Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 10, 2025, 21:31:16 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232962 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: KKBiDS potępia neokatechumenalny sposób udzielania Komunii świętej
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 28 Drukuj
Autor Wątek: KKBiDS potępia neokatechumenalny sposób udzielania Komunii świętej  (Przeczytany 93191 razy)
PSFF
uczestnik

« Odpowiedz #285 dnia: Sierpnia 27, 2009, 21:03:52 pm »

/.../
Panie PSFF -  zapewne p. Tkiller wolał by w pysk niż do reki, ale można to kulturalniej powiedzieć...
/.../

Myślałem, że tak będzie prościej zrozumieć adresatowi. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam. Chodzi o to, że argumenty p. Tkillera wskazują na to, że albo rozmówców ma za idiotów, albo sam jest. Skoro się do tego nie poczuwa, a ja nie mam podstaw (nie znając go osobiście) twierdzić, że jest idiotą, to wniosek z tego, że dyskutantów ma za idiotów. Stąd mój krótki komentarz i prosty język (może zbyt prostacki?).

Co do meritum sprawy. Jestem ostatnio zabiegany i nie mam czasu poszukać, ale z lekcji religii pamiętam, że pewne ustępstwa (w tym i przyjęcie Najświętszego Sakramentu) inaczej, niż 'normalnie' (na klęcząco) dozwolone jest (było?) w wyjątkowych przypadkach. A tak się porobiło, że ten wyjątek staje się po pewnym czasie regułą. Stąd głupotą albo ignorancją jest twierdzenie, że przyjmowanie Komunii itp. na stojąco jest czymś normalnym i nienagannym.

Sposób przyjmowania Komunii Św. jest jednym z wielu przykładów. Coś mi się tłucze po głowie, że Msza Św. (NOM) też wyjątkowo była dozwolona w języku ojczystym. (Proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę.) Przykłady można by mnożyć...
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #286 dnia: Sierpnia 27, 2009, 21:34:38 pm »

Nie, na stojąco a co??

Eee, panie Hellsing, co pan nam tu takie świntuszne pozycje sugeruje?

można i na stojąco,
na boku, i na raka,
od przodu i od tyłu,
na jeźdzca i na ptaka...

trudno nie mieć skojarzeń z pewnym marginesem literatury polskiej kiedy się pana uporczywe trzymanie się tej "drogowej pozycji" czyta. (if you know what I mean, sorry)

Mateusz
Gość
« Odpowiedz #287 dnia: Sierpnia 28, 2009, 08:18:24 am »

Ja mam pytanie do panów z neokatechumenatu. To panowie Tkiller i Hellsing z tego co widzę. Co wam daje /.../?

Co za roznica co im to daje. Nie robia tego bo im to cos daje czy nie daje, ale dlatego, ze tak czy siak nakazuja przelozeni.
To czemu nie chcą się do tego przyznać ? A może pan tkiller to jeden z przełożonych ?
jwk
aktywista

« Odpowiedz #288 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:14:20 am »

Myślałem, że tak będzie prościej zrozumieć adresatowi.
Założenie słuszne.

Stąd mój krótki komentarz i prosty język (może zbyt prostacki?).
Po prostu „wpasował” się Pan w „styl” tamtego. Zapewne to dla niego zbyt subtelne, ale może ktoś inny skorzysta.

argumenty p. Tkillera wskazują na to, że albo rozmówców ma za idiotów, albo sam jest idiotą
Jedno drugiego nie wyklucza, powiem więcej, drugie wymusza pierwsze i w tym konkretnym przypadku jest to wręcz oczywiste.

… wyjątek staje się po pewnym czasie regułą. Stąd głupotą albo ignorancją jest twierdzenie, że przyjmowanie Komunii itp. na stojąco jest czymś normalnym i nienagannym.
   Sposób przyjmowania Komunii Św. jest jednym z wielu przykładów.
… Przykłady można by mnożyć...
Sto procent racji.

Coś mi się tłucze po głowie, że Msza Św. (NOM) też wyjątkowo była dozwolona w języku ojczystym.
już według mszału z 1965 roku pojawiły sie pierwsze indulty językowe a potem poszło to „niejako automatycznie”.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #289 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:26:20 am »

To czemu nie chcą się do tego przyznać ?

Nieraz neoni to przyznawali, nawet na tym forum. Moze nie explicite, ale nieraz pisali, ze dostosuja sie do zmian, o ile zostana wprowadzone przez decydentow i nie bedzie to dla nich stanowic zadnego problemu. Ot ile sie liczy ich wlasne zdanie i jak im zalezy na takiej czy innej postawie.

A może pan tkiller to jeden z przełożonych ?

Pan tkiller do tego stopnia bezproblemowo przestawil sie z postawy siedzacej na postawe stojaca, ze zaczal wrecz negowac fakty, jakoby kiedykolwiek w DN przystepowano do Komunii na siedzaco. Wyglada na to, ze wymazal to z pamieci, normalnie Orwell. Imho zaden tam przelozony, zwyczajnie dobrze wytresowany i rozmilowany w Wielkim Bracie szeregowy pracownik Ministerstwa Prawdy.
Btw glowy nie dam, czy w jego wspolnocie dalej nie przystepuje sie na siedzaco, a pan tkiller zwyczajnie nie klamie. W DN klamstwo jest usprawiedliwione prawem omerty.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
tkiller
aktywista

Koń jaki jest, każdy widzi.

« Odpowiedz #290 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:33:30 am »

Pan tkiller do tego stopnia bezproblemowo przestawil sie z postawy siedzacej na postawe stojaca,

Prawda.

ze zaczal wrecz negowac fakty, jakoby kiedykolwiek w DN przystepowano do Komunii na siedzaco.

Kłamie pani znowu.
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #291 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:41:45 am »

Btw glowy nie dam, czy w jego wspolnocie dalej nie przystepuje sie na siedzaco

znam co najmniej jedną wspólnotę (w Austrii), w której nadal przyjmuje się na siedząco.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #292 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:45:12 am »

Kłamie pani znowu.
Osobnik ten dawno przekroczył standardy tego Forum. Niech wraca do swego neochlewika, gdzie jego miejsce.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #293 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:50:57 am »

Btw glowy nie dam, czy w jego wspolnocie dalej nie przystepuje sie na siedzaco

znam co najmniej jedną wspólnotę (w Austrii), w której nadal przyjmuje się na siedząco.

Da pan namiar, doniesiemy komu trzeba .
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #294 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:25:24 am »

Da pan namiar, doniesiemy komu trzeba .

tzn. komu? Bo ja powiadomiłem prowincjała.
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #295 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:42:52 am »

Doczytałam do strony 6 i nie mam siły dalej.

Takie mam osobiste wrażenie, że gdyby Luter pojawił się na neońskiej mszy to by wstał i zawołał: "Stop, stop, stop, aż tak degradować roli kapłana to nie chciałem!!!"

Problem z neonami polega zdaje się na tym, że zupełnie zatracili poczucie wyjątkowości funkcji kapłana. Jest tylko przewodniczącym liturgii, a najważniejsza jest wspólnota czyli oni. W całym tym uniżaniu się i gadkach szmatkach: "Jesteśmy w neokatechumenacie nie dlatego, że jesteśmy święci, ale jako straszliwi grzesznicy" jest gorsza pycha niż ta, o którą oskarża się nas tradsów.
Nas się oskarża o brak miłości i formalizm, nie rozumiejąc, że dbałość o liturgię Mszy św. wynika właśnie z ogromnej miłości do Pana Boga i świadomości, jak wyjątkowa rzecz dzieje się w czasie Eucharystii.
Ale czy w imię miłości można robić wspólnotę wiernych najważniejszym elementem Mszy św. a kapłana sprowadzać do roli "przynieś, Przemień, pozamiataj i spadaj"?
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #296 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:45:57 am »

a kapłana sprowadzać do roli "przynieś, Przemień, pozamiataj i spadaj"?

Nie wiedziałem że takich nawróconych kapłanów mamy w Polsce że dają się sprowadzać do takiej roli i nie protestują?
Murka
aktywista

« Odpowiedz #297 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:48:18 am »

/.../ i nie protestują?

Protestuja. A wowczas wy "lamiecie im kregoslup pychy".
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #298 dnia: Sierpnia 28, 2009, 11:34:52 am »

a kapłana sprowadzać do roli "przynieś, Przemień, pozamiataj i spadaj"?

Nie wiedziałem że takich nawróconych kapłanów mamy w Polsce że dają się sprowadzać do takiej roli i nie protestują?

Na forum "Barka" jest tako jeden - o. Radosław. Jak go o coś spytałem, to odpisał, że "poradzi się SWOICH KATECHISTÓW" i odpisze.
TKN
aktywista

« Odpowiedz #299 dnia: Sierpnia 28, 2009, 12:09:57 pm »

Na forum "Barka" jest tako jeden - o. Radosław. Jak go o coś spytałem, to odpisał, że "poradzi się SWOICH KATECHISTÓW" i odpisze.

Symptomatyczne. Jak zapytałem pewnego księdza z DN o coś kontrowersyjnego, to odparł że zapyta przełozonego. Biskupa? -zapytałem. Nie- katechisty!

Ręce mi opadły...
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 28 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: KKBiDS potępia neokatechumenalny sposób udzielania Komunii świętej « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!