Jakoś świadomy ich statusu kanonicznego katolik spowiadać się u nich nie może, co było już dyskutowane na tym forum i potwierdzone przez wielu mądrzejszych od nas (jesteśmy chyba w tym samym wieku, musimy sobie panować?) p. Dominiku. Stąd moje powyższe pytanie.
Kryzys w Kościele nie powoduje u mnie rozterek w codziennym rachunku sumienia.
Natomiast przyjmowanie sakramentów które wymagają jurysdykcji od kapłanów jej nie posiadających - zapewne by je stwarzało.
Naprawdę? Wg. mnie większy szwank sumienia powoduje kryzys w Kościele i wynikłe przez niego herezje modernizmu i wybór najodpowiedniejszej reakcji. Ile to razy człowiek się pytał w sumieniu: Czy posoborowi papieże są/byli papieżami? Czy może nie stać się "ugodowcem"?
Cytat: Piotr w Czerwca 28, 2010, 20:00:01 pmJakoś świadomy ich statusu kanonicznego katolik spowiadać się u nich nie może, co było już dyskutowane na tym forum i potwierdzone przez wielu mądrzejszych od nas (jesteśmy chyba w tym samym wieku, musimy sobie panować?) p. Dominiku. Stąd moje powyższe pytanie.Świadomy katolik też powinien przemyśleć, czy u modernistycznego kapłana w chamski sposób olewającego przepisy liturgiczne, otrzyma ważne rozgrzeszenie?
Cytat: Piotr w Czerwca 28, 2010, 22:22:33 pmKryzys w Kościele nie powoduje u mnie rozterek w codziennym rachunku sumienia.Heretyckie katechizmu, zmanipulowana liturgia, bledy w nauczaniu, upadek moralnosci, dewastacja kosciolow etc. etc. to wszystko nie wywoluje rozterek sumienia ? Nie stawia sobie pan pytania "czy Panu Bogu oddaje nalezna czesc w rycie sfabrykowanym bedacym banalnym produktem chwili, ktory tak w szczegolach, jak w calosci oddala sie od doktryny katolickiej" ?
Nie wierzę żeby Kościół mógł promulgować niekatolicką mszę. To niemożliwe.
W moim mieście nie ma takiego problemu.
Cytat: Piotr w Czerwca 29, 2010, 10:35:02 amNie wierzę żeby Kościół mógł promulgować niekatolicką mszę. To niemożliwe.pisząc ściślej, nie zrobił tego Kościół. Raczej - antykościół
Cytat: Piotr w Czerwca 29, 2010, 10:35:02 amW moim mieście nie ma takiego problemu.Ależ jest problem i to wielki chyba że w tym mieście nikt nie usunął klęczników i przerobił ( zdewastował) ołtarzy na rzecz ohydnego stołu?I w tym mieście wierny bez problemu może uczestniczyć na Mszy Św Wszechczasów?I proboszczowie taka Mszę dla swoich wiernych odprawiają i zachęcają do uczestnictwa?I w tym mieście nie powstały inspirowane protestantyzmem wszelkie odnowy, neokatechumenaty itp. a przydrożne kapliczki są pełne życia i wierni spotykają się przy nich na wspólnych modlitwach? I kościołach organiści znają Chorał i używają go podczas Mszy Świętych?Gdzie jest takie miasto? Czy to nie przepadkiem Econe?
Każdy wierny w moim mieście ma możliwość uczestnictwa w mszy trydenckiej. (..)Z Tarnowa jestem.
Cytat: Piotr w Czerwca 29, 2010, 15:03:38 pmKażdy wierny w moim mieście ma możliwość uczestnictwa w mszy trydenckiej. (..)Z Tarnowa jestem.a nie z księżyca ??http://www.teigitur.pdg.pl - strona wskazuje, że są DWIE Msze na miesiąc. Czy Pan kpi czy o drogę pyta pisząc, że <i>KAZDY WIERNY w moim mieście ma możliwość uczestnictwa w mszy trydenckiej </i> ??
Z Tarnowa jestem.
P. Stefan napisał ogólnie o uczestnictwie, nie o cotygodniowym.
Takie "rozterki" szkodzą wierze.
2) Nie można uznawać papieża tylko wirtualnie, więc pozostają wierni magisterium sedecy.
b) a i przy okazji konsekrator abpa Lefebvre'a był masonem, więc także piusowcy nie mają tak naprawdę prawdziwych biskupów i księży
A przy okazji : slowa "ryt, ktory oddala sie od katolickiej teologii mszy swietej" pochodzi od dwu kardynalow, z czego jednego Prefekta sw. Officjum. A nawet jesli uznac, ze ten akurat kardynal jest niekatolikiem, wiec jego opinie na temat NOMu nie wywoluja rozterek sumienia, to moze opinie innego kardynala wywolaja ? Tego, ktory NOM nazywal liturgia sfabrykowana i banalnym produktem chwili (kard. Ratzinger) ?
Heretyckie katechizmu, zmanipulowana liturgia, bledy w nauczaniu, upadek moralnosci, dewastacja kosciolow etc. etc. to wszystko nie wywoluje rozterek sumienia ? Nie stawia sobie pan pytania "czy Panu Bogu oddaje nalezna czesc w rycie sfabrykowanym bedacym banalnym produktem chwili, ktory tak w szczegolach, jak w calosci oddala sie od doktryny katolickiej" ?