To ja dorzucę trzecią lokalizację - kościół na Placu Trzech Krzyży.
Moja znajoma ostatnio pochwaliła mnie się, że służyła do Mszy św. (NOMu), czy ktoś może przytoczyć mi jakieś dokumenty przed- lub po- soborowe (a najlepiej jedne i drugie). Jak to jest z tymi ministrantkami?
W porządku, ale czy ten dokument nie zawiera też ograniczeń, to znaczy nie precyzuje, kiedy nie powinno się dopuszczać do służby przy ołtarzu dziewcząt i kobiet (np. kiedy jest wystarczająca liczba ministrantów-mężczyzn i chłopców) ?
SJ-ty na Rakowieckiej,/.../
Faktycznie, niestety nic na temat ograniczeń nie ma. A co oznacza końcówka ostatniego zdania - " (...) i z zachowaniem ustalonych przepisów" ? O jakie przepisy chodzi ?
A ja mam takie zapytanie,wczoraj byłem na Mszy (oczywiście NOM, żałobnej za pewnego księdza z diecezji, odprawiał arcybiskup szczecińsko-kamieński A. Dzięga - cała sprawa /śmierci/ naprawdę smutna) i Ewangelia (chyba któryś z listów św. Pawła) była odczytywana przez nauczycielkę z mojej szkoły. Czy to wchodzi właśnie w zakres służby ministrantów, tudzież ministrantek - i czy można se od tak wysłać kobietę z czytaniem do ołtarza? Sam ten fakt naprawdę mnie zmroził.