Skoro KAŻDY NOM się Panu Bogu nie może podobać i nie dostarcza łask, chciałem zapytać jak się podobała Ostania Wieczerza, która też w KRR nie była.
To jakies gierki i szarady z pisma z krzyzowkami w stylu "znajdz siedem bledow w moim rozumowaniu" ? Czy naprawde zadaje pan to pytanie ? Czasami trudno mi uwierzyc, ze jestem na Forum Krzyz...
Ja i tak nie pójdę na NOM! Choćby mieli mnie wziąć na męczarnie.
W taki sposób, że stwierdziłem to na czym jestem(NOM i ten cały posoborowy kicz) nie jest katolickie i nie staje się gorliwszym katolikiem, tylko raczej poganem lub agnostykiem.
Msza swieta (kazda, nawet NOM, nawet czarna msza satanistow) to ryt + sakrament.
...
CytujKiedy zachodzi stan wyższej konieczności? Wtedy, gdy chcemy się wyspowiadać i automatycznie jesteśmy na NOMie.Wtedy, gdy nie ma KRR w mieście lub okolicach.Wtedy, gdy w święto obowiązkowe nie możemy iść na KRR.
Kiedy zachodzi stan wyższej konieczności?
Cytat: Fons Blaudi w Września 10, 2010, 09:16:51 amMsza swieta (kazda, nawet NOM, nawet czarna msza satanistow) to ryt + sakrament. czy "czarna msza" jest Najsw. Ofiarą, w ktorej dany jest nam Przecudowny Sakrament? bo mi się zdaje, że coś nie halo...
....
Cytujjest Kolega pewien? bo ja nie.Tak, bo NOM nie różni się niczym dla mnie od pójścia do świątyni prawosławnej. Ta Msza i kapłani nowej religii są schizmatykami.Kościół Soborowy jest Kościołem schizmatyckim, ponieważ oddalił się od Kościoła katolickiego, który istniał zawsze. Ma on swoje własne, nowe dogmaty, swoje nowe kapłaństwo, swe nowe instytucje, swój nowy kult, wszystkie te rzeczy były już potępione przez Kościół w wielu oficjalnych i ostatecznych dokumentach. - abp Lefebvre
jest Kolega pewien? bo ja nie.
CytujArcybiskup Lefebvre zalecal taka praktyke swoim seminarzystom, ktorzy wyjezdzali na wakacje do miejsca, gdzie mszy tradycyjnej nie bylo.Zaraz się dowiem, że abp Lefebvre odprawiał potajemnie NOM Zalecał? haha
Arcybiskup Lefebvre zalecal taka praktyke swoim seminarzystom, ktorzy wyjezdzali na wakacje do miejsca, gdzie mszy tradycyjnej nie bylo.
"Zapewne twój dylemat przyjmuje następującą postać: czy mogę uczestniczyć w świętokradczej, niemniej jednak ważnej Mszy, gdy brak innej, po to, by wypełnić swój niedzielny obowiązek? Odpowiedź jest prosta: takie Msze nie mogą być przedmiotem obowiązku; ponadto musimy stosować do nich reguły teologii moralnej i prawa kanonicznego, dotyczące obecności bądź uczestniczenia w akcie, który naraża wiarę na niebezpieczeństwo lub może być świętokradczy.Nowa Msza, nawet odprawiana z pobożnością i szacunkiem dla reguł liturgicznych, stanowi przedmiot tych samych zastrzeżeń, gdyż przepaja ją duch protestantyzmu. Jest w niej szkodliwa dla wiary trucizna. Dlatego współczesny katolik francuski ma takie warunki praktyki religijnej, jakie przeważają w krajach misyjnych. Mieszkańcy niektórych tamtejszych regionów mogą bywać na Mszy tylko trzy lub cztery razy do roku. Wierny z naszego kraju powinien podjąć wysiłek comiesięcznego uczestniczenia we Mszy Wszechczasów, będącej prawdziwym źródłem łaski i uświęcenia, w jednym z tych miejsc, gdzie się ją nadal odprawia" - abp Lefebvre "List do zagubionych katolików", str. 35, wyd. Te Deum
CytujPan się uważa za zagubionego katolika, czy jednak osobę która się już odnalazła np. jako katolik sympatyk fsspx? Nie da się mnie jednoznacznie określić - jestem i zagubionym katolikiem i sympatykiem FSSPX.
Pan się uważa za zagubionego katolika, czy jednak osobę która się już odnalazła np. jako katolik sympatyk fsspx?
Jesli czarna msze odprawia waznie wyswiecony kaplan, to zachodzi wazne przeistoczenie, a wiec taka msza jest sakramentem.
Oby nie. Chociaż wiem, że pewnie Pan by tego bardzo chciał. Psy szczekają, karawana jedzie dalej... Nie zawracam sobie obecnie głowy szukaniem "nowej opcji" :-). Obecnie mam stałe poglądy.
a mi chodziło tylko oto,czy ryt ... może dawać mniej łask...
3. Kto udziela łask: Bóg, Maryja czy święci? J 1,14.16-17Teologia mówi o dwóch rodzajach darów Bożych: pierwszy nazywa łaskami zewnętrznymi, drugi - łaskami wewnętrznymi. Łaską zewnętrzną może być np. dobra książka, spotkany człowiek, którego przykład lub słowo pobudza do nawrócenia itp. Taką zewnętrzną łaską jest też dla nas świętość Maryi, przykład Jej życia pełnego miłości do Boga i ludzi, zawierzenia. Dzięki temu przykładowi wielu ludzi się nawraca, zmienia swoje postępowanie, dąży do doskonałości, odnajduje drogę wiodącą do zbawienia wiecznego.Wewnętrznymi łaskami teologia nazywa usynowienie, usprawiedliwienie, wiarę, łaskę uświęcającą, zjednoczenie z Bogiem, przebaczenie grzechów i inne dary. Tylko Bóg może udzielać łask wewnętrznych, koniecznych do zbawienia. Maryja, święci, ludzie żyjący na ziemi mogą jedynie wypraszać ten rodzaj łask Bożych.
czy w łacińskiej wersji NOM jest "utwierdź Go w jedności",czy "doprowadź do pełnej jedności"?