25. Manipularza można nigdy nie używać.
Czy można używać manipularza w NOM?? Jeśli tak to prosił bym o coś, co by to potwierdzało. Z góry dziękuje .
A w jakich?
Cytat: Maswerk w Listopada 01, 2010, 13:44:51 pmA w jakich? Np. mając kilkusetletnie przywileje ustanowione przez Stolice Apostolską, a nieodwołane.Związane ze zwolnieniem z głoszenia kazań czy spowiadania w komży, ba nawet bez stuły. Oczywiście mamy wtedy do czynienia z habitem a nie sutanną, są jednak zgromadzenia noszące sutanny.Takie przywileje mają franciszkanie, o innych sytuacjach sam chętnie się dowiem
-spowiadanie-kazanie (dawniej także poza kościołem)-święcenie domów, budowy, kamieni węgielnych pod budynki niezwiązane z kultem, medalików, książeczek etcGeneralnie działalność kościelna ale niezwiązana bezpośrednio z liturgią lub sakramentami i częścią sakramentaliów, choć za wyłączeniem spowiedzimoże coś jeszcze...a teraz nawet na mszy pontyfiklanej można...
Cytat: erykofm w Listopada 01, 2010, 16:53:20 pmCytat: Maswerk w Listopada 01, 2010, 13:44:51 pmA w jakich? Np. mając kilkusetletnie przywileje ustanowione przez Stolice Apostolską, a nieodwołane.Związane ze zwolnieniem z głoszenia kazań czy spowiadania w komży, ba nawet bez stuły. Oczywiście mamy wtedy do czynienia z habitem a nie sutanną, są jednak zgromadzenia noszące sutanny.Takie przywileje mają franciszkanie, o innych sytuacjach sam chętnie się dowiem Coś słyszałem, że FSSPX ma, bo abp Lefebvre jako misjonarz miał prawo do zezwalania na spowiadanie bez komży (stuła na sutannę), i nie odwołano mu tego przywileju... Ale nie wiem czy czegoś nie pomieszałem....
Ile razy ja byłem u księdza u spowiedzi który na sutannie nie miał komży tylko stułę. Albo był tylko w koloratce. To co moja spowiedź była nieważna z powodów tak drugorzędnych jak komża?