Murka
|
|
« Odpowiedz #1320 dnia: Grudnia 13, 2009, 17:33:20 pm » |
|
Prosba do przedmowcy: czy moze Pan nie straszyc dzis ta morda na awatarze? Dzien wybitnie niestosowny. Z gory dziekuje.
|
|
|
|
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
|
|
|
kamilek
Gość
|
|
« Odpowiedz #1321 dnia: Grudnia 13, 2009, 20:01:55 pm » |
|
.
|
|
|
|
|
|
|
miki
|
|
« Odpowiedz #1322 dnia: Grudnia 13, 2009, 20:59:07 pm » |
|
Kolejne pytanie - proste. W jakiej kolejności występują nazwy Mszy Bożego Narodzenia. Nie chodzi mi o nazwy Msza w nocy, o świcie itd. Tylko o nazwy: anielska itd w odpowiedniej kolejności. Msza w nocy = Anielska?
|
|
|
|
Taki sobie o...
|
|
|
Adam M.
bywalec
|
|
« Odpowiedz #1323 dnia: Grudnia 13, 2009, 22:23:51 pm » |
|
Msza w nocy = Anielska?
No właśnie jak to jest? Wyjątek Ewangelii zapisanej u św. Łukasza (2, 1-14) wskazywałby na to, że poprawniej nazywać Mszę w nocy anielską. Temat pasterzy rozwija ciąg dalszy (Łk 2, 15-20), i pasterką musiałaby być msza o świcie. A teraz inne pytanie: czy celebrans okadzając ołtarz ma obejść ołtarz wraz z ministrantami czy może to zrobić sam?
|
|
|
|
"...nie zwycięży chora siła libertyńsko - agnostycka, Polska tysiąc lat już była, jest i będzie katolicka..." L. Czajkowski >>Bronić krzyża<<
|
|
|
Nathanael
Gość
|
|
« Odpowiedz #1324 dnia: Grudnia 20, 2009, 11:13:46 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #1325 dnia: Grudnia 20, 2009, 13:40:47 pm » |
|
Kolejne pytanie - proste. W jakiej kolejności występują nazwy Mszy Bożego Narodzenia. Nie chodzi mi o nazwy Msza w nocy, o świcie itd. Tylko o nazwy: anielska itd w odpowiedniej kolejności. Msza w nocy = Anielska?
Nazwy ludowe, nieliturgiczne dwóch pierwszych Mszy Bożego Narodzenia bardzo łatwo zapamiętać. Msza o hołdzie aniołów nazywa się pasterską, o hołdzie pasterzy - anielską. Nie odwrotnie :-)
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
mateusz72
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #1326 dnia: Grudnia 20, 2009, 20:20:57 pm » |
|
Mam kilka pytań co do tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=ijkRYfjG6og
1. Dlaczego niema krzyża? 2. Czy sztandar może iść w procesji? 3. Czy kapłani idący w procesji wejścia mogą mieć założone birety? 4. Dlaczego kard. Rodé nie używa pastorału? 5. Kim sa krączący za kard. Rodé tj. jakie funkcje pełnią?
To chyba na tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nieśmiało ponawiam prośbę o odpowiedzi na pytania.
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #1327 dnia: Grudnia 20, 2009, 22:03:54 pm » |
|
1. Nie wiem:) 2. Może. 3. Spotkałem dwie prkatyki- nakryte lub odkryte:) 4. Bo nie jest na tereni swojej diecezji i zwyczajowo w Rzymie nikt tego prawa do używania nie otrzymuje. 5. Ministrant bugii, ministrant od kanonu biskupiego, ministnt noszacy mitrę. oraz jeden z pokojowych kardynała dawniej dzis ładnie ubrany Pan do obmywania rak kardynała., czasem ida jeszcze sekretarz i kapelan w fariolach.
|
|
|
|
|
|
|
Kubaturus
|
|
« Odpowiedz #1328 dnia: Grudnia 22, 2009, 10:09:33 am » |
|
Czy obecność na Pasterce 24 grudnia jest wypełnieniem obowiązku uczestnictwa we Mszy Świętej pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia? Jak jest dzisiaj i jak było przed Soborem?
|
|
|
|
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #1329 dnia: Grudnia 22, 2009, 10:46:50 am » |
|
Czy obecność na Pasterce 24 grudnia jest wypełnieniem obowiązku uczestnictwa we Mszy Świętej pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia?
Jest - bo Pasterka jest już Mszą z pierwszego dnia Świąt. Jak jest dzisiaj i jak było przed Soborem?
Tak samo. Tyle że dziś przeciętny zorientowany wierny pyta, czy będąc na Pasterce zadośćuczynił przykazaniu, a jeszcze sto lat temu pytał, czy wypada mu opuścić którąś z trzech Mszy Bożego Narodzenia.
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
Michał Barcikowski
*
aktywista
|
|
« Odpowiedz #1330 dnia: Grudnia 22, 2009, 13:29:42 pm » |
|
Czy obecność na Pasterce 24 grudnia jest wypełnieniem obowiązku uczestnictwa we Mszy Świętej pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia?
Jest - bo Pasterka jest już Mszą z pierwszego dnia Świąt.
Jak jest dzisiaj i jak było przed Soborem?
Tak samo. Tyle że dziś przeciętny zorientowany wierny pyta, czy będąc na Pasterce zadośćuczynił przykazaniu, a jeszcze sto lat temu pytał, czy wypada mu opuścić którąś z trzech Mszy Bożego Narodzenia.
Dodajmy, że było mu łatwiej "zaliczyć" wszystkie trzy msze, gdyż często kapłan odprawiał wszystkie trzy pod rząd.
|
|
|
|
|
|
|
krkkrzysiek
adept
|
|
« Odpowiedz #1331 dnia: Grudnia 26, 2009, 12:05:35 pm » |
|
Witam serdecznie! Ja chciałem zapytać jeszcze o jakieś nagrania kolęd w języku łacińskim..gdzie można takie coś znaleźć? ma ktoś? Interesuję się ogólnie językiem łacińskim i się próbuje uczyć..teraz mamy czas kolęd więc chciałbym sobie posłuchać
|
|
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
|
« Odpowiedz #1332 dnia: Grudnia 26, 2009, 12:17:28 pm » |
|
Najlepiej zaczac od tradycyjnej koledy "Na desce widelec".
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
triregnum
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #1333 dnia: Grudnia 26, 2009, 12:20:59 pm » |
|
Witam serdecznie! Ja chciałem zapytać jeszcze o jakieś nagrania kolęd w języku łacińskim..gdzie można takie coś znaleźć? ma ktoś? Interesuję się ogólnie językiem łacińskim i się próbuje uczyć..teraz mamy czas kolęd więc chciałbym sobie posłuchać
Teksty można znaleźć w Internecie, a melodie są takie same jak w j. polskim. Najlepiej zaczac od tradycyjnej koledy "Na desce widelec".
... czyli Adeste fideles, ale nie wiem czy to na sam początek jest takie dobre. Lepiej zacząć od czegoś prostszego.
|
|
|
|
Accipe thiaram tribus coronis ornatam, et scias te esse Patrem Principum et Regum, Rectorem Orbis, in terra Vicarium Salvatoris Nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in saecula saeculorum.
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #1334 dnia: Grudnia 26, 2009, 12:25:41 pm » |
|
|
|
|