Tak jak napisałem, 5 słów na pozdrowienie to za dużo, i dlatego ludzie skracali, nie szukałbym w tym ani głupoty, ani jakichś złych intencji. Ot, z tej samej przyczyny mówiło się np. PZMot zamiast Polski Związek Motorowy.
Cytat: marekkoc w Marca 21, 2013, 16:56:32 pmciekawe czy "Dzień Dobry" Papieża przyjmie się polskim Kościele?Niektórzy księża przyjęli to pozdrowienie na długo przed wyborem Franciszka.
ciekawe czy "Dzień Dobry" Papieża przyjmie się polskim Kościele?
Ogólnie mówiąc to świeckie pozdrowienia już bardzo dawno wyparły religijne. Czy wyobrażają Państwo sobie np. w Polsce, że ludzie świeccy wchodząc do różnych instytycji, banków, sklepów mówili ,,Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus".
Cytat: marekkoc w Marca 21, 2013, 16:56:32 pmciekawe czy "Dzień Dobry" Papieża przyjmie się polskim Kościele?Trochę bokotematycznie - ale ja już na zakończenie Mszy słyszałem: dobrego dnia.
Cytat: Michał W. w Marca 21, 2013, 19:06:47 pmCytat: marekkoc w Marca 21, 2013, 16:56:32 pmciekawe czy "Dzień Dobry" Papieża przyjmie się polskim Kościele?Trochę bokotematycznie - ale ja już na zakończenie Mszy słyszałem: dobrego dnia.Tuż przed udzieleniem błogosławieństwa:"Trzymajcie się ciepło!".
Byłam na NOM, który zakończył się słowami "Dobrego rosołu" a u nas akurat brokułowa była.
(...) pozdrowienie "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus" już w XVIII wieku zostało obdarzone 100-dniowym odpustem. 50 dni odpustu zyskuje ten, kto pozdrawia, a drugie 50 otrzymuje ten, kto odpowiada: "Na wieki wieków. Amen."