Prezbiterzy rozdzielają Ciało Chrystusa, obecnie do reki, przyjmowane jest na stojąco, kiedy wszyscy otrzymają, to następuje spożywanie.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Sierpnia 18, 2009, 14:00:33 pmNie wiedzialem, ze ma tam miejsce taka praktyka, ale to jawne wypaczenie sensu mszy i rozdzialu komunii kaplana i wiernych. Panowie tkiller i hellsing, jesli byl popelniany taki blad to mozna sie przyznac i obiecac poprawe, nie trzeba odwracac kota ogonem. Na DN nikt nie przyjmuje Komunii św. przed prezbiterem i tak jest we wspólnotach które ja znam, więc nie wiem o co się państwo czepiają??
Nie wiedzialem, ze ma tam miejsce taka praktyka, ale to jawne wypaczenie sensu mszy i rozdzialu komunii kaplana i wiernych. Panowie tkiller i hellsing, jesli byl popelniany taki blad to mozna sie przyznac i obiecac poprawe, nie trzeba odwracac kota ogonem.
ostatni kawałek chleba Eucharystycznego jest dla kapłana, który wypowiada słowa: Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne", po tych słowach kapłan i wierni spożywają Ciało Chrystusa.
Trzeba to neo zlikwidować, nie?
Ale jak się ... patrzy na abpa. Nycza, który błogosławi w pięknej kapie brzydkiego Kikona...
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/58/Anamnesis58-2f%20str.28.pdf„Notitiae” 45 [2008] nr 11-12 [507-508] s. 609)Czy wolno celebrującemu kapłanowi przyjąć samemu Komunię św. dopiero po udzieleniu Najświętszej Eucharystii wiernym albo najpierw rozdzielić Naj-świętszą Eucharystię a dopiero potem spożyć ją równocześnie z wiernymi?Odpowiedź – Negatywnie na obydwa pytania
Proponuję pójść do nalbliższego Kościoła i pomodlić się, albo u siebie w domu, na nie filozofować! Jakby najważniejsze było kiedy kto Komunię przyjmuje!STRUKTURA EUCHARYSTII NIE JEST DOGMATEM WIARY!
Kiepsko kleryka kształcą w tym seminarium. Z takim podejściem to nawet w seminarium u oblatów miałby czcigodny kleryk przechlapane.
Znając już trochę to forum, mniemam, że zaraz się dowiemy od p. tkillera, że dzięki dużej czcionce ma Pan rację.Jak ja się cieszę, że do mojego miasta jeszcze to nie doszło... Za to duchacze się panoszą.