Czy obowiązkowe jest używanie pateny ministranckiej podczas rozdawania Komunii?Jak zapobiec bezczeszczeniu Pana Jezusa podczas rozdawania Komunii ?Czy można rozdawać komunię bez pateny i nie bezcześcić Postaci eucharystycznych?Jaki są sposoby rozdawania Komunii bez ministrantów( i bez pateny)?Pytam, bo sam znalazłem partykułę- okruszek Ciała Chrystusa na posadzce po rozdawaniu Komunii bez pateny.
Czy można użyć pateny z kielicha zamiast ministranckiej (mi się to nie widzi, ale słyszałem często o takim postępowaniu)?
Cytat: Serpico w Kwietnia 21, 2010, 12:49:43 pmCzy obowiązkowe jest używanie pateny ministranckiej podczas rozdawania Komunii?Jak zapobiec bezczeszczeniu Pana Jezusa podczas rozdawania Komunii ?Czy można rozdawać komunię bez pateny i nie bezcześcić Postaci eucharystycznych?Jaki są sposoby rozdawania Komunii bez ministrantów( i bez pateny)?Pytam, bo sam znalazłem partykułę- okruszek Ciała Chrystusa na posadzce po rozdawaniu Komunii bez pateny.Jeśli jest ministrant, to ma iść z pateną (inna sprawa, ze jak będzie to dziecko lat 6-10, o typowej inteligencji i wzroście, to i tak pożytku z niego nie będzie). Natomiast nie widziałem zakazu rozdawania bez pateny. Ale się dołączam:Czy można użyć pateny z kielicha zamiast ministranckiej (mi się to nie widzi, ale słyszałem często o takim postępowaniu)?
Litania Większa oraz Mniejsze są 3. klasy. W kalendarzu wydanym przez ŚŚWTŁ jest napisane, że w tę niedzielę wspomina się Litanię Większą.
Cytat: adamic w Kwietnia 20, 2010, 15:37:27 pmLitania Większa oraz Mniejsze są 3. klasy. W kalendarzu wydanym przez ŚŚWTŁ jest napisane, że w tę niedzielę wspomina się Litanię Większą.Znalazłem :-)Litania mniejsza jest wotywą II klasy. Msza własna, bez Gloria, z ewentualną kommemoracją świętego (III klasy), z Alleluja, bez Credo, z Ite Missa est. Jeśli przed Mszą jest procesja, odpadają modlitwy u stopni ołtarza, Aufer a nobis itd. Jeśli w kościele jest tylko jedna Msza i jest to Msza z litanii mniejszej, to zakazane są Msze za zmarłych, także pogrzebowe.
Konkretnie chodzi mi o kartkę z intencjami mszalnymi, która u nas prawie zawsze tam się znajduje.