 kwietnia odprawia się Mszę św. ze św. Marka, a do tego dochodzi komemoracja z Litanii Większych- jeśli jest procesja na dzień Litanii Większych to Mszę świętą również z nich się odprawia, a ze św. Marka jest komemoracja?- jeśli w kościele jest sprawowana więcej niż jedna Msza święta, to ta z procesją jest odprawiana z Litanii Większych, ale bez komemoracji?Tak rozumiem z Ceremojału Parafjalnego bł. abpa Nowowiejskiego z 1931 roku (strony 521 - 525 w wydaniu, do którego mam dostęp). Tylko nie wiem czy na pewno dobrze rozumiem i na ile to aktualne względem wszystkich późniejszych modyfikacji, kodeksów rubryk ogólnych itd. (internetowe kalendarze podają św. Marka nic nie wspominając oprócz komemoracji dni krzyżowych).
- 25 kwietnia odprawia się Mszę św. ze św. Marka, a do tego dochodzi komemoracja z Litanii Większych
- jeśli jest procesja na dzień Litanii Większych to Mszę świętą również z nich się odprawia, a ze św. Marka jest komemoracja?- jeśli w kościele jest sprawowana więcej niż jedna Msza święta, to ta z procesją jest odprawiana z Litanii Większych, ale bez komemoracji?
Regina ceali odmawiamy do Zesłania Duch sw. czy to Niedzieli św. Trójcy (jak jest napisane na sanctus.pl) ? A może i to Sobór zmienił ?