Bartek
|
 |
« Odpowiedz #2385 dnia: Grudnia 05, 2010, 16:27:44 pm » |
|
Na jakiej podstawie twierdzi Pan, zemoga? Zgodnie z OWMR maja chyba obowiazek (kwestia interpretacji tego zdania):
Ba, mają też obowiązek wspólnego zachowywania tych samych gestów i postaw ciała, szczególnie podczas przyjmowania Ciała Pańskiego, jak i wystrzegania się wszelkiego indywidualizmu w liturgii (OWMR 95-97).
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
animus60
|
 |
« Odpowiedz #2386 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:14:39 pm » |
|
U mnie w parafii wymyślono nową tradycję. W każdą pierwszą niedziele miesiąca zamiast kazania jest adoracja Najświętszego Sakramentu. Jest ona tuż przed końcowym błogosławieństwem. OWMR mówi w art 66 że: "W niedziele i obowiązujące święta homilię należy głosić podczas wszystkich Mszy sprawowanych z udziałem ludu; można ją opuścić jedynie z bardzo ważnego powodu" Czy adoracja jest ważnym powodem? Przecież NS można adorować poza Mszą św.
|
|
|
|
|
|
|
trivelt
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #2387 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:22:53 pm » |
|
Po prostu wielu księży często nie ma czasu/chęci żeby wymyślać dwa kazania na jeden dzień i kiedy po mszy jest adoracja to po prostu wtedy wygłaszają coś a'la kazanie.
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #2388 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:28:39 pm » |
|
@ bruno niech Sz.Kol. idzie do proboszcza i powie, zeby sakrament wystwiali na poczatku mszy, a chowali na koncu  a tak powaznie: kazanie nie jest jakis tam mega waznym elementem mszy  choc wg norm powinno byc; adoracja powinna byc po zakonczeniu mszy - nie w trakcie
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 18:34:34 pm wysłana przez Guldenmond »
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
animus60
|
 |
« Odpowiedz #2389 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:31:37 pm » |
|
Tłumaczą to słabą frekwencją na adoracjach poza Mszą św. Z kazania zrezygnowali, żeby nie było za długo. Mam wątliwości czy to jest zgodne z normami liturgicznymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #2391 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:49:18 pm » |
|
a tak powaznie: kazanie nie jest jakis tam mega waznym elementem mszy
Tak na powaznie, to kazanie w ogole nie jest elementem liturgii mszy. Jest obcycm wtretem, tory znalazl sie miedzy ewangelia a Credo z powodow praktycznych i historycznych. Mowa o KRR, oczywiscie.
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #2392 dnia: Grudnia 05, 2010, 18:53:56 pm » |
|
wiem, wiem... dlatego jestem zwolennikiem zdejmowania ornatu. ale wg prawideł novos ordo - jest. a z postu Kol. Brunona (duzo jaśniej niż z postów Kol. Tawa) wynika, że o nom chodzi. ps. w krr "najfajniej" wychodzi przed mszą 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2010, 18:57:05 pm wysłana przez Guldenmond »
|
|
|
|
|
animus60
|
 |
« Odpowiedz #2393 dnia: Grudnia 06, 2010, 07:59:06 am » |
|
Oczywiście, że o NOM.
|
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #2395 dnia: Grudnia 06, 2010, 15:39:31 pm » |
|
to są 2 odcienie czerwieni - ot z 2 różnych kompletów
|
|
|
|
|
|
|
animus60
|
 |
« Odpowiedz #2396 dnia: Grudnia 06, 2010, 15:41:53 pm » |
|
Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
amersand
bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2397 dnia: Grudnia 07, 2010, 00:21:05 am » |
|
Pytanie błahe lub wręcz trywialne:
Czy w niedzielę może zostać odprawiona Msza Requiem. Chodzi nie tyle o pogrzeb ile o ponowny pochówek ekshumowanych szczątek poległych nieznanych żołnierzy. Ponieważ uroczystość ma się odbyć w niedzielę mam pytanie; czy może zostać odprawiona Missa pro defunctis czy ma być Msza niedzielna.
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
|
 |
« Odpowiedz #2398 dnia: Grudnia 07, 2010, 09:12:20 am » |
|
Pytanie błahe lub wręcz trywialne:
Czy w niedzielę może zostać odprawiona Msza Requiem. Chodzi nie tyle o pogrzeb ile o ponowny pochówek ekshumowanych szczątek poległych nieznanych żołnierzy. Ponieważ uroczystość ma się odbyć w niedzielę mam pytanie; czy może zostać odprawiona Missa pro defunctis czy ma być Msza niedzielna.
Pochówek ekshumowanych szczątków podpada pod pojęcie "ultima defuncti sepultura", a Mszy za zmarłych z tej okazji nie wolno odprawiać w niedzielę (RGMR 411, 414).
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #2399 dnia: Grudnia 07, 2010, 14:06:28 pm » |
|
a jakakolwiek msze rekwialna mozna? w jakim przypadku?
|
|
|
|
|
|
|
|