Przeciez ten tekst jest ogolnie dostepny po lacinie, a nawet po polsku
Bractwo jest w Kosciele, mozna spelniac tam obowiazek niedzielny (juz tlumacze : tzn. chodzic na msze), a nawet dawac na tace. Co wiecej : praktykowanie w Bractwie nie moze byc powodem dyskryminacji w dostepie do stanowisk w organizmach katolickich.
Cytat: Fons Blaudi w Października 24, 2009, 00:34:39 am Bractwo jest w Kosciele, mozna spelniac tam obowiazek niedzielny (juz tlumacze : tzn. chodzic na msze), a nawet dawac na tace. Co wiecej : praktykowanie w Bractwie nie moze byc powodem dyskryminacji w dostepie do stanowisk w organizmach katolickich.Nie zrozumiałem, ale czy uważa Pan, że księża z Bractwa mogą jednak sprawować Mszę św i udzielać sakramentów
Ja nie jestem fanem bractwa, wrecz przeciwnie, choc zawdzieczam im pierwszy kontakt z msza tradycyjna, ale odpowiem panu ze po pierwsze moga, a po drugie od czasow motu proprio ED minelo juz 21 lat i pare rzeczy zdazylo sie wydarzyc, stan na dzien dzisiejszy jest juz inny.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Października 24, 2009, 00:48:21 amJa nie jestem fanem bractwa, wrecz przeciwnie, choc zawdzieczam im pierwszy kontakt z msza tradycyjna, ale odpowiem panu ze po pierwsze moga, a po drugie od czasow motu proprio ED minelo juz 21 lat i pare rzeczy zdazylo sie wydarzyc, stan na dzien dzisiejszy jest juz inny.Cytat był z 10 marca 2009 roku.
Nie, ja mówię teraz o tym tekście:http://www.liturgia.pl/node/7743
Cytat: przmek w Października 24, 2009, 00:58:05 amNie, ja mówię teraz o tym tekście:http://www.liturgia.pl/node/7743Napisał to jakiś biskup? Tego pan od nas próbuje wymagać a sam pociska jakieś dziennikarskie kompilacje z których przebija co najwyżej z góry przyjęta teza autora.
Hmmm... To by mnie sklanialo do porzucenia opinii, ze pan przmek jest zwyklym zagubionym katolikiem bez zadnej znajomosci tematu zdziwionym swiatem tradycji, ktory niespodziewanie odkryl i do przyjecia zdania, ze trafil tu nieprzypadkowo
Cytat: jwk w Października 24, 2009, 08:09:15 amCytat: przmek w Października 24, 2009, 00:58:05 amNie, ja mówię teraz o tym tekście:http://www.liturgia.pl/node/7743Napisał to jakiś biskup? Tego pan od nas próbuje wymagać a sam pociska jakieś dziennikarskie kompilacje z których przebija co najwyżej z góry przyjęta teza autora.Przepraszam, wczoraj byłem zbyt zmęczony by znaleźć pełne źródło, dziś w końcu znalazłem pełen list.Jwk: tak, napisał to biskup, ten najważniejszy Jest to także chyba najnowszy taki dokument w kwestii Bractwa więc też najaktualniejszy.http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/benedykt_xvi/listy/bpi_lefebvre_10032009.htmlNiestety nie potrafię znaleźć wydania z marca na stronie samego L'OSSERVATORE ROMANO:http://www.vatican.va/news_services/or/index.htmAle myślę, że na pewno ktoś z Państwa ma ten egzemplarz i może potwierdzić, że www.opoka.org.pl nie sfałszowała tego dokumentu Cytat: Fons BlaudiHmmm... To by mnie sklanialo do porzucenia opinii, ze pan przmek jest zwyklym zagubionym katolikiem bez zadnej znajomosci tematu zdziwionym swiatem tradycji, ktory niespodziewanie odkryl i do przyjecia zdania, ze trafil tu nieprzypadkowoNie czuję się zagubionym katolikiem, ale za to w poglądach niektórych Panów, z którymi mam przyjemność tu rozmawiać owszem - gubię się.A znajomości tematu nie posiadałem zupełnie dopóki nie trafiłem tutaj i niesiony wątpliwościami nie zacząłem szukać.
Jednakże różnym osobom, podającym się za wielkich obrońców Soboru, należy również przypomnieć, że Sobór Watykański ii zawiera w sobie całą doktrynalną historię Kościoła. Kto chce być posłuszny Soborowi, musi zaakceptować wiarę wyznawaną na przestrzeni wieków i nie może odcinać korzeni, dzięki którym drzewo żyje.
Nie zachowuje sie pan, jak osoba poszukujaca. Wrecz przeciwnie, jak wszystkowiedzaca.Dokument, ktory pan znalazl na opoce jest - jak sam tytul wskazuje - listem do biskupow. Nie aktem magisterium, ale listem wyjasniajacym, probujacym uspokoic progresistow grozacym schizma. Podam panu podobna analogie : w sprawie Medjugorie miarodajne sa dokumenty biskupa miejsca i odpowiednich kongregacji, a nie list Jana Pawla II do Iksinskiej czy Pipsztyckiego. Niech pan znajdzie jakis dokument watykanski mowiacy : "Bractwo jest w stanie schizmy". Nie ma takiego. Jest za to cala masa odwrotnych, z ktorych jeden przytoczylem (moge i inne, ale po co ? byly tu wklejane dziesiatki razy).
Cytat: przmek w Października 23, 2009, 23:43:55 pmAleż ja tylko się pytam, ignorant jestem w tym temacie Albo ignorant albo zgrywający ignoranta. (Nie z nami te numery). Coś mi tu nie gra.
Ależ ja tylko się pytam, ignorant jestem w tym temacie
Czyli jak, list do biskupów oznacza, że to jakaś prywatna wiadomość ? Jak dla mnie ten list ma wszelkie cechy oficjalnego stanowiska.
Warto zwrócić uwagę, że nawet w lewicowo-syjonistycznej Wikipedii, pod hasłem “Dachau (KL)”, jedynie w wydaniu polskojęzycznym mowa jest jeszcze o ludobójczym wykorzystaniu komór gazowych, lecz w wydaniu angielskim, nie istnieje żadna na ten temat wzmianka, poza niezwiązanym z KL Dachau przypisem. W polskojęzycznym haśle zilustrowano też obóz dezorientującym czytelnika zdjęciem “komór gazowych” – w ujęciu z daleka. Z bliska jednak, każda wizytująca ten obóz osoba jest w stanie osobiście przeczytać wielojęzyczny napis umieszczony przed “komorami gazowymi”. Napis głosi: “Komora gazowa – zakamuflowana jako ‘pomieszczenie z natryskami’. Nigdy nie używana jako komora gazowa.”