Niech mi szanowny Kolega udowodni idiotyzm moich słów
Przede wszystkim nie przypominam sobie byśmy się kiedykolwiek kolegowali.
tradycjonalizm nie jest ruchem w Kościele, ale zdrową postawą każdego katolika"
a że tak nie powiedział to ja tak mówię.
Ja bym powiedział, że zdrowa postawą każdego katolika jest trwać w posłuszeństwie Piotrowi i Kościołowi.
Judaizm jako religia narodził się po Chrystusie.
Wcześniej można mówić o judaizmie jako o kulturze.
W judaiźmie czy mozaiźmie religia i kultura stanowią jedno.
A samemu pokornie słuchać. Jak lud na pustyni...
Co nadto od złego pochodzi!!!
To słuchaj pan pokornie co mówi Kościół. A nie jak ten lud na pustyni który wcale pokornie nie słuchał, tylko ciągle szemrał i przy lada okazji chciał wracać do Egiptu, bo był bardzo przywiązany do tradycji, a Mojżesz wydawał mu się zbyt modernistyczny.
A gdzie? Może coś przegapiłem. Pytam poważnie - nie prześmiewczo.
To proszę poczytać uważnie Ewangelie. I sprawdzić do kogo mówi Jezus i kogo wybrał. Również zresztą już St. T. to potwierdza. Kogo Bóg wybiera. I do kogo mówi.
Przypominam że Pismo święte - jak ktoś porównał,- jest jak potężne drzewo które korzenie ma w Sstarym T. a koronę w Nowym. I jednego bez drugiego nie sposób przyjmować i rozumieć. Stary wypełnia się w Nowym, a Nowy jest wypełnieniem Starego.
chrześcijaństwo mogło być sektę judaistyczną jeśli przyjąć, że judaizm to kultura żydowska (dla uproszczenia powiedzmy że do zburzenia Jerozolimy), a dopiero od zburzenia Jerozolimy była to kultura żydowska + religia talmudyczna?
Już pisałem, że kultura i religia dla Żyda są nierozerwalnie związane, od zawsze. To religia broniła właśnie przed inkulturacją przez ludy podbite. Stąd m. inn starotestamentowy zakaz małżeństw mieszanych. A kultura broniła przed apostazją. Zresztą tych dwóch pojęć w mozaiźmie i zarówno w judaiźmie (to i też to samo tylko na innym etaopie rozwoju) nie można rozdzielać.
Chrześcijanie w przeważajaćej większości już w kilkanaście lat po męczeńskiej śmierci naszego Pana, nie byli żydami i ich kultura nie była żydowska a tym bardziej "judaistyczna"*
Nie masz juz greka ani żyda, mężczyzny i kobiety, sa tylko bracia w Chrystusie (cyt. z pamięci) Bo chrześijaństwo łączy a nie jak pan chce - dzieli.
jak chrześcijaństwo mogło być sektę judaistyczną jeśli przyjąć, że judaizm to kultura żydowska (dla uproszczenia powiedzmy że do zburzenia Jerozolimy), a dopiero od zburzenia Jerozolimy była to kultura żydowska + religia talmudyczna?
[..Przypominam moje sprostowanie: judaizm jako religia... W sensie rozumiem tutaj: kultura żydowska + talmud zespolone w jedno
Po prostu, dla ówczesnych żydów chrześcijaństwo było niewielkim odpryskiem ich religii.
Dopiera od Konstantyna, gdy narody zaczęły stawać się chrześcijańskie zaczął się jego wpływ na rozwój judaizmu. Dopiero tu pojawiły się elementy apologii judaizmu przed chrześcijaństwem. Wcześniej nie było potrzeby. Toteż pańskie sprostowanie dla mnie nie muisi być wiążące. Pan ma pewną optykę rzutującą na całość, ponieważ przyjął pan pewne założenie i sztywno się tego trzyma. Pewien paradygmat.
A jeśli nie przyjąć?...
jak chrześcijaństwo mogło być sektę judaistyczną jeśli przyjąć, że judaizm to kultura żydowska
Ja widzę to jak wczesniej napisałem.
Judaizacja ("inkulturacja") liturgii na DN jest faktem!
Proszę nie mantrować. Przez mantrowanie nie osiągnie się celu.
Rozmywanie, redefiniowanie, reinterpretowanie, a przyjdzie czas że trzeba będzie po Was posprzątać, gdy będziecie grzecznie w czyścu siedzieć. Wtedy to będzie też "re-", ale rekultywacja
I my to właśnie po was robimy. Więc proszę grzecznie siedzieć. Ale prosze się nie martwić. Bóg jest miłosierny i może nie poczyta wam tego grzechu.
Pisze pan jeszcze że jestem niekonsekwentny pisząc o rozwoju judaizmu. Nic podobnego.
Zatrzymał się na pewnym etapie i poszedł w trochę inna stronę.
Był ukształtowany, ale nie znaczy to, że nie podlegał zmianom.
Człowiek dorosły jest ukształtowany a też się zmienia i podlega ciagłej ewolucji. Raz do przodu raz do tyłu, cokolwiek bysmy pod tymi pojęciami rozumieli.