Prefekt watykańskiej Kongregacji Wiary kardynał Joseph Ratzinger oświadczył, że w Kościele Rzymskokatolickim nie zostanie wprowadzony zakaz służby ołtarzowej dla dziewczyn. Jednocześnie hierarcha ujawnił, że zapowiadany już od dawna dokument, dotyczący liturgii pojawi się w pierwszych miesiącach 2004 roku. W dokumencie, który zapowiedział już papież Jan Paweł II w swojej encyklice Ecclesia de Eucharystia, mają być poruszone kwestie, związane z pewnymi nadużyciami nieporozumieniami w liturgii, jakie powstały po Drugim Soborze Watykańskim. Nie sprawdziły się wbrew wcześniejszym doniesieniom pogłoski o zlikwidowaniu w Kościele służby ministrantek.
A czy jest przypadkiem odwrotnie ? Nie zakaz istnienia ministrantek, tylko ich istnienie za zgodą biskupa ordynariusza. Czyli biskup wcześniej musi wiedzieć o organizowaniu tego nadużycia.
[...] czy ktoś może przytoczyć mi jakieś dokumenty przed- lub po- soborowe (a najlepiej jedne i drugie).
Na całe szczęście a AW ta herezja się nie szerzy ale jak odwiedzałem inne metropolie i widziałem dziewczątka przy ołtarzu to nie wiedziałem czy jeszcze jestem w Kościele czy już na pokazie mody ( ( ach ta zalotna kobieca maniera chodzenia stópka za stópka by uwypuklić ruch bioder...do dziś jestem ciekaw czy one robiły to świadomie - podrywały prezbitera lub ministrantów czy tak im przypadkiem wyszło??)
- Dominikanie na Sluzewiu
Cytuj- Dominikanie na Sluzewiujesli dobrze pamietam, to nie sa ministrantki, tylko tzw. bielanki.nie moga sluzyc do Mszy (Proboszcz sie nie zgodzil), tylko stoja w prezbiterium, ale w sporej odleglosci od oltarza, ida w procesji do oltarza chyba. acha, i w procesji Bozego Ciala niosa poduszki z szarfami oraz taki duzy rozaniec, jakis sztandar, kwiatki, etc...
Juz widzialem w AW ministrantki w 2 miejscach:- kaplica na Radnej - msza po angielsku- Dominikanie na Sluzewiu