Dzięki temu może dało by się by zorientować jaką opcję prezentują poszczególni forumowicze??
Sedewakantyści odrzucają wszystkie Reformy jakie miały miejsce po 1955 roku.
Sedewakantyzm jest to teza teologiczna twierdząca i wierząca w to , że ostatnim prawdziwym katolickim Papieżem był Pius XII, a po jego śmierci w 1958 wszyscy jego następcy to antypapieże i heretycy.Sedewakantyści odrzucają wszystkie Reformy jakie miały miejsce po 1955 roku.
CytujSedewakantyzm jest to teza teologiczna twierdząca i wierząca w to , że ostatnim prawdziwym katolickim Papieżem był Pius XII, a po jego śmierci w 1958 wszyscy jego następcy to antypapieże i heretycy.Sedewakantyści odrzucają wszystkie Reformy jakie miały miejsce po 1955 roku.Kiedyś wjednym z artykułów p. Łukasz Kluska (wiem, wiem, też za nim nie przepadam, ale mimo wszystko przeczytałem) napisał, że sedewakantyzm pojawił się już za Leona XIII po zaakceptowaniu III Republiki Francuskiej. To prawda?
Mam pytanie x.Trytek jest sedewakantystą czy też sedeprywacjonistą, bo sie sam już w tym troche gubię.
A teraz pytanie: jeżeli papież-heretyk spowiada ze swoich grzechów i nawraca, publicznie odwołując błędy, to co wtedy? Sedeprywacjoniści chyba powiedzą, że papież urzędujący staje się papieżem formalnym, ale co powiedzą sedewakantyści?
nic nie powiedzą ...
Cytat: Krusejder w Września 01, 2009, 19:35:45 pmnic nie powiedzą ...Aha, czyli po nawróceniu papieża-heretyka będzie tak:sedeprywacjoniści: hura, mamy znów prawdziwego papieża!sedewakantyści: ładna dziś pogoda...
Cytat: Regiomontanus w Września 01, 2009, 19:34:21 pmA teraz pytanie: jeżeli papież-heretyk spowiada ze swoich grzechów i nawraca, publicznie odwołując błędy, to co wtedy? Sedeprywacjoniści chyba powiedzą, że papież urzędujący staje się papieżem formalnym, ale co powiedzą sedewakantyści?nic nie powiedzą ...
Cytat: Krusejder w Września 01, 2009, 19:35:45 pmCytat: Regiomontanus w Września 01, 2009, 19:34:21 pmA teraz pytanie: jeżeli papież-heretyk spowiada ze swoich grzechów i nawraca, publicznie odwołując błędy, to co wtedy? Sedeprywacjoniści chyba powiedzą, że papież urzędujący staje się papieżem formalnym, ale co powiedzą sedewakantyści?nic nie powiedzą ...Będą dalej czekać na koniec świata - czyli w sumie tak jak reszta katolików