CytujPanie Zet jak zwykle szokuje mnie Pan znajomością doktryny Kościoła (in minus - żeby było jasne). Rozumiem, że pan panie Waldemarze, neguje znaczenie Pisma świętego w Kościele?
Panie Zet jak zwykle szokuje mnie Pan znajomością doktryny Kościoła (in minus - żeby było jasne).
Ciekawe, że KK też uzasadnia się Pismem Świętym.
CytujJudaizm ukształtował się (nie tyle powstał, co się ukształtował) w opozycji do chrześcijaństwa. (Talmud o tym przekonuje) To też jest nieprawdą. Judaizm był ukształtowany już w czasach Jezusa. Inna sprawą jest to że ciągle ewoluuje jak i każda inna religia. Również chrześcijaństwo. Ponieważ religie są żywym organizmem (zwłaszcza judaizm i chrześcijaństwo) i ciągle się rozwijają jako prawdziwe. To że judaizm zatrzymał się w pewnym momencie i poszedł nieco inną drogą niczego nie zmienia.
Judaizm ukształtował się (nie tyle powstał, co się ukształtował) w opozycji do chrześcijaństwa. (Talmud o tym przekonuje)
A DN niech sobie kurs logiki klasycznej zafunduje.
ale chyba nie ma Pan nic przeciw?
To niech zlowia jakas piranie co siec poprzegryza.
Cytat: Slavko w Sierpnia 11, 2009, 06:46:53 amTo niech zlowia jakas piranie co siec poprzegryza.To mu dla nich jesteśmy tymi piraniami, stąd ich nieukrywana wściekłość.
Jezeli sadzi Pan ze judaizm i chrzescijanstwo (rownoczesnie) rozwijaja sie jako prawdziwe. To ja u Pana podejrzewam kilkudniowy brak snu, schizofremie albo modernizm. Dwa sady przeciwstawne nie moga byc rownoczesnie prawdziwe. A DN niech sobie kurs logiki klasycznej zafunduje.Mowiac prosciej: Zdanie p^(~p) jest falszem.
No i to faryzejskie przekonanie o własnej wszechwiedzy i monopolu na prawdę.
Judaizm narodził się po Chrystusie a nie przed nim.Podzielam zdanie ks. Poradowskiego, że wcześniejsza religia to mozaizm.
Panie Antoniusz Rację masz pan w jednym. Że Pismo Święte należy interpretować zgodnie z nauczaniem Kościoła.
Cytuj On ich nie tłumaczył ludowi Też tłumaczył.
On ich nie tłumaczył ludowi
Cytuj A że Kościół uznawany był za sektę judaistyczną? Wyszedł z judaizmu, czy jak pan woli mozaizmu i nieraz się spotkałem z takim określeniem u autorów starożytnych.
A że Kościół uznawany był za sektę judaistyczną?
Natomiast teoria że CytujJudaizm narodził się po Chrystusie a nie przed nim. jest totalną bzdurą z którą spotkałem się tylko tu, może jeszcze na jakimś innym, ale wyszedł spod pióra tradsów. Nie jestem pewien czy nie spotkałem się z tym tez u M. Giertycha, ale inaczej to chyba rozumiałem.
Judaizm narodził się po Chrystusie a nie przed nim.
CytujJudaizm ukształtował się (nie tyle powstał, co się ukształtował) w opozycji do chrześcijaństwa. (Talmud o tym przekonuje) To też jest nieprawdą. Judaizm był ukształtowany już w czasach Jezusa.
Inna sprawą jest to że ciągle ewoluuje jak i każda inna religia.
(...) Judaizm był ukształtowany już w czasach Jezusa.
(...) judaizm zatrzymał się w pewnym momencie (...)
(...)religie są żywym organizmem (zwłaszcza judaizm i chrześcijaństwo) i ciągle się rozwijają jako prawdziwe. (...)
CytujDlatego DN jest poważnym zagrożeniem dla Kościoła, gdyż czerpie z tego co św. Paweł nazywał synagogą Szatana, ze tak ostrzej powiem... to juiż całkowite curiosum i idiotyzm. Świadczy o całkowitej ignorancji autora nie tylko na temat DN ale również Historii Kościoła jego Magisterium.
Dlatego DN jest poważnym zagrożeniem dla Kościoła, gdyż czerpie z tego co św. Paweł nazywał synagogą Szatana, ze tak ostrzej powiem...
[Kośćiół] Wyszedł z judaizmu, czy jak pan woli mozaizmu
Większość neokatechumenów w ogóle nie wie że istnieje coś takiego jak ruch tradsów.
"tradycjonalizm nie jest ruchem w Kościele, ale zdrową postawą każdego katolika"