Czytając Pańskie wypowiedzi widzę, że jest Pan człowiekiem inteligentnym, wątpię aby wszystko co jest w DN traktował Pan na zasadzie "tak jest, więc chyba to dobre", podejrzewam, że zna Pan wytłumaczenie różnych elementów Drogi, zarówno w kwestii formacji jak i liturgii.Wydaje mi się - jeśli się mylę to proszę mnie poprawić - że katechista tłumaczy nowo-powstałej wspólnocie symbolikę i specyfikę liturgii neokatechumenalnej? Dlatego pozwolę sobie ponownie zadać pytanie:Cytujdlaczego podczas Mszy przyjmuje się pozycję stojącą? Dlaczego podczas Bożego Ciała klęczącą? Dlaczego nie ma jednolitości?Drogi nie znam, będzie wielce wartościowe jeśli mi ją przybliży poprzez rozwianie chociaż części wątpliwości.
dlaczego podczas Mszy przyjmuje się pozycję stojącą? Dlaczego podczas Bożego Ciała klęczącą? Dlaczego nie ma jednolitości?
Odpowiem tak- pańskie rozumowanie jest typowo przedsoborowe, dlatego nie potrafi pan zrozumieć najprostszej sprawy. Klapeczki na oczach i kult dokumentów, owszem bardzo waznych, ale dla danego czasu. Troszkę panu czas zatrzymał sie w miejscu. Proszę posłuchać nauczania Pawła VI, Jana Pawła II, Benedykta XVI, że o Janie XXIII tylko wspomnę. Proponuję sie obudzić i przyjmować całe magisterium w pełnym kontekście.
Najlepszy dowód, że Stolica Apostolska naciska na publikację dyrektorium katechetycznego a ci wiją się jak wąż starodawny i nie publikują.
A dlaczego klękają?
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc członkowie neokatechumenatu wbrew Tradycji ( z jakiej litery by nie pisać) przyjmują Komunię na stojąco. Przecież jest to oczywista niekonsekwencja.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc członkowie neokatechumenatu wbrew Tradycji ( z jakiej litery by nie pisać) przyjmują Komunię na stojąco. Przecież jest to oczywista niekonsekwencja.Zastrzegam, że chcę prowadzić dyskusję rzeczowo, jeśli ktoś chce ją rozbijać złośliwymi uwagami, proszę by się powstrzymał.
Cytat: Zygmunt w Sierpnia 13, 2009, 10:25:17 amBardzo dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc członkowie neokatechumenatu wbrew Tradycji ( z jakiej litery by nie pisać) przyjmują Komunię na stojąco. Przecież jest to oczywista niekonsekwencja.Chyba na siedzaco ?
Uważamy iż obie formy są Tradycje i godne.
Panie tkiller, Pan mi chyba nie wmówi, że napisałam nieprawdę o tym, że w Neokatechumenacie "regulaminowym zachowaniem" jest przyjmowanie Komunii św. na siedząco? Siedzi się na 4 literach przyjmując Komunię św. pod dwiema Postaciami. Czy Pan temu zaprzeczy? Czy może Pan zaprzeczyć? Przecież oboje wiemy, że jeśli Pan to zrobi, to Pan skłamie.