A wiecie jakie wywołałam zgorszenie, kiedy powiedziałam, że nie idę w tym roku na Paschę do hotelu ??
Zainteresowanym odpaliłam, że 120 zł. dołożę do wyprawienia Świąt w domu, a Triduum Paschalne głębiej przeżyję w kościele, niż w sali hotelowej.
A i owszem: 120 zł to koszty wynajęcia sali na Wigilię Paschalną i barowe śniadanie w niedzielę rano. Ot, wsio.
A tak na poważnie: jak myślę ile zła w Kościele powoduje nieustannie ten pan ze zdjecia, to trudno mi pisać o nim inaczej, jak z najwyższym oburzeniem, domagającym się wyrazu w słowach. Może to i grzech, nie wiem...
Grzech, grzech obrażanie niewinnych.
"Udzielenie święceń biskupich bez papieskiego mandatu rodzi groźbę schizmy, gdyż kwestionuje jedność kolegium biskupów z papieżem. Z tego powodu Kościół musi reagować najsurowszą karą - ekskomuniką, aby nakłonić ukarane w ten sposób osoby do skruchy i powrotu do jedności. Niestety, po dwudziestu latach od udzielenia sakry tego celu nie udało się osiągnąć. Zdjęcie ekskomuniki dąży do tego samego celu, co nałożenie kary: ponowne zachęcenie czterech biskupów do powrotu."
Mieliby zająć samowolnie jakąś wakującą stolicę biskupią?
W roku 2008[potrzebne źródło] najwięcej wspólnot w Europie oraz na świecie jest we Włoszech (10000[potrzebne źródło]) oraz w Hiszpanii (6900[potrzebne źródło]). Polska z tysiącem[potrzebne źródło] wspólnot jest trzecim[potrzebne źródło] pod względem liczebności krajem w Europie. Państwami posiadającymi jeszcze więcej niż 1000 wspólnot są: Brazylia (6800[potrzebne źródło]), Meksyk (3200[potrzebne źródło]), Kolumbia (2000[potrzebne źródło]), Argentyna (1500[potrzebne źródło]) oraz W Wenezuela (1000[potrzebne źródło]). Każda[[potrzebne źródło]wspólnota składa się z około od 20 do 50 osób.
Podoba mi się ten cytat z Wikipedii:CytujW roku 2008[potrzebne źródło] najwięcej wspólnot w Europie oraz na świecie jest we Włoszech (10000[potrzebne źródło]) oraz w Hiszpanii (6900[potrzebne źródło]). Polska z tysiącem[potrzebne źródło] wspólnot jest trzecim[potrzebne źródło] pod względem liczebności krajem w Europie. Państwami posiadającymi jeszcze więcej niż 1000 wspólnot są: Brazylia (6800[potrzebne źródło]), Meksyk (3200[potrzebne źródło]), Kolumbia (2000[potrzebne źródło]), Argentyna (1500[potrzebne źródło]) oraz W Wenezuela (1000[potrzebne źródło]). Każda[[potrzebne źródło]wspólnota składa się z około od 20 do 50 osób. Pięęękne!
Jak Pan sobie wyobraża skruchę??? Samobójstwo mieli popełnić, czy co? Jak Pan sobie wyobraża powrót do jedności??? Mieliby zająć samowolnie jakąś wakującą stolicę biskupią?
Grzech, grzech [potrzebne źródło] obrażanie niewinnych[potrzebne źródło]Przeją by się Pan bardziej tymi którzy według słów papieża [potrzebne źródło] nie pozostają w jedności z Kościołem[potrzebne źródło]