CytujPanie DominoNR, powiem tak... kierując się pana logiką Benedykt XVI odprawia niegodne Msze, bo odprawia NOM? Spokojnie, już to Panu mówiłam wiele razy. Jak tylko mogę, idę na KRR, ale gdy np. będę miesiąc w górach, to wątpię, bym mogła iść na KRR, może pojadę raz czy 2 do Krakowa, nie wiem, albo do Sącza do grekokatolików. Ale nie mam zamiaru nie przyjmować Komunii. Zgadzam się z Panem ryszardem1966, naprawdę ja nie potrafię długo wytrwać w wierze i łasce uświęcającej bez Komunii świętej, czasem po prostu czuję, że muszę iść do Komunii. Więc wtedy, jak nie mogę na liturgię tradycyjną, idę na NOM bez nadużyć. Mogę też przyjść przed rozdawaniem Komunii, żeby ją przyjąć tylko, jeśli jest dzień powszedni, a nie niedziela. I tyle...A co to za różnica czy odprawi ją papież czy zwykły ksiądz? NOM jest NOMem i tak.Ja mam to szczęście, że praktycznie 90% niedziel w roku jestem na KRR, a raz w tygodniu na Boskiej Liturgii. Przeżyję bez NOMu.NOMu nigdzie nie mam w swojej okolicy "godnego", ponieważ Nowa Msza zawiera liczne błędy, potępione przez św. Piusa V na Soborze Trydenckim (Msza w całości w języku narodowym, słowa Konsekracji wypowiadane na głos etc.; por. potępienie jansenistycznego Synodu w Pistoi) oraz błędy potępione przez Piusa XII (np. ołtarz w kształcie stołu – zob. Mediator Dei).. I te błędy są w każdym kościele w którym widziałem NOM.[/b][/size]GuldenmondCytujczy Kol. uwaza wiec, ze jego nomowy chrzest, nomowe spowiedzi i nomowe komunie byly heretyckie, niewazne, bluzniercze? Zapewne wszystkie sakramenty w nowym rycie są niegodne. Ważne są, gdy są spełnione znane warunki. To samo tyczy się sakramentów w tradycyjnym rycie.CytujI wypraszam sobie, że liturgia Kościoła jest heretycka..Jest, ponieważ zawiera liczne błędy potępione przez nieomylny Sobór Trydencki i katolickiego papieża Piusa XII w "Mediator Dei".
Panie DominoNR, powiem tak... kierując się pana logiką Benedykt XVI odprawia niegodne Msze, bo odprawia NOM? Spokojnie, już to Panu mówiłam wiele razy. Jak tylko mogę, idę na KRR, ale gdy np. będę miesiąc w górach, to wątpię, bym mogła iść na KRR, może pojadę raz czy 2 do Krakowa, nie wiem, albo do Sącza do grekokatolików. Ale nie mam zamiaru nie przyjmować Komunii. Zgadzam się z Panem ryszardem1966, naprawdę ja nie potrafię długo wytrwać w wierze i łasce uświęcającej bez Komunii świętej, czasem po prostu czuję, że muszę iść do Komunii. Więc wtedy, jak nie mogę na liturgię tradycyjną, idę na NOM bez nadużyć. Mogę też przyjść przed rozdawaniem Komunii, żeby ją przyjąć tylko, jeśli jest dzień powszedni, a nie niedziela. I tyle...
czy Kol. uwaza wiec, ze jego nomowy chrzest, nomowe spowiedzi i nomowe komunie byly heretyckie, niewazne, bluzniercze?
I wypraszam sobie, że liturgia Kościoła jest heretycka..
DominoNR:Cytuj(Msza w całości w języku narodowym, słowa Konsekracji wypowiadane na głos etc.; por. potępienie jansenistycznego Synodu w Pistoi) oraz błędy potępione przez Piusa XII (np. ołtarz w kształcie stołu – zob. Mediator Dei).
CytujKan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa – anathema sit. Czyli nowy ryt mszy nie jest katolicki, a Paweł VI jest wyklęty.CytujJeśli uważa pan że NOM przeczy kaonowi powyżej lub papieże posoborowi podpadają pod ten kanon TO JEST pan sedwekantystą :Po obejrzeniu tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=cl7re4BuBNo chyba zostanę.
Kan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa – anathema sit.
Jeśli uważa pan że NOM przeczy kaonowi powyżej lub papieże posoborowi podpadają pod ten kanon TO JEST pan sedwekantystą :
Panie LUK, dziękuję za wyjaśnienie. Utwierdził mnie Pan w przekonaniu, że nie mogę chodzić na Nową Mszę.Z Bogiem!
Kan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa – anathema sit.To że w NOM odmawia się je głośno nie przeczy bezpośrednio temu kanonowi jeśli już to pośrednio bo nie jest wprost napisane że nie wolno odmawiać głośno ale jak pisałem nie mnie o tym sądzić
zwracam sie z prosba do Panow Moderatorow o polaczenie tego watku z "Analiza krytyczna Mszału Pawła VI dla początkujących "
d) podawanie rąsi przy "Pax Domini ..."
Czy bez tego się nie da? Można zawsze przed Mszą się pojednać się, wybaczyć najbliższym.Pamiętam na Mszy Świętej zaczynającej rok szkolny (totalny niewypał - sam x. nawet mi mówił). "Przekażcie sobie znak pokoju" i zaczęły się całusy, żółwiki, "elo ziomki". eh..
Cytat: -DominoNR- w Lipca 12, 2010, 19:49:52 pmd) podawanie rąsi przy "Pax Domini ..."A co jest złego w tym geście? Bo z tego co wiem to powinniśmy do Komunii św. przystępować pojednani z innymi("niech słońce nie zachodzi nad gniewem waszym"[św. Paweł])
A co jest złego w tym geście?
nadużywam słowa "herezja"