to sobie pogadaliśmy... Pewnie nigdy nie spotkał pan człowieka np prawosławnego i widział że ten człowiek wie to wszystko co chce mu pan powiedzieć i co gorsza umie na wszystkie pytania i zarzuty odpowiedzieć. Sytuacja kiedy człowiek jest bezbronny uczy pokory. Ja dziś zaczynam czytac co "heretycy" "schizmatycy" piszą a nie jak mantre powtarzać kim to oni nie są. Gwarantuje panu że pana błyskotliwa wiedza i cytowanie tekstów na nic się nie zda przy teologicznej dyspucie z wykształconym prawosławnym. Chce pan problemy meta teologii rozstrzygać na jakimś małym, lokalnym forum? Gratuluję.
Ciekawe dlaczego teraz papieże uczestniczą w nabożeństwach prawosławnych i luterańskich, a bywają nawet teraz w synagogach? Czy według Pana, Panie LUk są ekskomunikowani? To dlaczego Bractwo św. Piusa X prowadzi z nimi rozmowy? Nawet kiedyś ksiądz Rudnicki mariawita celebrował mszę w kaplicy papieskiej w Castel Gandolfo
ale czy CIC 1917 jeszcze obowiązuje? Wydaje mi się,że nawet Bractwo uznaje CIC 1983
Panie LUK co z tego, ze może i Pan ma rację, jak ekumenizm panoszy się w Watykanie obecnie. Może pan przytaczać przedsoborowe piękne dokumenty papieske na tym Forum, ale i tak obecnie praktyka w Stolicy Apostolskiej jest inna. I czy nam się to podoba czy nie my obaj tego nie zmienimy. Jak wytłumaczyć obecność Papieży w cerkwiach, zborach, synagogagach, meczetach? Tu na tym Forum możemy tylko sobie ponarzekać.
Z tego co czytałem gdzie Benedykt XV ustanawiał C.I.C 1917 r. bodajże kanon 6 stwierdza, że jeśli zachodzi uzasadniona przyczyna można odnieść się do starszego prawa kanonicznego - Ks. Franciszek Bączkowicz CM, PRAWO KANONICZNE. PODRĘCZNIK DLA DUCHOWIEŃSTWA Tom albo II lub I jeszcze sprawdzę Proszę się ustosunkować za którym prawem pan jest
Można i nawet trzeba...a co mówi "starsze prawo kanoniczne" - exemplum :"KonstytucjaCum ex apostolatus(z 15 lutego 1559 r.) PAPIEŻ PAWEŁ IVPAWEŁ BISKUP,Sługa Sług Bożych. Na wieczną rzeczy pamiątkę.(...)
a co ma wspólnego z celibatem? Wczoraj był ciekawy reportaż w TV Religia o żonie katolickiego księdza w Polsce, o jego dzieciach własnych i trójce adoptowanych.
Panie Tato, ksiądz jest jak najbardziej katolicki, a rzecz dzieje się w Bartoszycach na Warmii, nawet nieraz koncelebruje NOM w miejscowej Farze.