Nurtuje mnie pewna kwestia.[...] zreformowany ryt konsekracji biskupiej jest nieważny, a więc i święcenia są nie ważne, [...]Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi na chłopski rozum, jak to jest (jakie są rzeczywiste poglądy FSSPX)?
A jak ma się sytuacja z ważnością Mszy - czy według FSSPX NOM jest ważny?
Argumentacja sedewakantystów to ciąg twierdzeń, które jakkolwiek brzmią sensownie, to nie są oparte o NIEOMYLNE nauczanie Kościoła.
Oto teksty dotyczące powyższych zagadnień:
@ NathanaelGdyby Bractwo miało problemy z uznawaniem ważności Nowej Mszy czy zmienionego rytu święceń to nie przyjmowałoby w swoje szeregi kapłanów, którzy wcześniej celebrowali NOM bądź też byli wyświęceni według nowego rytuału.
Cytat: Bollenz w Września 14, 2009, 23:13:53 pmOto teksty dotyczące powyższych zagadnień:Chyba nie bardzo. Pan Nathanael wyraźnie pytał o FSSPX, a Pan zamiast włączyć się do dyskusji jak normalny forumowicz, serwuje jedynie sedecką propagandę.
Swego czasu Bractwo wyświęcało sub conditione wszystkich księży przechodzących z novus ordo..
Później było niekonsekwentne w tej sprawie.. I jednych się wyświęca warunkowo, a drugich nie... Zresztą nie wiem jak jest teraz..
Wiem tylko, że niektórzy polscy księża, którzy się przyłączyli do Bractwa, mieli swego czasu kłopoty z odprawianiem mszy w niektórych placówkach na Zachodzie... Po prostu nie zostali dopuszczeni do ołtarza..