Nie wiem jaka jest prawda, ale być moze taki sposób przyjmowania Jezusa jest w ststutach neo.
W Seminarium o Mszy Świętej wcale się dużo kleryków nie uczy! Ale skąd państwo to mogą wiedzieć...
Nie nie pomyliło mi się:) Bo kiedy kapłan wypowiada słowa: "Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne", to wierni odpowiadają Amen,
To jest kleryk Chyba z kikokarmeńskiego seminarium .
Jak już mówiłem nikt nie spożywa Komunii św. przed prezbiterem ani równocześnie z nim, on czyni to pierwszy.
Cytat: jwk w Sierpnia 20, 2009, 19:47:53 pmCytat: hellsing w Sierpnia 20, 2009, 17:28:22 pm... opóźnienie jest niewielkie, ale jest.Och to talmudyczne myślenie, w ten sposób to i wieprzowina może być koszerna, skoro Najwyższy stworzył świnkę z niewielkim wyprzedzeniem/opóźnieniem w stosunku do krówki .No tak dla pana to ona nigdy koszerną nie będzie.
Cytat: hellsing w Sierpnia 20, 2009, 17:28:22 pm... opóźnienie jest niewielkie, ale jest.Och to talmudyczne myślenie, w ten sposób to i wieprzowina może być koszerna, skoro Najwyższy stworzył świnkę z niewielkim wyprzedzeniem/opóźnieniem w stosunku do krówki .
... opóźnienie jest niewielkie, ale jest.
Cytat: jwk w Sierpnia 20, 2009, 09:26:13 amTo jest kleryk Chyba z kikokarmeńskiego seminarium .nadaje z sieci Uniwersytetu Wiedeńskiego
Cytat: hellsing w Sierpnia 20, 2009, 12:54:09 pmJak już mówiłem nikt nie spożywa Komunii św. przed prezbiterem ani równocześnie z nim, on czyni to pierwszy. Kapłan NAJPIERW rozdziela wiernym, a POTEM sam spożywa, co jest ZABRONIONE.Dotarło?
Cytat: hellsing w Sierpnia 20, 2009, 17:28:22 pmNie nie pomyliło mi się:) Bo kiedy kapłan wypowiada słowa: "Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne", to wierni odpowiadają Amen,Gdzie to jest w Mszale zapisane, że wierni mają odpowiedzieć Amen na te słowa?
Cytat: pjo w Sierpnia 20, 2009, 23:22:09 pmCytat: hellsing w Sierpnia 20, 2009, 17:28:22 pmNie nie pomyliło mi się:) Bo kiedy kapłan wypowiada słowa: "Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne", to wierni odpowiadają Amen,Gdzie to jest w Mszale zapisane, że wierni mają odpowiedzieć Amen na te słowa?Nie wiem, ale cóż, skoro wierni mogą w czasie Mszy św. "klepać" różańce to mogą i widać mówić Amen, kiedy uznają to za stosowne.
Przecież ta modlitwa "Ciało Chrystusa niech mnie strzeże..." jest wypowiadana, zgodnie z mszałem PO CICHU przez kapłana. Więc jak u licha wierni mogą po niej głośno odpowiedzieć AMEN? Chyba, że wbrew jakimkolwiek przepisom (także tym pozwalającym DN na niektóre odstępstwa od rubryk mszału) jest ona odmawiana głośno?
32. Natura modlitw „przewodniczącego” wymaga, aby były wypowiadane głośno i wyraźnie i by wszyscy uważnie ich słuchali . Dlatego gdy kapłan je wypowiada, nie można wykonywać innych modlitw ani śpiewów; nie wolno też wtedy grać na organach ani na innych instrumen-tach.
Niech ktoś pozamyka neokatechumenaty, albo lepiej, obłoży każdego kto uczestniczy w tej organizacji ekskomuniką. A dla chętnych za samo wstąpienie ekskomunika zastrzeżona dla SA która zaciągana jest w momencie wstąpienia do neo.Ech , marzenia. Ale kapłanów suspendować szybciej by się dało. Wtedy neo byłoby jak lefebryści, nie byłoby im wesoło
Za OWMR Z trzeciego wydania Mszału RzymskiegoRzym 2002Cytuj32. Natura modlitw „przewodniczącego” wymaga, aby były wypowiadane głośno i wyraźnie i by wszyscy uważnie ich słuchali . Dlatego gdy kapłan je wypowiada, nie można wykonywać innych modlitw ani śpiewów; nie wolno też wtedy grać na organach ani na innych instrumen-tach. Z tego wynika, że kapłan może i powinien wypowiadać modlitwy głośno:))
A co jeśli kapłan mówi: "Ciało Chrystusa niech Nas strzeże na życie wieczne??"