Ludziom trzeba pomagać (jeśli oczywiście oni sami tego chcą), problemy ludzi się zmieniają, albo inaczej: nasza wiedza o człowieku się zmienia, poszerza się; nie wszystko załatwi spowiedź, a nie wszystkich stać na fachową pomoc, zaś terapia często przynosi dobre efekty. Proszę mi wierzyć. Tu bym nie dramatyzował.
zaś terapia często przynosi dobre efekty
CytujMoze to ma druga strone - Kosciol i jego nauczanie im przeszkadza, ale podswiadomie czuja, ze powinni w nim byc. przepraszam, nie chcę złośliwie ale.... to wlaśnie taka "katechezolatria" prowadzi do takich owoców. Rybka albo akwarium? Bawienie się przez duszpasterzy w psychoanalityków z nujorku to już koniec świata!
Moze to ma druga strone - Kosciol i jego nauczanie im przeszkadza, ale podswiadomie czuja, ze powinni w nim byc.
podswiadomie czuja, ze powinni w nim byc.
Kilka dni temu jakis dominikanin - psychoterapeuta stwierdzil na religia.tv w rozmownicy, ze nie spotkal szczesliwych zakonnikow czy zakonnic w podeszlym wieku. Tylko jeden wyjatek w Krakowie zna. Pozniej mowil, ze biskupi glupoty gadaja przestrzegajac przed Owsiakiem.
Nic nie napiszę bo nie chcę się wyrażać. Moderna wygrała bitwę ale nie wojnę.
No tak, tylko Panie Majorze, ile tych bitew jeszcze będzie?? W pewnym momencie morale mogą zacząć się osłabiać.
A ja nazwę to inaczej: Zwiadowca wrócił do bazy. Albo - nastąpiło wycofanie taktyczne celem przegrupowania oddziałów (pan Major na pewno dysponuje bardziej fachowym słownictwem .
Nie. Chodzi o negowanie władzy papieskiej
Cytat: mała mi w Lutego 16, 2009, 13:33:26 pmNie. Chodzi o negowanie władzy papieskiejNa rzecz kolegializmu oczywiście
To inne bajki. Plakat skierowany jest jedynie do tych ostatnich. I oni akurat zagrożenia dla Kościoła nie stanowią ŻADNEGO. W ogóle nie interesuje ich jakiego biskupa mianowano i co się dzieje w strukturach Kościoła. Stawiam dolary vs orzechy, że ci, co odeszli, na wszystkie trzy pytania z plakatu odpowiedzieliby : NIE.
Naprawdę sądzą Panowie, że ktoś z tych, co opuścili w tej fali Kosciół, spełniał kryteria:Jesteś "wierzący-niepraktykujący"?Jesteś "niezbyt religijny, ale uduchowiony"?Wierzysz "w Boga, a nie w Kościół"?
Nie mylcie wojującej moderny z1) jej najemnikami2) użytecznymi idiotami3) zwykłymi letniakami.
3) zwykłymi letniakami.To inne bajki. Plakat skierowany jest jedynie do tych ostatnich. I oni akurat zagrożenia dla Kościoła nie stanowią ŻADNEGO
1. myślę, że nikt nie opóścił Kościoła - niestety. Nikt nie zdołał ich jak dotąd wywalić. Zostali zaproszeni przez SV II. Są świadomi swojej pozycji i się śmieją z nas.
2. Nie. Oni są esencją modernizmu. Postacią czystą krystaliczną. Rozważania czy i jak zowie się duch, któremu ulegli.... Oni niszczą Kościoł.Koniec. Każdy w życiu podejmuje decyzje. Pani podejmuje, ja podejmuję i oni podejmują.Koniec. Koniec z "katechizolatrią" i dominikańskimi psychoanalityko-katecheto-freudystami.