Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 17:26:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233171 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Summorum Pontificum w Polsce - kościoły z Mszą trydencką
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj
Autor Wątek: Summorum Pontificum w Polsce - kościoły z Mszą trydencką  (Przeczytany 20577 razy)
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #15 dnia: Września 15, 2009, 10:10:05 am »

+
prosze pokazać jakaś strone z dzieł FSSPX w Polsce z linkami do innych dzieł "nie FSSPX"

Przepraszam, do kogo ta prośba?
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #16 dnia: Września 15, 2009, 10:14:03 am »

dziwna prosba. Bractwo ma jeden portal, kilka stron, które mozna uznac za oficjalne. Nie kojarze stron nieoficjalnych, no moze procz paru lokalnych blogów.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
abenadar
rezydent

« Odpowiedz #17 dnia: Września 15, 2009, 10:21:07 am »

+
prosze pokazać jakaś strone z dzieł FSSPX w Polsce z linkami do innych dzieł "nie FSSPX"

Przepraszam, do kogo ta prośba?

to pytanie retoryczne do wszystkich, którym maja za złe że nie jest umieszczana działalność FSSPX w wykazach
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Września 15, 2009, 10:23:22 am »

Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie?

Ktoś przecież powinien wyciągnąć rękę jako pierwszy.
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #19 dnia: Września 15, 2009, 10:27:20 am »

to pytanie retoryczne do wszystkich, którym maja za złe że nie jest umieszczana działalność FSSPX w wykazach

Czyli nie do mnie OK, ale po przeglądnięciu wątku nie zauważyłem żeby ktokolwiek miał za złe, że "nie jest umieszczana działalność FSSPX w wykazach"
Więc do kogo ta prośba i skąd wynikła?
Tato
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Września 15, 2009, 10:31:20 am »

Proponuję zrobić stronę "dwuokienkową" na której będą dwie "mapki" jedna z FSSPX druga bez wraz z komunikatorem, na którem można będzie się wzajemnie obrzucoć od "schizmatyków" i "zdrajców"...sądzę, że taka strona może zrobić w siecie "furrorę" a nawet zainteresować co poniektórych dlaczemu tak się dizeje.. ;D
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #21 dnia: Września 15, 2009, 10:37:00 am »

Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie?

Ktoś przecież powinien wyciągnąć rękę jako pierwszy.

Szanowny Panie JRWF, w tym sęk, że niektóre środowiska postindultowe wolą przysłowie o krowie i Kali.
W Toruniu np. jakoś nie brzydzili się lasandrystami, którzy wydrukowali własnym sumptem ponad 100 SP i rozdawali po Mszy u Św. Jakuba wspólnie z nimi.
Ale widać jak traktują lasandrystów na co dzień oglądając komentarze na FK dotyczących Mszy Św. w Toruniu i szerzej w diecezji - starają się między innymi wmówić, że w Toruniu jest tylko jedna Msza Św. KRR. Celuje w tym niestety Szanowny Pan filipaz... żenua
I teraz - kto do kogo wyciągnął rękę i kto ją odrzucił?
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Września 15, 2009, 10:41:37 am »

Zaczynają się rozmowy doktrynalne w Rzymie. Może więc teraz jest dobry czas, żeby wreszcie przerwać tę spiralę i "na dole" - między "środowiskami" - już się pogodzić?

Bez dociekania "kto zaczął", kto komu pierwszy zrobił jakieś świństewko. Bo inaczej chyba nic z tej zgody nie będzie. :(
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2009, 10:43:49 am wysłana przez JRWF » Zapisane
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #23 dnia: Września 15, 2009, 10:43:28 am »

I jeszcze jedno - skąd pomysł, że na stronie fsspx ma być info o Mszach Św. odprawianych poza fsspx - księdzu się coś pomyliło.

Czy IBP pisze na swoich stronach o Mszach Św. u Jezuitów, Dominikanie u Frańciszkanów itd. itp. ???
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #24 dnia: Września 15, 2009, 10:45:33 am »

ale przecież nie każda strona niezwiązana z FSSPX musi być anty-FSSPX. Strony informacyjne powinny być pluralistyczne, a nieprzekraczalną barierą jest propagowanie herezyj. Oczywiście czasem dziwi, czasem bawi, czasem irytuje jeden z portali, który jest skrajnie wojtylianistyczny czy drugi propagujący teologję pseudomoralną pana, który w zasadzie został protestantem. Ale ważniejsze powinno być to co łączy, a nie to co dzieli.

Odróbmy lekcję ekumenizmu, której nauczał nas papiez Jan Paweł
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #25 dnia: Września 15, 2009, 10:46:47 am »

Odpowiedź merytoryczna na pytanie retoryczne: Na stronie głównej FSSPX w Polsce od paru lat jest prezentowany baner do serwisu msza.net, na którym są publikowane również informacje o Mszach postindultowych.
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #26 dnia: Września 15, 2009, 10:51:09 am »

Zaczynają się rozmowy doktrynalne w Rzymie. Może więc teraz jest dobry czas, żeby wreszcie przerwać tę spiralę i "na dole" - między "środowiskami" - już się pogodzić?
Ja tak uważam od zawsze :), Szanowny Pan filipaz ma inne zdanie na ten temat :(

Bez dociekania "kto zaczął", kto komu pierwszy zrobił jakieś świństewko. Bo inaczej chyba nic z tej zgody nie będzie. :(

To nie do mnie, lasandryści żadnych "świństewek" postindultowcom nie robili, więc pisanie "kto zaczął" jest w tym wypadku nie na miejscu.
Trudno pisać w tym wypadku o zgodzie, bo kogo z kim jeśli Panowie "rżną głupa" i udają, że nie istniejemy :)
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Września 15, 2009, 11:04:37 am »

To nie do mnie, lasandryści żadnych "świństewek" postindultowcom nie robili, więc pisanie "kto zaczął" jest w tym wypadku nie na miejscu.

Ja nie do Pana tylko tak ogólnie... :)
Wszelkie "świństewka" trzeba po prostu odpuścić, niech idą w zapomnienie. W końcu obu "środowiskom" chodzi o to samo, a zgody bez wybaczenia nie będzie.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #28 dnia: Września 15, 2009, 19:38:19 pm »

Wyjasnienia...

1. Mapka miala przede wszystkim ilustrowac postep wprowadzania Summorum Pontificum - publikowane co kwartal statystyki na NRL. Msze FSSPX to nie jest owoc Summorum Pontificum. (chyba wiekszosc dyskutantow napisalaby, ze wlasnie jest odwrotnie)
2. Iles miesiecy temu specjalnie do tytulu mapki dodalem "Summorum Pontificum", aby nie bylo watpliwosci, ze nie ma tam Mszy FSSPX.
3. Dopisanie tekstu do mapki, ze na mapce nie ma Mszy FSSPX wg mnie brzmialoby akurat jawnie wrogo wobec Bractwa. 
4. Nie chce dublowac msza.net. Kto chce sobie wstawic mapke z FSSPX skopiuje sobie ta z msza.net (choc przyznam, ze nadal jest dosc nieaktulna w czesci SP - przynajmniej raz na kwartal wszystkie miejsca na stworzonej przeze mnie mapce sa weryfikowane).
5. Zreszta...miejsca mszy FSSPX stosunkow rzadko sie zmieniaja, sa bardzo dobrze opisane na stronie FSSPX, a takze bardzo dobrze naglasniane przez lokalnych biskupow :)
Krzysztof Cz.
uczestnik

« Odpowiedz #29 dnia: Września 16, 2009, 09:17:02 am »

1. Mapka miala przede wszystkim ilustrowac postep wprowadzania Summorum Pontificum - publikowane co kwartal statystyki na NRL. Msze FSSPX to nie jest owoc Summorum Pontificum. (chyba wiekszosc dyskutantow napisalaby, ze wlasnie jest odwrotnie)
2. Iles miesiecy temu specjalnie do tytulu mapki dodalem "Summorum Pontificum", aby nie bylo watpliwosci, ze nie ma tam Mszy FSSPX.
3. Dopisanie tekstu do mapki, ze na mapce nie ma Mszy FSSPX wg mnie brzmialoby akurat jawnie wrogo wobec Bractwa. 
4. Nie chce dublowac msza.net. Kto chce sobie wstawic mapke z FSSPX skopiuje sobie ta z msza.net (choc przyznam, ze nadal jest dosc nieaktulna w czesci SP - przynajmniej raz na kwartal wszystkie miejsca na stworzonej przeze mnie mapce sa weryfikowane).
5. Zreszta...miejsca mszy FSSPX stosunkow rzadko sie zmieniaja, sa bardzo dobrze opisane na stronie FSSPX, a takze bardzo dobrze naglasniane przez lokalnych biskupow :)

Widzę, że mnie Szanowny Pan nie zrozumiał :(
Tytuł tej mapki jest mylący (no, może nie dla Sz. Pana)
Jak rozumiem dostęp do tej mapki mają wszyscy a nie tylko osoby, które np. mają powyżej 1000 wpisów na FK?
A jeśli wszyscy to zapewniam, że dla większości, którzy po raz pierwszy zainteresują się Mszą trydencką coś takiego jak SP jest czymś skrajnie abstrakcyjnym.
Jedynym jasnym i zrozumiałym stwierdzeniem w tytule Pańskiej mapki jest "kościoły z Mszą trydencką".
Lepiej tego nie potrafię wytłumaczyć :(
Domyślam się, że akurat Sz. Pan nie jest wrogo nastawiony do lasandrystów, ale efekt jest taki jaki jest - dla osoby, która po raz pierwszy zetknęła się z Mszą trydencką ta mapka mówi, że tylko tam się te Msze odbywają.
Wyjaśniam:
- nie prosiłem o umieszczenie na mapce miejsc z kaplicami Bractwa!
- nie prosiłem o linki do FSSPX!

Chodziło mi tylko o info, że brak na niej kaplic FSSPX (może być dwa razy mniejszą czcionką, u dołu ekranu  ;D)
Wszystko mi jedno z jakim komentarzem:
a) PX-ów nie ma bo nie mają pełnej łączności,
b) PX-y to dzieło szatana (zdanie jednego z księży piszących na FK)
c) ... co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy

Pan się martwi, że komentarz o FSSPX, byłby oznaką wrogości.
Brak tego komentarza dla wielu "neofitów" może oznaczać, że uważa Sz. Pan iż lasandryści nie są w KK, albo nie odprawiają KRR tylko jakieś tam inne"hokus-pokus"

Prosiłem. Szanowni Panowie, autorzy tej mapki zrobią oczywiście jak chcą.
Strony: 1 [2] 3 4 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Summorum Pontificum w Polsce - kościoły z Mszą trydencką « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!