pascendi
uczestnik
Miserere mei Deus
|
|
« Odpowiedz #60 dnia: Września 27, 2010, 21:00:42 pm » |
|
Który ołtarz/kaplica?
Ołtarzy jest osiem, więc można robić zakłady na którym.
|
|
|
|
|
|
|
mac
|
|
« Odpowiedz #61 dnia: Września 27, 2010, 21:27:34 pm » |
|
I Słynna kaplica M.B. Częstochowskiej i kaplica na dole.
|
|
|
|
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
|
|
|
pascendi
uczestnik
Miserere mei Deus
|
|
« Odpowiedz #62 dnia: Września 28, 2010, 08:56:14 am » |
|
I Słynna kaplica M.B. Częstochowskiej i kaplica na dole.
Mówiąc o ośmiu ołtarzach uwzględniłem ołtarz w kaplicy NMP Matki Zbawiciela, i wyłączyłem ołtarz w dolnym kościele, który to nie jest brany pod uwagę jako miejsce celebracji.
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #63 dnia: Października 18, 2010, 19:15:50 pm » |
|
jest coś wiadomo na pewno czy od 1 niedzieli Adwentu będzie KRR w kościele Najświętszego Zbawiciela?
|
|
|
|
|
|
|
FidelisTraditioni
|
|
« Odpowiedz #64 dnia: Października 20, 2010, 22:54:17 pm » |
|
To jest ten kościół budowany w 20-leciu międzywojennym niby na kształt Lateranu, prowadzony przez księży salezjanów (czy tam saletynów), który został tak ładnie zmasakrowany?
|
|
|
|
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę" św. Cyprian
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #65 dnia: Października 21, 2010, 06:41:47 am » |
|
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #66 dnia: Października 21, 2010, 07:31:25 am » |
|
jest coś wiadomo na pewno czy od 1 niedzieli Adwentu będzie KRR w kościele Najświętszego Zbawiciela?
odpowiedź jest w wątku, kilka wypowiedzi wyżej
|
|
|
|
|
|
|
mac
|
|
« Odpowiedz #67 dnia: Października 21, 2010, 14:24:42 pm » |
|
Nie, to ten który ocalał (odbudowany) po wojnie dzięki tow. Bolesławowi Bierutowi.
|
|
|
|
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
|
|
|
Aqeb
|
|
« Odpowiedz #68 dnia: Października 25, 2010, 22:04:14 pm » |
|
To jest ten kościół budowany w 20-leciu międzywojennym niby na kształt Lateranu, prowadzony przez księży salezjanów (czy tam saletynów), który został tak ładnie zmasakrowany? Pan chyba pomylił z bazyliką NSJ na Pradze, budowaną na kształt bazyliki św.Pawła za Murami. Tam są salezjanie.
|
|
|
|
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #69 dnia: Października 25, 2010, 22:20:49 pm » |
|
a co tam zmasakrowanego jest?
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #70 dnia: Października 26, 2010, 14:28:15 pm » |
|
Czy była w niedzielę 24 października Msza Rzymska w kościele pw Naświętszego Zbawiciela?
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
Hyacinthus Stanislaus
|
|
« Odpowiedz #71 dnia: Października 26, 2010, 17:11:20 pm » |
|
Czy była w niedzielę 24 października Msza Rzymska w kościele pw Naświętszego Zbawiciela?
O ile wiem, to nie było. Jak powiada jeden z pierwszych wpisów w tym wątku Msza święta „inauguracyjna” jest planowana na pierwszą niedzielę Adwentu. Ktoś się niepotrzebnie pośpieszył w „Nova et Vetera” swoją drogą…
|
|
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2010, 19:32:02 pm wysłana przez Hyacinthus Stanislaus »
|
|
|
|
|
pascendi
uczestnik
Miserere mei Deus
|
|
« Odpowiedz #72 dnia: Października 26, 2010, 19:26:36 pm » |
|
Treści na ulotkach instytutu Summorum Pontificum jeśli chodzi o Msze w Zbawicielu trochę mijają się z prawdą. Informacja szczegółowa będzie podana jak proboszcz powie rozgłaszać (termin celebracji pierwszej Mszy nie uległ zmianie puki co).
|
|
|
|
|
|
|
mac
|
|
« Odpowiedz #73 dnia: Października 26, 2010, 20:11:01 pm » |
|
Czy była w niedzielę 24 października Msza Rzymska w kościele pw Naświętszego Zbawiciela? Mi się wydaje ze "msza Rzymska" jest cały czas w tym kościele tylko w innej formie. Chyba że się mylę i oczymś nie wiem?
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #74 dnia: Października 26, 2010, 21:04:56 pm » |
|
Czy była w niedzielę 24 października Msza Rzymska w kościele pw Naświętszego Zbawiciela? Mi się wydaje ze "msza Rzymska" jest cały czas w tym kościele tylko w innej formie. Chyba że się mylę i oczymś nie wiem?
niewykluczone
|
|
|
|
|
|
|
|