Jarod
|
 |
« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 17, 2009, 20:37:37 pm » |
|
Jak byłem u oblatów to mówiłem oficjalnie że dzień w którym ewentualnie przyjmę święcenia kapłańskie będzie dniem w którym po raz pierwszy i ostatni odprawię NOM.
 ))) Dobre! Do pracy w dyplomacji niech Pan nie startuje 
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 17, 2009, 20:40:37 pm » |
|
Ale już wiele razy na tym forum pisałem że oblackie seminarium w roku akademickim 2003/2004 było pierwsze i jedyne jak na razie w Polsce gdzie była celebrowana Msza trydencka 11 razy. Ogłoszenie na Mszy wisiało na tablicy ogłoszeń.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 17, 2009, 22:47:02 pm » |
|
Ale jeszcze nic straconego chyba.
|
|
|
|
|
|
|
bohator
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 17, 2009, 22:53:04 pm » |
|
To teraz może do tradycyjnego seminarium? : )
|
|
|
|
"Ujednolicenie dogmatów, złagodzenie nauki moralnej, uproszczenie rytuału nie przyciąga niewierzących, lecz zbliża do nich" - N. G. Davila.
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #19 dnia: Lutego 17, 2009, 23:06:35 pm » |
|
Ale jeszcze nic straconego chyba.
To z takim doświadczeniem chyba najlepiej do Świetego Oficium - policji koscielnej nigdy dosyć 
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
hihistor
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #20 dnia: Lutego 17, 2009, 23:52:23 pm » |
|
mój obecny proboszcz, a nasz "indultowy" kapłan praktycznie od początku, jest wojewódzkim kapelanem policji, który na misji w Kosowie normalnie chodził na patrole...
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 dnia: Lutego 18, 2009, 05:48:56 am » |
|
ja wiem o dwu klerykach z tego forum co na razie lekcje śpiewali, ciekawe czy się ujawnią 
klerykow to tu chyba nieco wiecej niz dwuch;) Ja powiem tylko: Czy chce odprawiac tridentine po swieceniach? Tak! Jak Bog da.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 16:57:58 pm wysłana przez slavko »
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #22 dnia: Lutego 18, 2009, 08:15:16 am » |
|
Nasz ekonom z Obry bardzo chciał zostać kapelanem Policji. Podczas służby wojskowej zauważyłem też że niektórzy kapelani po jakimś czasie stają się bardziej żołnierzami niż księżmi. Co do kleryków to wiem że na temat liturgii w KRR była swego czasu dyskusja na seminaryjnym Kole Naukowym. Taką informację mam od ówczesnego kleryka a obecnie księdza.
|
|
|
|
|
|
|
wiridiana
|
 |
« Odpowiedz #23 dnia: Lutego 18, 2009, 08:48:42 am » |
|
Teraz u oblatów jest mój kolega który Msze Trydencka lubi. Albo zmienil juz poglady, albo go wywala jak ujawni  albo nawroci ten zakon 
|
|
|
|
http://wiridiana.blogspot.com/ W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie, Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #24 dnia: Lutego 18, 2009, 09:36:15 am » |
|
Rektorem w Obrze jest teraz ksiądz który jak był kierownikiem duchowym mojego kolegi to mu zabrał Mszalik jako podejrzaną publikację. Był niezbyt przychylnie nastawiony do Mszy w KRR. Jak celebrował dla nas Msze kursowe to na początku niezbyt mu się podobało że klękamy do Komunii i ustawiamy na I ME. Dlatego potem I ME była rzadko.
|
|
|
|
|
|
|
Aqeb
|
 |
« Odpowiedz #25 dnia: Lutego 18, 2009, 21:39:14 pm » |
|
A prowincjal?
|
|
|
|
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
|
|
|
Eminens Eruditio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 dnia: Lutego 19, 2009, 11:03:00 am » |
|
Pozwolę sobie wrócić do wątku. Odprawiam KRR, tyle, że niestety rzadko, za rzadko. Dlaczego rzadko - ponieważ pracuję w parafii jako wikariusz, a intencje zamówione trzeba odprawić na razie w NOM-ie. A proboszcz jest za, a nawet przeciw starej Mszy, tzn. nie widzi nic przeciwko, oprócz reakcji biskupa. A ta stanowi wielką niewiadomą.
|
|
|
|
|
|
|
Caesar
|
 |
« Odpowiedz #27 dnia: Lutego 19, 2009, 12:11:09 pm » |
|
Może się ksiądz przepisać do tradycyjnego bractwa jakiegoś 
|
|
|
|
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać, a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
|
|
|
mac
|
 |
« Odpowiedz #28 dnia: Lutego 19, 2009, 14:40:33 pm » |
|
Ale już wiele razy na tym forum pisałem że oblackie seminarium w roku akademickim 2003/2004 było pierwsze i jedyne jak na razie w Polsce gdzie była celebrowana Msza trydencka 11 razy. Ogłoszenie na Mszy wisiało na tablicy ogłoszeń. A kto wtedy te msze odprawiał? Może jakiś oblat?
|
|
|
|
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
|
|
|
Thomas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 dnia: Lutego 19, 2009, 14:50:05 pm » |
|
To owoc Soboru, że świeccy tak działają Chichot Tak. To prawda. Pisze o tym Szostkiewicz z Polityki. Odrodzenie tradycji i świecki ruch to owoc SV II 
|
|
|
|
|
|
|
|