Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 19, 2025, 17:32:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233118 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Msza św. w obrządku ormiańskim - Zabrze
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Msza św. w obrządku ormiańskim - Zabrze  (Przeczytany 6483 razy)
Adam M.
bywalec
**

« dnia: Października 11, 2009, 18:55:17 pm »

Przeglądając dziś stronę gliwickiej kurii natrafiłem na takie oto ogłoszenie:

Msza św, w obrządku ormiańskim, odprawiona przez  księdza proboszcza katedry ormiańskiej w Lwowie z udziałem 16- to osobowego chóru katedralnego.

W trakcie liturgii chór katedralny wykona pieśni liturgiczne: „Hymny Boskiej Liturgii” w tym utwory zatytułowane: „ Anafora”, „Kanonizacja”, „Eucharystia”

Miejsce: Kościół pw. św. Franciszka, Zabrze (ul. Wolności 446)
Kiedy: 2009-10-12 godz. 19:00 (czyli jutro)

Pomyślałem, że może kogoś zainteresować, więc pozwoliłem sobie podać informację do wiadomości (przepraszam, że tak późno).
"...nie zwycięży chora siła libertyńsko - agnostycka, Polska tysiąc lat już była, jest i będzie katolicka..." L. Czajkowski >>Bronić krzyża<<
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #1 dnia: Października 11, 2009, 19:29:18 pm »

dziwne :|

według mojej najlepszej wiedzy katedra ormjańska we Lwowie podlega dziś jurysdykcji schizmatyckiego kościoła ormiańskiego. Czy ktoś o ten nie wie, czy to mu nie przeszkadza ????

chętnie wyjaśniłbym tę zagadkę, z szacunkiem dla tych Ormian. Wprawdzie są oni poza Kościolem katolickim, ale katedra ormjańska to jedno z niewielu miejsc, gdzie obecny jest dziś nasz kochany Lwów
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Października 11, 2009, 19:42:15 pm »

Czy p.adamic moglby podac linka? ks. Zaleski pewnie bedzie wiedzial o co biega...
Adam M.
bywalec
**

« Odpowiedz #3 dnia: Października 11, 2009, 19:47:42 pm »

Mógłby. Bardzo proszę: www.kuria.gliwice.pl

Na pierwszej stronie są podane ogłoszenia, wystarczy kliknąć w "Msza św, w obrządku ormiańskim"
"...nie zwycięży chora siła libertyńsko - agnostycka, Polska tysiąc lat już była, jest i będzie katolicka..." L. Czajkowski >>Bronić krzyża<<
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Października 11, 2009, 19:59:45 pm »

Katedra ormianska we Lwowie na 100% przejeta byla przez schizmatykow. Aczkolwiek z tego co wiem to akurat ci ormianie nie maja nic przeciwko katolikom, w przeciwienstwie do wiekszosci odlamow prawoslawnych. Na blogu ks. Zaleskiego o dziwo nic o tej Mszy nie ma...
Adam M.
bywalec
**

« Odpowiedz #5 dnia: Października 11, 2009, 20:08:40 pm »

Na szybko przeglądając sieć natknąłem się jeszcze na coś takiego: http://fundacjaormianska.pl/zaproszenie/

Katedra ormianska we Lwowie na 100% przejeta byla przez schizmatykow

No nie zdawałem sobie z tego sprawy, po prostu pomyślałem, że to inicjatywa ormiańskich katolików. Cóż trzeba uważać, nawet przeglądając stronę diecezjalną.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Października 11, 2009, 20:19:18 pm »

Na szybko przeglądając sieć natknąłem się jeszcze na coś takiego: http://fundacjaormianska.pl/zaproszenie/

Tu tylko pisza, ze chor jest z tej katedry. Widze, ze dzisiaj byla Msza w Warszawie w kaplicy Res Sacra Miser- choc tam to i anglikanie swoje "msze" odprawiaja.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #7 dnia: Października 11, 2009, 20:26:19 pm »

powiem Wam: dzięki Bogu, że są ci schizmatyccy Ormianie, gdyby nie oni, to Kapciowy odstrzeliłby x. Issakowicza w czasie, gdy ośmielil się ujawnić choć część prawdy o agentach w sutannach i garniturach.

Szara masa mocy bała się, że nasi Ormianie dołączą do schizmatyków w ramach protestu.

Szkoda, że nie podano na forum o dzien wczesniej linka do http://fundacjaormianska.pl/zaproszenie/ poszedlbym na Msze ormianską do Res Sacra. Jeśli odprawialby ja kaplan kosciola apostolskiego, to bylaby to pradawna liturgja niemająca latynizmów, w przeciwieństwie do rytu ormiańsko katolickiego ze Lwowa i Stanisławowa.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Października 11, 2009, 20:32:48 pm »

powiem Wam: dzięki Bogu, że są ci schizmatyccy Ormianie, gdyby nie oni, to Kapciowy odstrzeliłby x. Issakowicza w czasie, gdy ośmielil się ujawnić choć część prawdy o agentach w sutannach i garniturach.
Moze ich wizyta tutaj jako sie z tym wiaze? :)
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Października 12, 2009, 22:25:07 pm »

Byli w Łodzi, Warszawie i dziś przyjechali do Zabrza. Chcą założyć parafię schizmatycką w Polsce.
zdewirtualizować awatary
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Października 12, 2009, 22:54:07 pm »

Byli w Łodzi, Warszawie i dziś przyjechali do Zabrza. Chcą założyć parafię schizmatycką w Polsce.
ciekawe czy gdyby katolicy pojechali do armeni zakladac parafie katolicka to czy by ich ugoszczono w kosciolach ormianskich i pozwolono tam msze odprawiac...
Paladyn
uczestnik

vivere militare est

Tradinagrania
« Odpowiedz #11 dnia: Października 14, 2009, 17:41:24 pm »

A ja się denerwowałem, że dopiero z telewizji i gazet dowiedziałem się, że w mojej parafii była liturgia ormiańska. Wszak ks. proboszcz nie ogłaszał. Nigdy bym nie przypuszczał, że to schizmatycy przyjechali :) Ale i tak szkoda, że nie wiedziałem. Wybrałbym się.
"Rycerz Chrystusowy (...) Swoją pierś przyoblekł w kolczugę, a duszę okrył pancerzem wiary. Z tą podwójną zbroją nie obawia się już ani człowieka, ani szatana." św. Bernard z Clairvaux
jędrek
rezydent

Arcybiskup Paulos Faraj Rahho (1942-2008)

« Odpowiedz #12 dnia: Października 20, 2009, 21:33:19 pm »

Szkoda, że nie podano na forum o dzien wczesniej linka do http://fundacjaormianska.pl/zaproszenie/ poszedlbym na Msze ormianską do Res Sacra. Jeśli odprawialby ja kaplan kosciola apostolskiego, to bylaby to pradawna liturgja niemająca latynizmów, w przeciwieństwie do rytu ormiańsko katolickiego ze Lwowa i Stanisławowa.

No ten ryt ze Lwowa juz umarł wraz z ostatnim kapłanem w nim odprawiającym. Ryt używany przez ks. Zaleskiego jest identyczny z rytem wszystkich ormiańskich katolików i bardzo podobny do pradawnego apostolskiego, tylko podobno krótszy (odnosze wrażenie, że skrócenie trwania liturgii wschodnich to efekt nie latynizacji tylko niestety nomizacji). Zresztą ks. Zalewski mało śpiewa raczej i dużo wtrąca po polsku.
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5494.msg112948.html#msg112948 DOŁĄCZ DO GRUPY MODLITEWNEJ I MÓDL SIĘ ZA PRZEŚLADOWANYCH CHRZEŚCIJAN!
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #13 dnia: Października 20, 2009, 21:40:47 pm »

Nomizacja jest niestety istotna. A czy jest to zgodne z odmianą rytu ormiańskiego z Libanu ? Śmiem wątpić :(
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Października 20, 2009, 21:48:41 pm »

Ogólnie wschodniacy b. się niestety NOMizują. Maronici chyba już formalnie są zNOMizowani (widziałem w TV że cellebruja do ludu przy stołach, z gitarrrrami i ministrantkami, ministrantki widziałem też u ukraińskich grekokatolików, a w Turcji wspólnym rytem dla różnych odmian katolickich wschodniaków jest .... NOM (ale faktem jest, że odprawiany b. pobożnie, jak nie NOM - byłem, widziałem).
zdewirtualizować awatary
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Msza św. w obrządku ormiańskim - Zabrze « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!