Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 22, 2025, 02:12:35 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232919 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR)
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 295 Drukuj
Autor Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR)  (Przeczytany 1389526 razy)
Adam M.
bywalec
**

« Odpowiedz #1800 dnia: Kwietnia 20, 2010, 15:37:27 pm »

Litania Większa oraz Mniejsze są 3. klasy. W kalendarzu wydanym przez ŚŚWTŁ jest napisane, że w tę niedzielę wspomina się Litanię Większą.
"...nie zwycięży chora siła libertyńsko - agnostycka, Polska tysiąc lat już była, jest i będzie katolicka..." L. Czajkowski >>Bronić krzyża<<
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #1801 dnia: Kwietnia 21, 2010, 12:49:43 pm »

Czy obowiązkowe jest używanie pateny ministranckiej podczas rozdawania Komunii?
Jak zapobiec bezczeszczeniu Pana Jezusa podczas rozdawania Komunii ?
Czy można rozdawać komunię bez pateny i nie bezcześcić Postaci eucharystycznych?
Jaki są sposoby rozdawania Komunii bez ministrantów( i bez pateny)?

Pytam, bo sam znalazłem partykułę- okruszek Ciała Chrystusa na posadzce po rozdawaniu Komunii bez pateny.
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #1802 dnia: Kwietnia 21, 2010, 15:15:59 pm »

Czy można rozdawać komunię bez pateny i nie bezcześcić Postaci eucharystycznych?

Pytam, bo sam znalazłem partykułę- okruszek Ciała Chrystusa na posadzce po rozdawaniu Komunii bez pateny.
Jeśli jest ministrant, to ma iść z pateną (inna sprawa, ze jak będzie to dziecko lat 6-10, o typowej inteligencji i wzroście, to i tak pożytku z niego nie będzie). Natomiast nie widziałem zakazu rozdawania bez pateny.

Ale się dołączam:

Czy można użyć pateny z kielicha zamiast ministranckiej (mi się to nie widzi, ale słyszałem często o takim postępowaniu)?
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
Krzysztof_
Gość
« Odpowiedz #1803 dnia: Kwietnia 21, 2010, 15:33:07 pm »

Czy można użyć pateny z kielicha zamiast ministranckiej (mi się to nie widzi, ale słyszałem często o takim postępowaniu)?

Nie potrafię teraz podać źródła, czytałem, że nie można.

Gdy nie ma ministranta patenę przy balaskach mogą sobie przekazywać wierni (widziałem coś takiego na żywo).
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #1804 dnia: Kwietnia 21, 2010, 17:04:21 pm »

Czy mógłby mi ktoś ukazać, jak powinna przebiegać liturgia zbliżającej się niedzieli (Litania większa)?
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #1805 dnia: Kwietnia 21, 2010, 18:56:15 pm »

Jeśli jest ministrant, to ma iść z pateną (inna sprawa, ze jak będzie to dziecko lat 6-10, o typowej inteligencji i wzroście, to i tak pożytku z niego nie będzie). Natomiast nie widziałem zakazu rozdawania bez pateny.

Ale się dołączam:

Jest natomiast nakaz używania pateny!

Instrukcja Redemptoris Sacramentum

93. W celu uniknięcia niebezpieczeństwa upadku konsekrowanej hostii lub jakiegoś jej fragmentu, podczas Komunii wiernych należy używać pateny180.

Poza tym zwyczaj jest prawem Kościoła!
Zwyczajem w Kościele  jest używanie pateny.

KPK
Kan. 27 - Zwyczaj jest najlepszą interpretacją ustaw.

Krzysztof_
Gość
« Odpowiedz #1806 dnia: Kwietnia 22, 2010, 00:23:39 am »

Litania Większa oraz Mniejsze są 3. klasy. W kalendarzu wydanym przez ŚŚWTŁ jest napisane, że w tę niedzielę wspomina się Litanię Większą.

Znalazłem :-)

Litania mniejsza jest wotywą II klasy. Msza własna, bez Gloria, z ewentualną kommemoracją świętego (III klasy), z Alleluja, bez Credo, z Ite Missa est. Jeśli przed Mszą jest procesja, odpadają modlitwy u stopni ołtarza, Aufer a nobis itd. Jeśli w kościele jest tylko jedna Msza i jest to Msza z litanii mniejszej, to zakazane są Msze za zmarłych, także pogrzebowe.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #1807 dnia: Kwietnia 22, 2010, 08:51:40 am »

Znalazłem :-)

Litania mniejsza jest wotywą II klasy. Msza własna, bez Gloria, z ewentualną kommemoracją świętego (III klasy), z Alleluja, bez Credo, z Ite Missa est. Jeśli przed Mszą jest procesja, odpadają modlitwy u stopni ołtarza, Aufer a nobis itd. Jeśli w kościele jest tylko jedna Msza i jest to Msza z litanii mniejszej, to zakazane są Msze za zmarłych, także pogrzebowe.

Zgadza się, z tym że odprawianie mszy z litanii większej bez procesji albo nabożeństwa pokutnego przed nią jest zakazane.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #1808 dnia: Kwietnia 23, 2010, 02:35:54 am »

Co do pateny to trudno jej używać, jak nie ma ministranta co się w polskich kościołach zdarza niestety coraz częściej. Oczywiście jako pateny można użyć dekielka od cyborium, zdarza się że niektórzy wykorzystują też palkę. Niestety w niektórych kościołach są max dwie pateny. Stosowanie pateny moim skromnym zdaniem mija się z celem gdy pozwala się na handkomunię. Oczywiście jestem jej przeciwny.
łukasz88
uczestnik

Sancte Pie X patrone meus, ora pro mei.

« Odpowiedz #1809 dnia: Kwietnia 23, 2010, 22:53:24 pm »

Czy ryty przejściowe z roku 1965 i 1967 dopuszczały koncelebrę ?
Przypadek o który mi chodzi dotyczy ewentualnej koncelebry przez biskupów w dniu koronacji obrazu Matki Bożej w październiku 1967 roku.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #1810 dnia: Kwietnia 24, 2010, 08:54:18 am »

Koncelebra sakramentalna zostala dopuszczona najpierw w seminariach w instrukcji "Inter Oecumenici" z 26 wrzesnia 1964 (§15) niejako na kredyt, na mocy §57 i 58 Sacrosanctum Concilium. Szczegolowe przepisy zostaly wydane dopiero 7 marca 1965 r. ("Ritus concelebrationis").
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Iacobus
uczestnik

« Odpowiedz #1811 dnia: Maja 01, 2010, 11:17:33 am »

Mam pytanie odnośnie NOM. Czy jest jakiś przepis regulujący, co może, a co nie może znajdować się na ołtarzu ? Konkretnie chodzi mi o kartkę z intencjami mszalnymi, która u nas prawie zawsze tam się znajduje.
Spera in Deo, quoniam adhuc confitebor illi: salutare vultus mei, et Deus meus.
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #1812 dnia: Maja 01, 2010, 12:30:17 pm »

Na pewno nie powinno być na nim kwiatów. A no i musi być św. mikrofon, bez którego Msza jest świętokradzka ;D
A co kartki to niewiem.
Sancte Raphael, ora pro nobis!
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #1813 dnia: Maja 01, 2010, 13:07:35 pm »

http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadzeniedoksiag/owmrpopr/5.htm

Konkretnie chodzi mi o kartkę z intencjami mszalnymi, która u nas prawie zawsze tam się znajduje.

ale właściwie co w tym złego?
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
Iacobus
uczestnik

« Odpowiedz #1814 dnia: Maja 01, 2010, 13:39:32 pm »

Np ostatnio leżały: jedna kartka A4 z intencjami na bieżący tydzień, 1 kartka A4 z intencjami na kolejny tydzień, 1 kartka A4  z ogłoszeniami duszpasterskimi, zalaminowana modlitwa przygotowująca parafię do nawiedzenia obrazu MB, odmawiana codzienne, jakieś zaproszenie na akademię przygotowaną przez szkołę. Czasami dochodzi do tego jeszcze list episkopatu itd. Wydaje mi się, że ołtarz to nie jest odpowiednie miejsce na takie rzeczy. Zwłaszcza, że różne papiery leżą na nim non stop, a krzyż znajduje się pół metra od niego, żeby nie przeszkadzał.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2010, 13:41:13 pm wysłana przez Iacobus » Zapisane
Spera in Deo, quoniam adhuc confitebor illi: salutare vultus mei, et Deus meus.
Strony: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 295 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Pytania liturgiczne błahe i trywialne (KRR) « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!