Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 14, 2024, 23:35:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232439 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koszmarki architektury "ducha Soboru"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 100 101 [102] 103 104 ... 106 Drukuj
Autor Wątek: Koszmarki architektury "ducha Soboru"  (Przeczytany 427245 razy)
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #1515 dnia: Września 25, 2023, 21:26:26 pm »

Jak już jesteśmy przy skojarzeniach to przy drodze S8 zbliżając się do Białegostoku w okolicach Tykocina za mija się kościół w Radulach. Sam nie skojarzyłem, ale komentarze z google-mapsów sugerowały, że przypomina ślimaka. Faktycznie, widząc z boku takie skojarzenie nachodzi.

https://maps.app.goo.gl/nco9zQfxNRrozFog6

"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
jwk
aktywista

« Odpowiedz #1516 dnia: Września 25, 2023, 22:35:52 pm »

Kolejny kościół pw. Św. Rodziny (uwziąłem się na to wezwanie).
Ravanusa, Włochy.

Jak  dla mnie to gminny ośrodek zdrowia w Parzęczewie Podhalańskim.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2023, 22:37:54 pm wysłana przez jwk » Zapisane
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #1517 dnia: Września 26, 2023, 18:39:33 pm »

Lgota, kościół Chrystusa Króla (1989)

Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #1518 dnia: Września 26, 2023, 22:40:36 pm »

Santo Volto, Turyn
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #1519 dnia: Września 27, 2023, 00:52:35 am »

Te ostatnie jest dobre. Wygląda jak Boss z Mario Bross
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #1520 dnia: Września 27, 2023, 17:37:54 pm »

Karniowice, kościół MB Szkaplerznej (1989)

Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #1521 dnia: Września 27, 2023, 20:04:32 pm »

Karniowice, kościół MB Szkaplerznej (1989)

Proboszczem jest ks. Leszek Uniwersał.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #1522 dnia: Września 28, 2023, 19:28:51 pm »

Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP w Krakowie (1979)

jwk
aktywista

« Odpowiedz #1523 dnia: Września 29, 2023, 10:12:09 am »

Wyjątkowa tandeta, fakt, że wtedy nie było za bogato, nie usprawiedliwia aż takiej brzydoty.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #1524 dnia: Września 29, 2023, 11:40:22 am »

Ja się przede wszystkim zastanawiam, jak projekty takich świątyń w ogóle mogły być zatwierdzane do realizacji. Nie chce mi się wierzyć, żeby uważano, że wszystko z nimi jest w porządku albo że są one takie supernowoczesne.
Podejrzewam, że większość tych budowli po prostu o wiele ładniej i korzystniej wyglądała jako projekty albo modele. Ale co w małej skali (jako rysunek czy rzeźba) mogło się prezentować nawet ciekawie, to w skali rzeczywistej zwykle okazywało się albo kompletnym niewypałem, nieforemnym gniotem, albo budowlą, która przypomina wszystko, tylko nie kościół.
Richelieu
aktywista

« Odpowiedz #1525 dnia: Września 29, 2023, 12:20:01 pm »

Mnie w tego typu architekturze zastanawia co innego: kto będzie za kilkaset lat podziwiał te budowle z przynajmniej estymą, jeśli już nie zachwytem,
podobnymi do tych, jak obecnie postrzegamy budowle średniowieczne czy np. barokowe
(chociaż oczywiście doskonale wiem, że o ile wcześniej nie załatwiłaby tego sekularyzacja i likwidacja tych obiektów, podobnie jak dzieje się obecnie w krajach zachodnich,
to sam czas zrobi to, i to zupełnie za darmo, tak jak z nazwiskiem wspólnika E. Scrooge'a na szyldzie ich biura  :D )
Bardzo podobne zresztą zdanie mam, na marginesie dodając, o współczesnej muzyce, malarstwie, czy ogólniej mówiąc - "sztuce"  :-\
jwk
aktywista

« Odpowiedz #1526 dnia: Września 29, 2023, 12:46:07 pm »

Swego czasu Jean Anthelme Brillat-Savarin w swoim fundamentalnym dziele Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej zauważył, że najpierwszą ze sztuk była sztuka mięsa. I tego się trzymajmy.
solid
Gość
« Odpowiedz #1527 dnia: Września 29, 2023, 23:53:01 pm »

To jest kościół na Azorach, jednym z większych blokowisk Krakowa, więc po prostu jest brzydotą dopasowany do okolicznych bloków.
A w środku są malowidła Jerzego Nowosielskiego (chyba już było kiedyś w tym wątku):
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #1528 dnia: Września 30, 2023, 08:59:08 am »

Ja się przede wszystkim zastanawiam, jak projekty takich świątyń w ogóle mogły być zatwierdzane do realizacji. Nie chce mi się wierzyć, żeby uważano, że wszystko z nimi jest w porządku albo że są one takie supernowoczesne.
Budowa kościoła w czasach PRL to była najpierw walka (często bardzo dramatyczna) o uzyskanie pozwolenia, a potem walka o materiały i maszyny budowlane. Myślę, że na walkę o piękno budowli po prostu już brakło sił.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #1529 dnia: Września 30, 2023, 21:26:31 pm »

Często przy kreacji nowych kardynałów są też ustanawiane nowe tytuły kardynalskie, przy rzymskich kościołach oddalonych od centrum. W dużej mierze jest to już architektura współczesna. Przypatrzyłem się dzisiaj, m. in. kościół świętych Cyryla i Metodego, nieopodal lotniska Fiumicino, który dostał kard. Ryś:

http://www.santicirilloemetodio.it/

Proboszcz jest z Indii (Don Rajesh Ruzar Fernandes del Clero Romano, nato in India nel 1981, ordinato presbitero per la diocesi di Roma nel 2010. risiede in parrocchia dal 1 ottobre 2021)

Ale najlepsze, że była (jest?) tam Msza Trydencka (https://blog.messainlatino.it/2020/09/celebrazioni-ibp-dragoncello-roma-il.html).

Drugim miejscem, które mnie zainteresowało ze względu na wezwanie jest kościół św. Gemmy Galgani w północno-wschodniej części Rzymu, którą otrzymał kardynał z Sudanu Południowego:

https://www.santagemma.it/

Architektura niezbyt... Wieża jak na "naszych: PRL-owskich z lat 70. Poza kwestiami architektonicznymi spojrzałem na stronę parafialną, gdzie wymienione są wspólnoty funkcjonujące przy parafii. Zainteresowało mnie zwłaszcza czym się zajmuje wspólnota "Sól i pieprz" (https://www.santagemma.it/sale-e-pepe/). Z tego co jest napisane to: rekreacja, katecheza i duchowość dla seniorów... Ciekawa nazwa zatem...

"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
Strony: 1 ... 100 101 [102] 103 104 ... 106 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koszmarki architektury "ducha Soboru" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!