"Udzielenie święceń biskupich bez papieskiego mandatu rodzi groźbę schizmy, gdyż kwestionuje jedność kolegium biskupów z papieżem.
Podoba mi się ten cytat z Wikipedii:CytujW roku 2008[potrzebne źródło] najwięcej wspólnot w Europie oraz na świecie jest we Włoszech (10000[potrzebne źródło]) oraz w Hiszpanii (6900[potrzebne źródło]). Polska z tysiącem[potrzebne źródło] wspólnot jest trzecim[potrzebne źródło] pod względem liczebności krajem w Europie. Państwami posiadającymi jeszcze więcej niż 1000 wspólnot są: Brazylia (6800[potrzebne źródło]), Meksyk (3200[potrzebne źródło]), Kolumbia (2000[potrzebne źródło]), Argentyna (1500[potrzebne źródło]) oraz W Wenezuela (1000[potrzebne źródło]). Każda[[potrzebne źródło]wspólnota składa się z około od 20 do 50 osób.
W roku 2008[potrzebne źródło] najwięcej wspólnot w Europie oraz na świecie jest we Włoszech (10000[potrzebne źródło]) oraz w Hiszpanii (6900[potrzebne źródło]). Polska z tysiącem[potrzebne źródło] wspólnot jest trzecim[potrzebne źródło] pod względem liczebności krajem w Europie. Państwami posiadającymi jeszcze więcej niż 1000 wspólnot są: Brazylia (6800[potrzebne źródło]), Meksyk (3200[potrzebne źródło]), Kolumbia (2000[potrzebne źródło]), Argentyna (1500[potrzebne źródło]) oraz W Wenezuela (1000[potrzebne źródło]). Każda[[potrzebne źródło]wspólnota składa się z około od 20 do 50 osób.
No to jeszcze raz:Cytat: tkiller w Marca 15, 2009, 13:27:42 pm"Udzielenie święceń biskupich bez papieskiego mandatu rodzi groźbę schizmy, gdyż kwestionuje jedność kolegium biskupów z papieżem.A wracając ad rem:Jak widać, targetem DN nie są "kraje misyjne" a kraje katolickie. Rak - jednym słowem...
Benedykt XVI dokona[potrzebne źródło] także rozesłania 15 ekip w „missio ad gentes” oraz ponad 200 rodzin, które będą prowadzić działalność [potrzebne źródło] misyjną w najbardziej zdechrystianizowanych rejonach i miastach na wszystkich kontynentach[potrzebne źródło - dla Antarktydy].Podczas spotkania papież dokona posłania 14 rzymskich wspólnot (spośród najstarszych, które ukończyły formację Drogi[potrzebne źródło]) do parafii, położonych w najtrudniejszych, najbardziej zsekularyzowanych dzielnicach Rzymu[potrzebne źródło], aby tam wspomagały pracę duszpasterzy[potrzebne źródło], przyczyniając się[potrzebne źródło]do ożywienia duszpasterstwa i życia chrześcijańskiego[potrzebne źródło].Obecnie na świecie, w ponad 120 krajach[potrzebne źródło], działa ponad 20 tysięcy wspólnot[potrzebne źródło] w ponad 5,5 tys. parafii[potrzebne źródło].Pewne kraj gdy to dla państwa wygodne raz są Katolickie a raz sekularyzowane[potrzebne źródło]. Jak dla mnie to obecnie Hiszpania i Brazylia jest mało Katolicka[potrzebne źródło].
Cytat: Edi w Marca 14, 2009, 12:30:07 pmA tak na poważnie: jak myślę ile zła w Kościele powoduje nieustannie ten pan ze zdjecia, to trudno mi pisać o nim inaczej, jak z najwyższym oburzeniem, domagającym się wyrazu w słowach. Może to i grzech, nie wiem... Grzech, grzech obrażanie niewinnych.
A tak na poważnie: jak myślę ile zła w Kościele powoduje nieustannie ten pan ze zdjecia, to trudno mi pisać o nim inaczej, jak z najwyższym oburzeniem, domagającym się wyrazu w słowach. Może to i grzech, nie wiem...
Psy szczekają karawana idzie dalej. to tyle na tema twoich kolorowanek dziecko komunizmu.
Obecnie na świecie, w ponad 120 krajach, działa ponad 20 tysięcy wspólnot w ponad 5,5 tys. parafii.
Zauważyłem. "Aż" 15 ekip (znaczy się 45 osób - 2 katechistów i prezbiter)...Do tego aż 200 rodzin - 100 osób (czyli poniżej 1 promila członków wspólnot). Rezultat nie oszołamia, ale lepsze to niż nic. A ile ekip poszło "do katolików"?
Panie Edi niech Pan sobie list przeczyta http://krzyz.katolicy.net/index.php?topic=339.75
@p. JWK - sam pan zaczął wyzywać od "tequilerów". Humor doceniam, ale przekrecania nicków nie popieram.