Właśnie się zastanawiam się (czyt. szukam w źródłach) , czy nie walnąłem herezji.
Niech Pan szybko napisze że np.."od zawsze" oznacza po prostu odkąd istnieje Kościół...
3. Tajemnica Wcielenia. Cudowne zjednoczenie Boskiej Osoby z naturą ludzką spełniło się w chwili, kiedy Syn Boży przyjął ciało z Maryi Dziewicy. W tej chwili "Słowo stało się Ciałem i mieszkało między ,nami". Wcielenie Syna Bożego dokonało się za sprawą Ducha Św., który mocą Bożą sprawił, że Jednorodzony Syn Ojca Niebieskiego stał się człowiekiem. Anioł Pański rzekł do Najświętszej Dziewicy: "Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym." (Łuk. 1, 35). Najśw. Panna wyraziła Swą zgodę: "Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie wedle słowa twego". Gdy przyszedł czas, Maryja "porodziła Syna Swojego, owinęła w pieluszki i położyła w żłobie" (Łuk. 2, 7).
To racja. (poprawię)BTW - przymiotami Boga jest jednak niezmienność.Za głupi jestem do dotykania tajemnic Trójcy i Wcielenia.
@p. Murka - cechą natury ludzkiej jest też cielesność. @p. Józef"Nie ma już greka ani żyda"
@p. Murka - cechą natury ludzkiej jest też cielesność.
Chciałbym się zapytać mądrzejszych od siebie( to nie żart) czy Pan Jezus nadal Żydem jest, skoro Jego Ciało zmartwychwstało ?Czy inaczej mówiąc Jego żydowskość nie zmartwychwstała czy dalej trwa?Pytanie nie najważniejsze ale zasadne aby wreszcie rozsądnie ten spór rozstrzygnąć w naszym gronie.