Eucharystia neokatechumenatu nie jest powszechnie dostępną.
Neokatechumeni celebrują Niedzielną Eucharystię w małych wspólnotach, po pierwszych nieszporach niedzielnych. Celebracje te odbywają się w zgodzie z poleceniem biskupa miejsca. Celebracje wspólnot neokatechumenalnych odbywające się w sobotni wieczór stanowią część liturgii i duszpasterstwa niedzielnego w parafii i są otwarte dla innych wiernych.
Pozostali katolicy umieją się dzielić bez względu na poziom formacji. O ile wiem głodnego nakarmić tyczyło się wszytskich bez wyjątku.
CytujNie uznaję, nie akceptuję "drętwiactwa", a takim (moim zdaniem) jest forma grzecznościowa "pan", "pani".A mówi tak Pani do szefa?
CytujSzczególnie lubię się pastwić Chrześcijańskie miłosierdzie i miłość bliźniego widzę w cenie
Zapewniam, że -Klarcia- jest uosobieniem łagodności, świadczącym swoim życiem chrześcijańskie miłosierdzie.Owe "pastwienie", to tylko jedna z metod wychowawczych, która (jestem przekonana) przyczyni sią do uzdrowienia tego forum.
Owe "pastwienie", to tylko jedna z metod wychowawczych, która (jestem przekonana) przyczyni sią do uzdrowienia tego forum.
Ciągotki protestanckie to Pani ma. Też tak kiedyś miałem. Wstręt do Maryi, Tradycji, różańca. I teraz jakoś jestem ugruntowanym w poglądach katolikiem.
Jednak ten sposób Komunikowania był obecny w naszym Kościele ponad X wieków.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Proponuję do działu humor to wkleić.
W ogóle nie wiem jak można przyjąc Wszechmogącego Boga, przed którym ludzie na twarz padali tak sobie do ręki.
Przez blisko tysiąc lat Kościół udzielał komunii św. tylko na rękę. W następnym tysiącleciu - tylko do ust.
Boś Waćpan, bardzo słabo uformowany w Wierze.Na razie, tkwisz na etapie smutnego doktrynerstwa.
Klarcia doświadczyła, że Jezus jest jej Bratem, a Bóg najczulszym, kochającym Ojcem.
Przede wszystkim - Agapa jest po Eucharystii
CytujPrzede wszystkim - Agapa jest po Eucharystii Agapami nazywam Państwa Spotkania Eucharystyczne. Są to bowiem uczty dziękczynne i nie można mylić ich z Najśw. Ofiarą Mszy
Ze swej strony powiem, że doświadczyłem, że Pan Jezus jest Miłością, Przyjaźnią i Bogiem, braterstwa Pana Jezusa raczej nie doświadczyłem, stąd moja ciekawość. Szczególnie też mogłaby Pani wyjaśnić dlaczego użyła Pani wielkiej litery w słowie brat?
Bo Msza Święta (czy jak Pani woli Eucharystia, choć ja tego słowa używam w odniesieniu do Ciała i Krwi Pańskiej) jest Ofiarą, tą samą którą pan Jezus złożył na krzyżu, jej uobecnieniem. Problem w tym że neoństwo zaciera wszelkie aluzje do ofiary traktując ją jako pogański zwyczaj.
Nie mogę. To jest mój proterst przeciw formie "pan", "pani" - na tym forum.
Klarcia słynie z tego, że łamie wszelkie konwenanse.
A widzi Waćpanna różnicę między zakładem pracy, a forum netowym?
Gwoli wyjaśnienia - do księdza (w rozmowie personalnej) zwracam sie przez "ksiądz", ale już piszę do niego używając formy "ty" - nawet jeśli jest to biskup. Do tego ostatniego zwracam się formą "ojcze".
Nie nazwałabym tego protestanckimi ciągotkami (choć dla "tradsów" moja wiara brzmi heretycko) - śmiem twierdzić, iż głoszę chrześcijaństwo, w czystej postaci, obecne coraz częściej w Kk.