Zamiast uczyć się do egzaminu przeczytałem o papieskiej Missa Coram
źle się wyraziłem. Reprint to reprint. Chodzi mi o to, że została zmieniona modlitwa za Żydów. To oczywiście szczegół, układ itd pozostał bez zmian. Obserwuję u ludzi w rękach mszaliki (wyglądające na b.stare, z czerwonymi brzegami/krawędziami stron). Asperges tam jest. Ciekaw jestem czy w czasach bierutowsko-gomułkowskich udało się wydać inne mszaliki niż ten obecnie dostępny. Czasy były ciężkie.psObecny reprint wydrukowany został na Białorusi u Łukaszenki. Co za czasy.
Czeka mnie niedlugo zorganizowanie chrztu dziecka. W zwiazku z tym nasunely mi sie pytania:1. Jakie slowa wypowiada kaplan namaszczajac dziecko krzyzmem sw?2. Czym roznia sie: krzyzmo, olej katechomenow, olej chorych i czy sa jakies jescze inne oleje sw.? Chodzi mi, sklad, wyglad i symbolike.Z gory bardzo dziekuje!
Lusterko wsteczne.
Cytat: Bartek w Lutego 11, 2010, 11:54:07 amLusterko wsteczne.
To chyba w Novusie
Rozumiem, że chodzi o stary ryt?Jeśli tak, to:Ad 1. "Bóg Wszechmogący, Ojciec Pana Naszego Jezusa Chrystusa, który Cię odrodził z wody i Ducha Świętego, i udzielił ci odpuszczenia wszystkich grzechów, niechaj cię namaści Krzyżmem zbawienia w Chrystusie Jezusie Panu naszym."AD 2. Olej chorych to oliwa poświęcana przez biskupa w czasie Mszy Krzyżma w Wielki Czwartek pod koniec Kanonu, której uzywa się przy udzielaniu sakramentu namaszczenia chorych. Olej katechumenów to oliwa, która w czasie tej samej mszy jest poświęcana przez biskupa po komunii i używana przy udzielaniu sakramentu chrztu, święceń biskupich i niektórych sakramentaliach). Olej Krzyżma, to oliwa zmieszana z wonnym balsamem (żywicznym) poświęcana w Wielki Czwartek i używana przy udzielaniu sakramentu chrztu, konsekracji biskupiej i niektórych sakramentaliach.