Cytat: Tato w Lutego 01, 2010, 13:13:05 pmNiestety uważam, że skutki dokumentów w tym względzie wydanych przez Pawła VI "niegdyś Papieża odwiecznego Rzymu" są bardzo poważne, bowiem podważają nauczanie Kościoła na temat siedmiu święceń niższych.Prosze o cytat z Pawla VI, ktory podwaza nauczanie Kosciola w tej dziedzinie. Nie o jakies supozycje czy imputowanie intencji, ale o twardy cytat, ktory moglby byc podstawa anatemy.Ja rowniez jestem zdania, ze nowy porzadek swiecen w Kosciele lacinskim jest bezsensowny i szkodliwy, ale przeciez nie o tym rozmawiamy, ale o "podpadnieciu" Pawla VI przez cytowany kanon, nieprawdaz ?Cytat: Tato w Lutego 01, 2010, 13:13:05 pmCo do traktowania w praktyce osób posiadających niższe święcenia lub subdiakonat ( który jest święceniem wyższym ) to wszak nowy KPK 1983 wyraźnie określa , że duchownym jest się od święceń diakonatu ( zupełnie inaczej niż w CIC 1917 - od tonsury ) i w ogóle nie mówi nic o święceniach niższych czy subdiakonacie.W świetle nowego KPK 1983 zatem są to "osoby świeckie"Dlatego napisalem "197 - 1983". Traktowanie minorzystow i subdiakonow od wydania MQ do nowego KPKStatus tonsurowanych, minorzystow i subdiakonow po wydaniu nowego KPK to zupelnie inny temat. Zabieralem glos na ten temat kilkakrotnie na FK np. w watku o tonsurze.
Niestety uważam, że skutki dokumentów w tym względzie wydanych przez Pawła VI "niegdyś Papieża odwiecznego Rzymu" są bardzo poważne, bowiem podważają nauczanie Kościoła na temat siedmiu święceń niższych.
Co do traktowania w praktyce osób posiadających niższe święcenia lub subdiakonat ( który jest święceniem wyższym ) to wszak nowy KPK 1983 wyraźnie określa , że duchownym jest się od święceń diakonatu ( zupełnie inaczej niż w CIC 1917 - od tonsury ) i w ogóle nie mówi nic o święceniach niższych czy subdiakonacie.W świetle nowego KPK 1983 zatem są to "osoby świeckie"
Chodzi o zagadnienia 34-40 z Suplementum Sumy Teologicznej (nota bene nei autorstwa sw. Tomasza, ale jego uczniow) ? Calosc w tomie 31 polskojezycznego wydania Veritasu. http://www.katedra.uksw.edu.pl/suma/suma_indeks.htmCo to wniesie do dykusji o tym czy Pawel VI neguje swiecenia nizsze podpadajac tym samym pod w/w kanon ?
Wrócę gdy Pan Bóg będzie chciał i x. Laguerie uzna, że to już czas na powrót. Nie znacie dnia ani godziny.
Skoro Ksiądz przyjął święcenia po novemu, to czy ma Ksiądz też święcenia egzorcystatu, czy będzie Ksiądz uzupełniał?
Nie wiem czy o to chodzi jak znajdę to zamieszczę. św. Tomasz i jest to jego autorstwa wyjaśnia, że św. niższe i wyższe też są konieczne i niezbędne i wyjaśnia dlaczego jest ich 7 a nie np. 3 lub 9
A może mi pan wyjaśnić jak w prawie wszystkich seminariach świata (wyłączam tradycyjne których jest mało) naucza się błędów SW II czyli jego dokumentów o wolności religijnej itd, i uważa się je za dobre to, gdzie są pasterze Kościoła
Skoro Ksiądz przyjął święcenia po novemu, to czy ma Ksiądz też święcenia egzorcystatu,
czy będzie Ksiądz uzupełniał?
Na czym właściwie polega ten pobyt w Czile?
A dokąd Ksiądz wróci, na powrót do Wrocławia?
Nie przyjmowałem takowych święceń, bo jak Pan dobrze wie, nie ma ich w nowym pontyfikale. Cytat: Andris Inkvizitors w Lutego 01, 2010, 15:43:08 pmczy będzie Ksiądz uzupełniał?Nie. Nie praktykuje się takich rzeczy. Pełny dzban nie jest w stanie pomieścić jeszcze jednego litra.
Gdzieś mi się o uszy obiło, że w nowym rycie nie ma święceń egzorcystatu i gdy ksiądz lub zakonnik zostaje wybrany na egzorcystę diecezjalnego, to biskup musi mu te święcenia uzupełnić... Cóż, muszę uzupełnić braki wiedzy.
Myślałem, że Ksiądz jest w seminarium IDP i przechodzi intensywną formację.
Tak samo jak nie wiem, dlaczego ksiądz Laguerie był "proboszczem" w parafii św. Mikołaja i dlaczego odszedł z FSSРX - może źle szukam, a od dawna mnie to zastanawia.
Prosze o cytat z Pawla VI, ktory podwaza nauczanie Kosciola w tej dziedzinie. Nie o jakies supozycje czy imputowanie intencji, ale o twardy cytat, ktory moglby byc podstawa anatemy.Ja rowniez jestem zdania, ze nowy porzadek swiecen w Kosciele lacinskim jest bezsensowny i szkodliwy, ale przeciez nie o tym rozmawiamy, ale o "podpadnieciu" Pawla VI przez cytowany kanon, nieprawdaz ?
Proszę "cytat"...prawda, że ciekawy ? Uroczy rzekłbym
Przylaczam sie do prosby.Dla ulatwienia : jesli dogmatem jest zdanie "X jest czarne", to herezja jest zdanie "X nie jest czarne" lub "X jest biale" etc.Prosze zatem o zdanie, w ktorym Pawel VI twierdzi, " prócz kapłaństwa nie ma w Kościele katolickim innych święceń - wyższych i niższych" ewentualnie o zdanie stanowiace przeslanke sylogizmu, z ktorego wynika taka konkluzja przy pomocy jednej przeslanki rozumowej.Jesli takiego zdania nie ma, to machanie w/w knonem stanowi tluczenie grochem o sciane. Na szczescie delegacja FSSPX na rozmowy w Watykanie przygotowana jest lepiej, bo inaczej wystawili by sie na posmiewisko. Atakujmy posborowie tam, gdzie sie naprawde podklada, a jest tego caliem sporo. Jak na razie otwiera pan same falszywe fronty.