Bartek: Żadną miarą. "Msza" jest technicznym określeniem całości obrzędów otaczających bezkrwawe ponowienie Ofiary Krzyżowej. Oczywiście że tak - rozmawiamy o pochodzeniu słowa Msza. Dzisiaj jest tak rozumiane jak pan napisał, co nie znaczy że Eucharystia jest jakimś gorszym okresleniem, lub odwrotnie.
oczekiwałem na "łamanie" tego Słowa w homilii.
Natomiast nie chce mi sie polemizować z postami typu: Jest zgodna opinia co do tego, że wszystkie znane herezje poza mariawicką uzasadniają się Pismem Świętym. ...
Ja wolę sobie nie wyobrażać tego łamania słowa... A kojarzy mi się z łamaniem heretyka kołem
Cytat: jwk w Maja 20, 2009, 21:50:05 pmCytat: Kristoforos w Maja 19, 2009, 23:45:41 pmoczekiwałem na "łamanie" tego Słowa w homilii.Jak Państwu to się kojarzy? bardzo dobrze, jak w drukarni, która zajmuje się wydawaniem, czyli udostępnianiem.Użycie słowa bardzo trafne.
Cytat: Kristoforos w Maja 19, 2009, 23:45:41 pmoczekiwałem na "łamanie" tego Słowa w homilii.Jak Państwu to się kojarzy?
Cytat: Zet w Maja 20, 2009, 14:40:51 pmPanie jp7 - z całym szacunkiem, ale pozwolę sobie sie nie zgodzić. Pan napisał: Ale "Eucharystia" podkreśla jedynie dziękczynny aspekt, zaś "Msza" ex definitione oznacza wszystkie aspekty.Otóż słowo "msza oznacza tylko rozesłanie. I jest węższym określeniemŻadną miarą. "Msza" jest technicznym określeniem całości obrzędów otaczających bezkrwawe ponowienie Ofiary Krzyżowej.
Panie jp7 - z całym szacunkiem, ale pozwolę sobie sie nie zgodzić. Pan napisał: Ale "Eucharystia" podkreśla jedynie dziękczynny aspekt, zaś "Msza" ex definitione oznacza wszystkie aspekty.Otóż słowo "msza oznacza tylko rozesłanie. I jest węższym określeniem
Pan Zet rżnie głupa i udaje, że nie wie jakie pytanie mu zadałem. Nie ma o czym rozmawiać. Mówimy różnymi językami, żyjemy w różnych światach. Mentalność sekciarska i kropka. ...
Cytat: tkiller w Maja 20, 2009, 12:48:37 pmCytat: kurak w Maja 20, 2009, 12:46:56 pm,z tego co wiem to powinno sie chodzic w niedziele na Msze a w sobote to juz tak gdyby nie mozna bylo z jakis bardzo waznych powodow isc.A świstak siedzi i zawija sreberka.I po spaleniu tego owego ma jazdy jak niektorzy
Cytat: kurak w Maja 20, 2009, 12:46:56 pm,z tego co wiem to powinno sie chodzic w niedziele na Msze a w sobote to juz tak gdyby nie mozna bylo z jakis bardzo waznych powodow isc.A świstak siedzi i zawija sreberka.
,z tego co wiem to powinno sie chodzic w niedziele na Msze a w sobote to juz tak gdyby nie mozna bylo z jakis bardzo waznych powodow isc.
Mówimy różnymi językami, żyjemy w różnych światach. Mentalność sekciarska i kropka. Satis. Finis "disputationis" - przynajmniej z mojej strony.