Aaa owszem Sławoj razem z Pacyfikiem, to są jeszcze tacy nasi poczciwi Sarmaccy Biskupi
Myślę, że oni tęsknią "jakoś" do tych dobrych przedsoborowych czasów, zdecydowanie lepiej w nich by się odnaleźli, lecz cóż"kiedy wchodzą między wrony muszą krakać jak i one"... Dla mnie najlepszym testem będzie sprawa uchwały KEP w sprawie katolickiego wychowywania dzieci w małżeństwach "mieszanych" , jak to "klepną" to jest po sprawie....
Cytat: Andris Inkvizitors w Grudnia 14, 2009, 11:07:21 amA co Ksiądz, osobiście, sądzi o jurysdykcji zastępczej? No, mają, czy nie? Nie ukrywam, że zwracam się do Księdza, jako człowieka z autorytetem, na tym forum.Jestem zdania, że każdy poszczególny przypadek (sakrament) należy rozpatrywac indywidualnie. Nie wierzę, że jest coś takiego jak jurysdykcja nadzwyczajna we wszystkich sytuacjach, gdzie jest obecne FSSPX, ale naprawdę w wielu wypadkach Ecclesia suplet. Co do sytuacji w Polsce, to ja osobiście wątpię, by była sytuacja nagląca, aby się spowiadac u księży FSSPX. W wielu krajach, gdzie dane mi było bywac ciężko jest znaleźc spowiednika, a jeśli jest, to często spowiedź wygląda jak pogadanka u psychologa, przy biurku w wygodnych fotelach, ksiądz w garniturze. W Polsce, dzięki Bogu, jeszcze mamy dużo miejsc, gdzie są stałe dyżury spowiedników w konfesjonałach, gdzie nie zmienia się formuły rozgrzeszenia i zachowuje się powagę sakramentu. Chętnie poszerzyłbym mój punkt widzenia o zdanie tych, którzy uważają, że jednak w naszej Ojczyźnie jest koniecznośc korzystania z posługi spowiedników z Bractwa.
A co Ksiądz, osobiście, sądzi o jurysdykcji zastępczej? No, mają, czy nie? Nie ukrywam, że zwracam się do Księdza, jako człowieka z autorytetem, na tym forum.
Problem w tym, że w Kościele jest silna presja jakoby Kościół teraz tak nauczał. (jeśli ktoś w to uwierzy - to nie jest heretykiem!) Kolegialność bokiem wychodzi...
Jestem zdania, że każdy poszczególny przypadek (sakrament) należy rozpatrywac indywidualnie. Nie wierzę, że jest coś takiego jak jurysdykcja nadzwyczajna we wszystkich sytuacjach, gdzie jest obecne FSSPX, ale naprawdę w wielu wypadkach Ecclesia suplet.
Co do sytuacji w Polsce, to ja osobiście wątpię, by była sytuacja nagląca, aby się spowiadac u księży FSSPX. W wielu krajach, gdzie dane mi było bywac ciężko jest znaleźc spowiednika, a jeśli jest, to często spowiedź wygląda jak pogadanka u psychologa, przy biurku w wygodnych fotelach, ksiądz w garniturze. W Polsce, dzięki Bogu, jeszcze mamy dużo miejsc, gdzie są stałe dyżury spowiedników w konfesjonałach, gdzie nie zmienia się formuły rozgrzeszenia i zachowuje się powagę sakramentu. Chętnie poszerzyłbym mój punkt widzenia o zdanie tych, którzy uważają, że jednak w naszej Ojczyźnie jest koniecznośc korzystania z posługi spowiedników z Bractwa.
Nie porywam sie na udzielanie odpowiedzi globalnej i calosciowej, ale chce zwrocic uwage na dwie rzeczy. Po pierwsze : piszac o Polsce jako sytuacji wyjatkowej, zaklada ksadz implicite - moim zdanie slusznie - ze sa parafie, diecezje, a nawet cale pasnwta, gdzie trudno o porzadna, katolicka, pozyteczna dla duszy spowiedz gdzie indziej niz w FSSPX.
Jak to "nie jest" ? Raczej jak "ktoś w to uwierzy" i to zatwierdzi, proklamuje i głosi, lub tylko nie sprzeciwi się będąc Biskupem ( mówię o naruszeniu tego kanonu o wychowaniu dzieci ) to po prostu traci urząd per se bez żadnego w tym względzie ogłoszenia.
99,99 % przystepujacych do spowiedzi nie wie, ze jurysdykcja jest potrzebna ad validitatem, znzaczna czesc z nich mysli, ze to imie zenskie.
Cytat: Fons Blaudi w Grudnia 15, 2009, 18:01:13 pm99,99 % przystepujacych do spowiedzi nie wie, ze jurysdykcja jest potrzebna ad validitatem, znzaczna czesc z nich mysli, ze to imie zenskie. Co jest potrzebne (u penitenta), aby w przypadku braku jurysdykcji spowiedź była nieważna?
Cytat: Tato w Grudnia 15, 2009, 11:34:37 amJak to "nie jest" ? Raczej jak "ktoś w to uwierzy" i to zatwierdzi, proklamuje i głosi, lub tylko nie sprzeciwi się będąc Biskupem ( mówię o naruszeniu tego kanonu o wychowaniu dzieci ) to po prostu traci urząd per se bez żadnego w tym względzie ogłoszenia.Panie kochany - co znaczy słowo "notoryczny" w CICu?Wiara, że "tak Kościół" naucza jest zaprzeczeniem notoryczności.A w takim przypadku urzędu się nie traci (urząd traci się przez popełnienie przestępstwa schizmy, które polega na notorycznym zaprzeczaniu prawd wiary)