Przed chwilą pytałem się brata zawodowego wojskowego czy jeśli ktoś odmówi złożenia przysięgi może zostać żołnierzem. Odpowiedź oczywiście brzmiała nie. Podobnie jest z posłami czy senatorami. Jeżeli odmówią oni złożenia ślubowania ich mandat wygasa. W przypadku Papieża trzeba by było sprawdzić czy obowiązek składania przysięgi nadal istnieje.
Daleki jestem od lekcewazenia opinij sedewakantystycznych. W rzeczy samej, koncepcja sedeprywacjonistyczna jest mi bliska - wielokrotnie pisawszy, że uznaję ją za najlepsze teoretyczne wyjasnienie stanu Kosciola w latach 1965 - 2005. Zagadnienie, o które się spieramy jest dziecinnie proste do rozstrzygnięcia. Z pewnością cały obrzęd koronacji Pawła VI był filmowany, mozna więc wyjasnic te sprawę a nie pisać banialuki. Zwlaszcza, ze jak sam slusznie piszesz, fakt istnienia lub nieistnienia tej przysiegi nic nie wnosi do oceny Pawla VI.Pytam zatem, czy prócz powołania się na źródło historyczne z XI wieku, jesli dobrze pamiętam, masz jakikolwiek dowód na stosowanie przysięgi sw. Agatona w wiekach wspolczesnych a w szczególnosci zlozenie jej przez kard. Montiniego ?
Drogi Przyjacielu otóż przykro mi, lecz uważam, że nie są to wystarczające mimo wszystko wyjaśnienia. Wcale mnie nie przekonuje opinia wyrażana w tej sprawie, przeciwna szeregu innym opiniom. Wręcz przeciwnie. Lecz nawet gdyby owej przysięgi koronacyjnej w żadnej formie ( czy podpisanej jako akt na ołtarzu, czy jako dokument formalny czy wyrażonej w jakiejkolwiek innej formie ) w ogóle nie było, samo prawo Kościoła kwestię w niej zawartą de facto reguluje ( czy regulowało) w sposób wystarczający. Zwolenników koncepcji istnienia przysięgi jest sporo, ja osobiście nie lekceważyłbym w niczym opinii środowisk sedewakantystycznych.W wielu bowiem sprawach opinie ich są merytorycznie bardzo mocne i solidnie poparte źródłami. Wiem , że mamy skłonność jako ludzie do lekceważenia zdań budzących w naszych sumieniach najwyższy stopień niepokoju, to wynika z pewnego człowieczego wygodnictwa, które powoduje że nie lubimy tego stanu duszy.Jednak nawet najtrudniejsza prawda lepsza jest od złudzeń, warto wiec pragnąć ją poznać.
Podobno bp Tuc był trochę nie ten tego i mógł być nieświadomy co robi i nieważnie wyświęcać, tak słyszałam u abp Lefebvre nie ma tego problemu
może by podać wszystkie znane linie biskupie w których święcenia są tylko w tradycyjnym rycie? Linia abp Lefebvre'a, linia bp Tuca. Jakie są inne linie?
Ale święceń biskupich udziela kilku biskupów zdaje mi się... a nie jeden tylko