Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 15, 2024, 23:53:43 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232545 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: 509 księży lefebrystów na świecie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 22 23 [24] Drukuj
Autor Wątek: 509 księży lefebrystów na świecie  (Przeczytany 67029 razy)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #345 dnia: Września 17, 2009, 11:27:17 am »

Właśnie się zastanawiam się (czyt. szukam w źródłach) , czy nie walnąłem herezji.

Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Tato
aktywista

« Odpowiedz #346 dnia: Września 17, 2009, 11:28:52 am »

Właśnie się zastanawiam się (czyt. szukam w źródłach) , czy nie walnąłem herezji.

Niech Pan szybko napisze że np.."od zawsze" oznacza po prostu odkąd istnieje Kościół... ;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #347 dnia: Września 17, 2009, 11:38:24 am »

Niech Pan szybko napisze że np.."od zawsze" oznacza po prostu odkąd istnieje Kościół... ;)
Niestety - definicja słowa "zawsze" wymuszała by - co najmniej od stworzenia świata...

Znalazłem coś takiego:
3. Tajemnica Wcielenia. Cudowne zjednoczenie Boskiej Osoby z naturą ludzką spełniło się w chwili, kiedy Syn Boży przyjął ciało z Maryi Dziewicy. W tej chwili "Słowo stało się Ciałem i mieszkało między ,nami". Wcielenie Syna Bożego dokonało się za sprawą Ducha Św., który mocą Bożą sprawił, że Jednorodzony Syn Ojca Niebieskiego stał się człowiekiem. Anioł Pański rzekł do Najświętszej Dziewicy: "Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym." (Łuk. 1, 35). Najśw. Panna wyraziła Swą zgodę: "Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie wedle słowa twego". Gdy przyszedł czas, Maryja "porodziła Syna Swojego, owinęła w pieluszki i położyła w żłobie" (Łuk. 2, 7).
Podstawy dogmatyki katolickiej. Ks. dr W. Kalinowski, Ks. dr J. Rychlicki. za http://msza.net/m/i/cz08_32.html
Kyrie Eleison!
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #348 dnia: Września 17, 2009, 11:41:18 am »

Za dużo Pan wykreślił. Wystarczyłoby ostatnie zdanie.
Reszta nie jest ani bzdurą, ani herezją.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #349 dnia: Września 17, 2009, 11:46:50 am »

To racja. (poprawię)
BTW - przymiotami Boga jest jednak niezmienność.Za głupi jestem do dotykania tajemnic Trójcy i Wcielenia.
Kyrie Eleison!
Tato
aktywista

« Odpowiedz #350 dnia: Września 17, 2009, 11:56:52 am »

To racja. (poprawię)
BTW - przymiotami Boga jest jednak niezmienność.Za głupi jestem do dotykania tajemnic Trójcy i Wcielenia.

Ano jak my wszyscy...Drogi Panie Kolego... :)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Józef
rezydent

« Odpowiedz #351 dnia: Września 17, 2009, 12:28:21 pm »

"Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym."
[/quote]

I chwała Bogu że Był nazwany Synem Bożym a nie inaczej :) :) :)
Ze śpiącym gada. który mądrość mówi głupiemu
Józef
rezydent

« Odpowiedz #352 dnia: Września 17, 2009, 12:40:13 pm »

Chciałbym się zapytać mądrzejszych od siebie( to nie żart) czy Pan Jezus nadal Żydem jest, skoro Jego Ciało zmartwychwstało ?
Czy inaczej mówiąc Jego żydowskość nie zmartwychwstała czy dalej trwa?Pytanie nie najważniejsze ale zasadne aby wreszcie rozsądnie ten spór rozstrzygnąć w naszym gronie.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2009, 12:48:51 pm wysłana przez Józef » Zapisane
Murka
aktywista

« Odpowiedz #353 dnia: Września 17, 2009, 12:42:51 pm »

@ p. jp7

A ja znalazlam u ks. Kaszowskiego bardzo przystepne wytlumaczenie:

Przyjęcie natury ludzkiej przez Syna Bożego

2. Co oznacza stwierdzenie św. Jana: „Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas”? J 1,14

Odwieczne Słowo Boże, czyli Syn Boży, w określonym momencie naszych dziejów, stało się ciałem, tzn. człowiekiem, i narodziło się z Najświętszej Maryi Panny. Przyjęcie ludzkiej natury przez Syna Bożego nazywa się wcieleniem.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #354 dnia: Września 17, 2009, 12:50:38 pm »

@p. Murka  - cechą natury ludzkiej jest też cielesność.

@p. Józef
"Nie ma już greka ani żyda"
Kyrie Eleison!
Józef
rezydent

« Odpowiedz #355 dnia: Września 17, 2009, 12:56:38 pm »

@p. Józef
"Nie ma już greka ani żyda"
I o to mi chodzi.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #356 dnia: Września 17, 2009, 13:33:40 pm »

Jasne. Piszac, ze o istocie stworzenia decyduje dusza, a nie cialo, mialam na mysli to, ze to dusza stanowi pierwiastek zycia, a nie cielesnosc, vide istnienie bytow bezcielesnych jak aniolowie. W tak delikatnej materii, jak okreslanie danej istoty "stworzeniem" badz "kopia stworzenia", bede upierac sie, ze skopiowana materia nie upowaznia nas do okreslania tej istoty "kopia stworzenia", bo jego dusza, stanowiaca o jego zyciu i wszelkich jego konsekwencjach, jest odrebna.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #357 dnia: Września 17, 2009, 14:16:07 pm »

Chciałbym się zapytać mądrzejszych od siebie( to nie żart) czy Pan Jezus nadal Żydem jest, skoro Jego Ciało zmartwychwstało ?
Czy inaczej mówiąc Jego żydowskość nie zmartwychwstała czy dalej trwa?Pytanie nie najważniejsze ale zasadne aby wreszcie rozsądnie ten spór rozstrzygnąć w naszym gronie.

czy Pan jest teraz Polakiem ?

czy zmartwychwstanie Pan jako Polak ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
romeck
aktywista

« Odpowiedz #358 dnia: Września 17, 2009, 20:45:29 pm »

Na mój chłopski (znowu) rozum, w niebie tak jak nie będzie męża i żony, nie będzie i narodowości.
To tylko taka ziemska przypadłość...
Strony: 1 ... 22 23 [24] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: 509 księży lefebrystów na świecie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!