Generalnie dobry tekst, ale taki kwiatek Cytuj"lub byśmy uczestniczyli w novus ordo Missæ, to wtedy trzeba zdecydowanie powiedzieć: non possumus! Nie wolno nam pójść na takie kompromisy!"mnie zniecheca do Bractwa, do ktorego mam sympatie.
"lub byśmy uczestniczyli w novus ordo Missæ, to wtedy trzeba zdecydowanie powiedzieć: non possumus! Nie wolno nam pójść na takie kompromisy!"
Moja tesciowa jest protestantka, a mimo to chodzi z nami na KRR i uczy dzieci piesni maryjnych.
W wyniku braku calkowitego odrzucenia NOM co najwyzej od czasu do czasu spelniam obowiazek niedzielny na Mszy w rycie, ktory znam od dziecinstwa, a ktory to ryt bynajmniej nie pozbawil mnie wiary. Mala cena w porownaniu z tym co moge stracic jesli jednak bym sie pomylil w tej kwestii.
Moja watpliwosc jeszcze krocej : jesli NOM jest wystarczajacy, to po co obstawac przy KRR ?Zwlaszcza wiedzac, ze obecnosc KRR dzis w Kosciele to zalegalizowane nieposluszenstwo, jak komunia na reke.
To ich pragnienie jest sprawiedliwe, wiec KRR powinen byl zostac przywrocony ze wzgledu na sprawiedliwosc
w Kosciele sa rozne ryty i nie ma powodu, zeby ten mial byc zniesiony
Tridentina została zniesiona.
Cytat: rysio w Maja 22, 2012, 15:13:17 pm Tridentina została zniesiona.Jak można znieść Tridentine, skoro Bulla Quo primum tempore św. Piusa V mówi ,,Podobnie, nikomu nie wolno naruszyć lub nierozważnie zmienić tego tekstu Naszego zezwolenia, ustanowienia, nakazania, polecenia, skierowania, przyznania, indultu, deklaracji, woli, dekretu i zakazu. Ktokolwiek by ośmielił się tak uczynić, niech wie, iż naraża się na gniew Boga Wszechmogącego oraz błogosławionych Apostołów Piotra i Pawła.
NOM nie wystarcza, bo ludzie chca tez miec KRR. To ich pragnienie jest sprawiedliwe, wiec KRR powinen byl zostac przywrocony ze wzgledu na sprawiedliwosc