Jak już mówiłem nikt nie spożywa Komunii św. przed prezbiterem ani równocześnie z nim, on czyni to pierwszy. Choć faktycznie w przypadku ciała pańskiego można odnieść takie błędne wrażenie,że dzieje się to równocześnie, o tyle w przypadku krwi pańskiej jest to bardzo wyraźnie rozgraniczone.
Może Pan rozwinąć tą myśl ? Pan na prawdę nie widzi sprzeczności z przytoczonym orzeczeniem KKBiDS
Jak już mówiłem nikt nie spożywa Komunii św. przed prezbiterem ani równocześnie z nim, on czyni to pierwszy. Choć faktycznie w przypadku ciała pańskiego można odnieść takie błędne wrażenie, że dzieje się to równocześnie, o tyle w przypadku krwi pańskiej jest to bardzo wyraźnie rozgraniczone.
Na słowa kapłana: Ciało Chrystusa niech mnie strzeże..." wszyscy spożywają Ciało Chrystusa, wraz z kapłanem, równocześnie. . Kapłan nie spożywa pierwszy, tylko następuje to wspólnie. Nie pomyliło się coś Panu?Jeżeli chodzi o Krew Chrystusa, to owszem, najpierw przyjmuje kapłan, potem diakoni i "muzycy"z kantorem, a następnie kapłan /diakoni podchodzą z kielichem do wiernych.
... opóźnienie jest niewielkie, ale jest.
Panie Hellsing, nie zauważyłam żadnego opóźnienia, wszyscy łącznie z kapłanem spożywali w jednym czasie. Cóż.....może miał Pan zegarek ze stoperem