Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 19, 2024, 02:46:26 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232457 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR)
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 152 153 [154] 155 156 ... 294 Drukuj
Autor Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR)  (Przeczytany 1314470 razy)
emek
rezydent

« Odpowiedz #2295 dnia: Października 31, 2010, 20:07:54 pm »

"TRES ADHINC ANNOS. Druga Instrukcja o należytym wykonywaniu Konstytucji o św. Liturgii" Święta Kongregacja obrzędów (4 maja 1967 roku):
25. Manipularza można nigdy nie używać.

Czyli jak kapłan bardzo chce to może w NOMie nie używać manipularza, choć nie wiem po co takie dziwactwo  ;)
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #2296 dnia: Października 31, 2010, 20:09:31 pm »

Czy można używać manipularza w NOM?? Jeśli tak to prosił bym o coś, co by to potwierdzało. Z góry dziękuje ;).

Proszę się cofnąć o parę stron i prześledzić dyskusję od postu datowanego na 30 września br. włącznie.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #2297 dnia: Października 31, 2010, 21:42:50 pm »

Czy stułę trzeba nosić na komżę albo albę? Czy można bezpośrednio na sutannę?
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
jedam
uczestnik

« Odpowiedz #2298 dnia: Października 31, 2010, 21:45:01 pm »

W pewnych sytuacjach można na sutannę.
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #2299 dnia: Listopada 01, 2010, 13:44:51 pm »

A w jakich? :)
erykofm
Gość
« Odpowiedz #2300 dnia: Listopada 01, 2010, 16:53:20 pm »

Np. mając kilkusetletnie przywileje ustanowione przez Stolice Apostolską, a nieodwołane.
Związane ze zwolnieniem z głoszenia kazań czy spowiadania w komży, ba nawet bez stuły. Oczywiście mamy wtedy do czynienia z habitem a nie sutanną, są jednak zgromadzenia noszące sutanny.
Takie przywileje mają franciszkanie, o innych sytuacjach sam chętnie się dowiem ;)
jedam
uczestnik

« Odpowiedz #2301 dnia: Listopada 01, 2010, 18:17:03 pm »

-spowiadanie
-kazanie (dawniej także poza kościołem)
-święcenie domów, budowy, kamieni węgielnych pod budynki niezwiązane z kultem, medalików, książeczek etc

Generalnie działalność kościelna ale niezwiązana bezpośrednio z liturgią lub sakramentami i częścią sakramentaliów, choć za wyłączeniem spowiedzi

może coś jeszcze...

a teraz nawet na mszy pontyfiklanej można...
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #2302 dnia: Listopada 01, 2010, 20:00:19 pm »

Np. mając kilkusetletnie przywileje ustanowione przez Stolice Apostolską, a nieodwołane.
Związane ze zwolnieniem z głoszenia kazań czy spowiadania w komży, ba nawet bez stuły. Oczywiście mamy wtedy do czynienia z habitem a nie sutanną, są jednak zgromadzenia noszące sutanny.
Takie przywileje mają franciszkanie, o innych sytuacjach sam chętnie się dowiem ;)
Coś słyszałem, że FSSPX ma, bo abp Lefebvre jako misjonarz miał prawo do zezwalania na spowiadanie bez komży (stuła na sutannę), i nie odwołano mu tego przywileju... Ale nie wiem czy czegoś nie pomieszałem....
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #2303 dnia: Listopada 01, 2010, 22:01:38 pm »

-spowiadanie
-kazanie (dawniej także poza kościołem)
-święcenie domów, budowy, kamieni węgielnych pod budynki niezwiązane z kultem, medalików, książeczek etc

Generalnie działalność kościelna ale niezwiązana bezpośrednio z liturgią lub sakramentami i częścią sakramentaliów, choć za wyłączeniem spowiedzi

może coś jeszcze...

a teraz nawet na mszy pontyfiklanej można...
A mógłby Pan podać jakieś źródła, które potwierdzają to, co Pan pisze? Wiem, że w niektórych przypadkach można wykonywać te czynności bez np. komży, ale z tego co Pan pisze wynika, że np. do Sakramentu Pokuty komża jest niepotrzebna. Czy mógłby Pan uściślić?

Odnośnie sakramentu pokuty polecam wszystkim przeczytanie http://cdigital.dgb.uanl.mx/la/1080016159_C/1080016161_T3/1080016161_28.pdf pkt 171 Wszystko jest tam ładnie opisane.

@ Kamil
Odnośnie misjonarzy to wiem, że kazania mogli głosić w ten sposób
5. Concionator nec superpelliceum, nec stolam, nec birettam induit. Crucifixum, autem, sat magnumsuper pectus portabit." http://www.archive.org/download/manualemissionar00ryan/manualemissionar00ryan.pdf
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 22:08:31 pm wysłana przez Kalistrat » Zapisane
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #2304 dnia: Listopada 01, 2010, 22:58:13 pm »

Coś słyszałem, że FSSPX ma, bo abp Lefebvre jako misjonarz miał prawo do zezwalania na spowiadanie bez komży (stuła na sutannę), i nie odwołano mu tego przywileju... Ale nie wiem czy czegoś nie pomieszałem....

Ciekawe rozumowanie...
Major
aktywista

« Odpowiedz #2305 dnia: Listopada 02, 2010, 07:34:13 am »

Ile razy ja byłem u księdza u spowiedzi który na sutannie nie miał komży tylko stułę. Albo był tylko w koloratce. To co moja spowiedź była nieważna z powodów tak drugorzędnych jak komża?
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #2306 dnia: Listopada 02, 2010, 10:04:04 am »

Ile razy ja byłem u księdza u spowiedzi który na sutannie nie miał komży tylko stułę. Albo był tylko w koloratce. To co moja spowiedź była nieważna z powodów tak drugorzędnych jak komża?
Widać nie przeczytał Pan tego pkt 171. Dla wszystkich, którzy nie znają łaciny (nie mówię tu koniecznie o Panu, Panie Majorze) zamieszczam screena z Ceremoniału Parafialnego
Johny39
adept
*

« Odpowiedz #2307 dnia: Listopada 02, 2010, 21:25:03 pm »

U nas pod tym względem szczególnie podczas pogrzebu panuje rozbieżność: np. w czasie "Libera" wszyscy powinni stać z odkrytymi głowami, tymczasem jedni stoją w biretach, inni bez biretów.

Może ktoś wyjaśnić o co konkretnie tu chodzi. O co chodzi ze słowem Libera???
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #2308 dnia: Listopada 02, 2010, 22:08:28 pm »

"Libera" odnosi się do:

Libera me, Domine, de morte æterna, in die illa tremenda:
Quando cæli movendi sunt et terra.
Dum veneris iudicare sæculum per ignem.
Tremens factus sum ego, et timeo, dum discussio venerit, atque ventura ira.
Quando cæli movendi sunt et terra.
Dies illa, dies iræ, calamitatis et miseriæ, dies magna et amara valde.
Dum veneris iudicare sæculum per ignem.
Requiem æternam dona eis, Domine: et lux perpetua luceat eis.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #2309 dnia: Listopada 02, 2010, 22:29:09 pm »

"Libera me" to ostatnie, 9-te responsorium Jutrzni z Officium Defunctorum, stosowane również podczas samych ceremonii pogrzebowych. Mianowicie śpiewa się je zaraz po Mszy żałobnej, przy katafalku - jego śpiew rozpoczyna więc obrzędy absolucji:
http://www.youtube.com/watch?v=komfl50UqIk
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2010, 22:31:51 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Strony: 1 ... 152 153 [154] 155 156 ... 294 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!