Więc proszę niech Pan mi wytłumaczy jak chłop krowie na rowie w czym Pan widzi problem, tylko niech mi Pan nie wkleja linków czy cytatów z Cekady czy Ramy, bo je znam i już mówiłem, że to argumentacja pokrętna i tendencyjna. Bardzo chętnie zrewiduję swoje poglądy, jeśli ktoś mi wykaże, że rzeczywiście nie już kapłaństwa.Powodem, dla którego FSSPX odradza korzystanie z sakramentów w nowym rycie jest zagrożenie dla wiary przyjmującego też sakramenty, a nie ważności święceń szafarza, chociaż i to się może czasami zaistnieć w skutek nadmiernej kreatywności biskupa.
Oznacza to, że przez niemal dwa tysiące lat Kościół używał rytu w pewien sposób okaleczonego, źle – lub co najmniej nie w pełni – wyrażającego skutek sakramentu kapłaństwa!
CytujOznacza to, że przez niemal dwa tysiące lat Kościół używał rytu w pewien sposób okaleczonego, źle – lub co najmniej nie w pełni – wyrażającego skutek sakramentu kapłaństwa!To zdanie to trzeba udowodnić. Tradycyjny obrzęd święceń zasadniczo jest uformowany w Średniowieczu.A i prośba: Panie Tato, niech Pan da spokój z tym cynicznym podkreślaniem "utraty urzędu" Pawła VI. Wszyscy już znamy pańskie zdanie na ten temat. Ma Pan prawo je zachować ale większość (?) forumowiczów tego zdania nie podziela. Św. Pius X też "niegdyś Papież Odwiecznego Rzymu".
Drogi Xięże ależ przecież ja wcale nie napisałem nigdzie czegoś podobnego, skąd Xiędzu to mogło przyjść w ogóle do głowy? Każdy Papież z chwilą śmierci urząd utracił to przecież wiemy wszyscy. Gdzież tu cynizm ?
Skąd? z kontekstu dyskusji o rzekomej nieważności nowego rytu święceń episkopatu i utraty urzędu przez PVI urzędu po podpisaniu soborowego dokumentu o wolności religijnej. Aha i w mi znanych językach (w tym też polskim) nie zwykło się dodawać do imienia zmarłego papieża "niegdyś Papież Odwiecznego Rzymu".
Proszę Pana, Pan sobie da spokój. Wiem do czego Pan pije. Nie posługuje się Pan tą "maksymą" soborową w stosunku do reszty namiestników Chrystusowych, a tylko zastosował to do Pawła VI. Hmm... dlaczego? No i jeszcze to wcześniejsze pańskie dowodzenie utraty urzędu przez tego papieża. Hmm.. dziwny zbieg okoliczności.
OK, by zakończyć dyskusję: pewnie ja jestem głupi.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 30, 2010, 23:45:13 pmOK, by zakończyć dyskusję: pewnie ja jestem głupi. Nieee no NIGDY !!! Nie zgadzam się z Xiędzem w tym zdaniu absolutnie !!!
Cytat: Tato w Stycznia 30, 2010, 23:47:13 pmCytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 30, 2010, 23:45:13 pmOK, by zakończyć dyskusję: pewnie ja jestem głupi. Nieee no NIGDY !!! Nie zgadzam się z Xiędzem w tym zdaniu absolutnie !!!Ależ Pan podbudował moje ego.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 31, 2010, 00:03:52 amCytat: Tato w Stycznia 30, 2010, 23:47:13 pmCytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 30, 2010, 23:45:13 pmOK, by zakończyć dyskusję: pewnie ja jestem głupi. Nieee no NIGDY !!! Nie zgadzam się z Xiędzem w tym zdaniu absolutnie !!!Ależ Pan podbudował moje ego. Niech Xiądz lepiej z tego Chille prędzej wraca...
W przedmiocie rozważań w tym wątku poruszanych, dla samej wiedzy warto się zastanowić nad pewnymi kwestiami, które w zależności od terenu wyglądają różnie.18 czerwca 1968 roku Paweł VI ,"niegdyś Papież Odwiecznego Rzymu",swą konstytucją apostolską "Pontificalis Romani recognitio" promulgował nowy ryt święceń diakonów, prezbiterów i biskupów, a w cztery lata później w motu proprio "Ministeria quaedam" z 15 sierpnia 1972 r zniósł tonsurę, święcenia niższe oraz co bardziej znamienne - subdiakonat.