Dobrze, ale sam fakt poparcia herezji nie spowodował utraty urzędu i oto tu chodzi. Nie traktowano Honoriusza jako papieża materialnego. Przepraszam, w poprzednim poście w pośpiechu trochę pomieszałem epoki i walki z herezjami. Oczywiście Leon W. zwalczał monofizytyzm, a Leon II - monoteletyzm.
No, sede jest chore Popieram
Dlatego ja czasami z przerażeniem obserwuję jak niektórzy już nie chcą się trzymać zdrowej nauki i mentalnie na pozycje SV przechodzą.
Na ultramontes sa dobre teksty z przelomu XIX/X wieku, ale ich dobor jest tendencyjny. Na fali entuzjazmu po soborze watykanskim i po Syllabusie narodzila sie w teologii i apologetyce pewna tendencja do absolutyzacji urzedu papieskiego, ktora mozna by nazwac papolatria : nieomylnosc papieska zaczeta per analogiam rozciagac na rzeczy nieobjete kryteriami Vaticanum I, w tym na magisterium zwyczajne. Kiedys rozmawialem z hiszpanskim ksiedzem z FSP, ktory bronil jak dogmatu asystencji Ducha sw. we wszystkich decyzjach papieza. Zaproponowalem zartem, zeby zalozyc do spolki z papiezem bank, ktory nie bedzie mogl przynosic straty, a jedynie same zyski skoro papiezowi asystuje Duch sw. wiec wszystkie jego decyzje beda sluszne. Ksiadz wzial ta hipoteze calkiem na powaznie.Polski wojtylianizm jest troche odbiciem XIXwiecznego ultramontanizmu : mozna spokojnie odzrucac pieklo, grzech, nauke moralna Kosciola, ale przed papiezem pada sie na kolana jak przed czwarta osoba Trojcy Swietej.
A więc właśnie czas na konkluzję. Patriarcha Sergiusz, by mieć ostateczne potwierdzenie swoich heretyckich poglądów zwrócił się do Honoriusza papieża odwiecznego Rzymu o rozstrzygnięcie. Co robi papież? Potwierdza herezję i to jaką... przeciwko Człowieczeństwu naszego Pana, a mimo to urzędu nie traci. To po jaką chorobę to ciągłe powtarzanie, że Paweł VI urząd stracił? Wolności religijnej nawet porównywać nie można z monotyletyzmem.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 22, 2010, 19:53:44 pmA więc właśnie czas na konkluzję. Patriarcha Sergiusz, by mieć ostateczne potwierdzenie swoich heretyckich poglądów zwrócił się do Honoriusza papieża odwiecznego Rzymu o rozstrzygnięcie. Co robi papież? Potwierdza herezję i to jaką... przeciwko Człowieczeństwu naszego Pana, a mimo to urzędu nie traci. To po jaką chorobę to ciągłe powtarzanie, że Paweł VI urząd stracił? Wolności religijnej nawet porównywać nie można z monotyletyzmem. Myli się ksiądz - nie sposób orzec, stracił urząd czy nie. Dopóki herezja była utajona - nie zajmowano się tym. Gdy stał się jawna - papież już stracił urząd z powodów naturalnych - tzn. umarł...
Z powodu śmierci to nawet i św. Pius X urząd stracił.
Listy Honoriusza nie były tajne. Patriarcha chętnie się posługiwał poparciem papieża.
Cytat: x. Konstantyn Najmowicz w Stycznia 22, 2010, 21:43:12 pmListy Honoriusza nie były tajne. Patriarcha chętnie się posługiwał poparciem papieża.Ano tego nie wiem.
Do tego nie jestem pewien, czy w tamtym czasie monoteletyzm był już potępiony. Bo bez potępienia - papież w prywatnym liście po prostu zbłądził.