Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 10, 2024, 04:20:24 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232706 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rodzice i I Komunia Święta ich dzieci
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj
Autor Wątek: Rodzice i I Komunia Święta ich dzieci  (Przeczytany 21465 razy)
romeck
aktywista

« Odpowiedz #45 dnia: Października 08, 2009, 13:39:46 pm »

Podobno na "wyspach" też słychać często "polską łacinę"

Ja odpowiem:
tylko po tym można rozpoznać Palaka w tłumie!
Nagle  - w szumie tłumu i harmideru ulicy - nieświadomie
ucho samo wyłapuje charakterysteczne: ku.., chu..., zaje... itp.
(ten-co-żył-w-Szkocji)
:/
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #46 dnia: Października 08, 2009, 20:44:58 pm »

zreszta tak do końca to prawdziwe katolickie kazania mogli słuchać sp. moja babcia i dziadek. Ale to było przed Soborem. Niestety. Nie mam zastrzeżen do kazań w Przeoracie a co do sw. Benona to uważa Pan że mamy tam nie chodzić na mszę?

Rzecz w tym, ze w Radości są tradycyjne katolickie kazania. Po ostatnim soborze można głosić tradycyjną naukę Kościoła i Bractwo to robi. Oczywiście, że lepiej chodzić do Przeoratu. Nie przesadzajmy z krytyką polszczyzny w kazaniach. Myślę, że dzieci zrozumieją o co chodzi. A jakie wyobrażenia o katolicyzmie na podstawie kazań  u św. Benona mogą sobie wyrobić?
Murka
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Października 08, 2009, 20:51:07 pm »

A jakie wyobrażenia o katolicyzmie na podstawie kazań  u św. Benona mogą sobie wyrobić?

Ze wszystko w nim jest czcigodne :D
Kiedys policzylam ile razy ojciec Krzysztof powtorzy to slowo. Liczby nie przytocze :DDDDDD

PS. Oczywiscie czcigodnego Ojca pozdrawiamy :D
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Października 08, 2009, 21:02:17 pm »

P. Zygmunt nie byl w Benonie gdy ks. Grzegorz mowil ostatnio kazanie....
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #49 dnia: Października 08, 2009, 21:07:47 pm »

Nie...
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #50 dnia: Października 08, 2009, 21:56:33 pm »

Rzecz w tym, ze w Radości są tradycyjne katolickie kazania. Po ostatnim soborze można głosić tradycyjną naukę Kościoła i Bractwo to robi. Oczywiście, że lepiej chodzić do Przeoratu. Nie przesadzajmy z krytyką polszczyzny w kazaniach. Myślę, że dzieci zrozumieją o co chodzi. A jakie wyobrażenia o katolicyzmie na podstawie kazań  u św. Benona mogą sobie wyrobić?

po raz kolejny mówi Pan piramidalne bzdury. Funkcją kazania nie jest mówienie o kryzysie Kościoła. To jest kwestja publicystyki lub pracy naukowej. Owszem, takie kazania mogą być głoszone, gdy np przyjeżdza biskup i chce coś wiernym wyjaśnić.

Natomiast w sytuacji cotygodniowej powtarzanie mantry "biskup zły" "papież zły" "sobor zły" może co najwyżej stworzyć sektę ludzi oderwanych od świata. Przecież ludzie uczestniczący we Mszy doskonale zdają sobie sprawę co do tego, że jest kryzys Kościoła, skoro chodzą na Mszę trydencką. Ludzie ci natomiast nie muszą wcale znać dobrze Pisma Św., historji rozwoju liturgji czy wreszcie - stosować się do tych zasad w zyciu codziennem.

W szczególnosci nie ma specjalnego sensu, by takich kazan sluchaly dzieci. Dzieci trzeba izolować od nowusordian - to jest zadanie wystarczające. Mniej więcej do bierzmowania, może nieco wczesniej (12 lat średnio).

Kto wie, czy wlasnie skutkiem nieproporcjonalnie częstego słuchania o kryzysie w Kosciele nie są rózne wątki, w których nasi forumowicze obmawiają własne rodziny w dość niewybredny sposób. Bo wiedząc o kryzysie i niczem innem zatracają coś nie mniej ważnego - zmysł katolicki. Dodam, że gdym zwrócił im uwagę co do niestosowności zachowania, nikt wpisów nie wyedytował, nie zmienił - posypały się za to dalsze równie mało inteligentne i niekulturalne docinki.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Tato
aktywista

« Odpowiedz #51 dnia: Października 08, 2009, 22:01:59 pm »

Natomiast w sytuacji cotygodniowej powtarzanie mantry "biskup zły" "papież zły" "sobor zły" może co najwyżej stworzyć sektę ludzi oderwanych od świata.

Hmmmm....znamienne słowa...taaa
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Murka
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Października 08, 2009, 23:06:16 pm »

Nie chodzi o to, by wspominac w kazaniach obecna sytuacje w Kosciele.

Chodzi o to, ze istnieja tematy, jak najbardziej dotyczace codziennego zycia wg Ewangelii, o ktorych kaznodziei zwiazanemu przeroznymi uwarunkowaniami po prostu nie wolno i nie wypada mowic w kazaniu.
Trudno np., by przestrzegal wiernych przed przyjmowaniem postawy, ktora przyjmuje jego bezposredni przeloznony, jezeli nie chce miec nieprzyjemnosci lub zostac pozbawionym prawa do gloszenia kazan. W zw. z tym temat przemilcza.

Takich tematow tabu jest sporo, wszyscy o tym wiemy. Wiekszosc z nich dotyczy najwazniejszego - Pierwszego Przykazania.

Zyjemy w tak pogmatwanych czasach, gdzie tyle spraw - przez wieki jasnych i ewidentnych - uleglo rozmyciu, zaciemnieniu, ze ludzie naprawde potrzebuja wykladni. Na ambonach nie powinno byc miejsca na politpoprawnosc czy jakies kalkulacje.

Przy tej okazji powiem, ze tylko raz zdarzylo mi sie uslyszec w kazaniu ksiedza wikariusza przestroge przed postepowaniem, ktore promuje proboszcz tego ksiedza i wielu innych ksiezy oraz biskupow Nie wspominal rzecz jasna nikogo personalnie, ale wyraznie przestrzegl wiernych przed przyjmowaniem takiej postawy. Bylam pelna podziwu, bo zza kulis wiem, ze wielku ksiezy potepia rozne sprawy, ale w kazaniu nigdy nie wspomna ze jest to zle.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #53 dnia: Października 09, 2009, 10:30:52 am »

Kiedyś księża mieli jeszcze na głowie kolatorów, fundatorów, wypłacających procenty od sum itd. Łatwiej nie mieli, ale z tylko pozoru, bo nie przygniatało ich posoborowie. Cóż - posoborowe kazania zbyt często są nie wiadomo o czym.
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #54 dnia: Października 09, 2009, 12:20:09 pm »

po raz kolejny mówi Pan piramidalne bzdury. Funkcją kazania nie jest mówienie o kryzysie Kościoła.
Pan Zygmunt jest z pewnością lepszym fachowcem od kazań niż Pan, a na dodatek nigdzie nie pisał o tematyce kryzysowej w kazaniach. Niech Pan uważniej czyta i mniej się emocjonuje swoimi ulubieńcami, bo złość piękności szkodzi.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #55 dnia: Października 09, 2009, 12:47:08 pm »

wiadomo, że każdy kto przy kazdej okazji wygłasza opinje, z jakiemi Pan by się zgodził, jest w każdej dziedzinie lepszym fachowcem ode mnie :) Punkt za obronę podwładnego lub współpracownika :D
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #56 dnia: Października 09, 2009, 13:13:07 pm »

wiadomo, że każdy kto przy kazdej okazji wygłasza opinje, z jakiemi Pan by się zgodził, jest w każdej dziedzinie lepszym fachowcem ode mnie :) Punkt za obronę podwładnego lub współpracownika :D
Dziękuję za punkt, każdy dodatni punkt dla mnie w tej rozmowie to będzie minus dla Pana. A że p. Zygmunt jest lepszym fachowcem, to kwestia po prostu obiektywna. Pan się np. zajmuje jakimiś teoriami zarządzania i jestem skłony uznać, że wiedza p. Zygmunta w tej kwestii się do Pańskiej nie umywa.

Ale nie podjął Pan kwestii merytorycznej, tzn. tego, że p. Zygmunt pisał o kazaniach tradycyjnych, a nie kazaniach o kryzysie. Zarzuca Pan mu bzdury, ale oczywiście bezpodstawnie.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #57 dnia: Października 09, 2009, 13:27:44 pm »

Przewaga konkurencyjna Bractwa nad środowiskami postindultowymi wiąże się z tem, że xięza FSSPX mogą na kazaniu mówić na tematy, których pozostali nie chcą lub nie mogą tak dosłownie poruszać. Pozostałe aspekty kazań xięży FSSPX zależą od talentu, którego jeden ma więcej (x. Karol) a inny mniej w tej dziedzinie

Twierdzenie, że kazanie xiędza FSSPX jest lepsze od kazania innego xiędza, bo jest bardziej tradycyjne, ma sens jedynie przy porównywaniu konkretnych osób i ogółu ich kazań

A że p. Zygmunt jest lepszym fachowcem, to kwestia po prostu obiektywna

Bynajmniej. Subiektywna i nie przedstawiono żadnych dowódów na jej potwierdzenie. Ani ilościowych ani jakościowych.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Października 09, 2009, 13:29:22 pm »

Kiedyś księża mieli jeszcze na głowie kolatorów, fundatorów, wypłacających procenty od sum itd. Łatwiej nie mieli, ale z tylko pozoru, bo nie przygniatało ich posoborowie.

Ksiadz generalnie nie jest jakims wyabstrahowanym z ziemskiej rzeczywistosci niezaleznym bytem, ale tez nie kazdemu slubuje posluszenstwo. Fundatorom raczej nie slubuje.
Chodzi o to, czy zaleznosci, ktore go wiaza, daja mu swobode gloszenia pelni Ewangelii.
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #59 dnia: Października 09, 2009, 13:46:29 pm »

A że p. Zygmunt jest lepszym fachowcem, to kwestia po prostu obiektywna
Bynajmniej. Subiektywna i nie przedstawiono żadnych dowódów na jej potwierdzenie. Ani ilościowych ani jakościowych.
Sądzę, że p. Zygmunt, gdy będzie chciał, to tego jeszcze nieraz dowiedzie. Niech Pan mu jednak nie przypisuje poglądów, których nie głosił, tzn. że kazanie tradycyjne to takie, w którym porusza się tematykę kryzysową.
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rodzice i I Komunia Święta ich dzieci « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!