Poprawiam się. Napisałem wczoraj:Cytujwięc nie ma co się bać.Ale jak to mi ostatnio w czeskim radiu śpiewali:Ale může se státže začnu se bátNo to się stało:https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2021/01/11/0016/00032.html
więc nie ma co się bać.
Proszę ksiedza, to ksiądz dopiero teraz zaczyna sie bać? Przecież to zatwierdzenie stanu faktycznego. Jak jeszcze zaglądałem do neokościołów, to była normalka i nikt sie nie bał, no oprócz mnie, dlatego uciekałem z krzykiem.
Ministrantki bywały tu i ówdzie, ale akolitek nie widziałem. Zdarzały się też zakrystianki.
Pytanie jest do ksiedza takie, jak długo to jeszcze bedzie znosił i czy jest punkt w którym powie dosyć?
Kocham kobiety , ale wpuszczenie ich do prezbiterium było tragicznym błędem, który spowodował tylko ruinę i dewastację. Parafia rządzona przez asystentki pastoralne to tragedia.
Coz, pan Bergoglio tylko przyklepal to, co w niby mojej parafii miejsca dzieje sie przynajmniej od 2-ch lat (czyli odkad tutaj mieszkam). Do chorych jezdzili diakoni stali lub panie asystentki. Z Komunia Swieta.Zeby do chorego ksiadz przyjechal, to trzeba sie umowic 2 miesiace do przodu. Co jest ciekawe, bo oni za duzo roboty nie maja. Tzn maja duzo kosciolow i rozlegla parafie, ale sprawami finansowymi i gospodarczymi zajmuja sie swieccy, ksieza NIE binuja Mszy swietych (jeden ksiadz - jedna Msza dziennie), nie ucza w szkole (jeden diakon staly uczy i do niedawna jeden wio-kary uczyl w Berufschule, ale juz go pani katechistka wygryzla). Wiec nie wiem co oni z wolnym czasem robia. Ale jak moj sasiad zachorowal i jego corka dzwonila, ze ojciec chce sie wyspowiadac, to mila pani recepcjonistka powiedziala, ze ksieza sa zajeci, ale ona moze z Komunia przyjechac i jak wzbudzi zal za grzechy to wszystko bedzie dobrze
Ja znowu słyszałem opowieści, że chłopcy tym bardziej nie decuduja sie na ministranture, gdy sie dowiedzą, że są tam dziewczyny.
Dopuszczenie kobiet do lektoratu i akolitatu jasno wskazuje, że posoborowe posługi (ministeria) są czymś zupełnie innym niż przedsoborowe święcenia niższe (ordines minores)
https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/pawel_vi/motu/ministeria_quaedam_15081972.html
VII. Urząd lektora i akolity według czcigodnej tradycji Kościoła jest zastrzeżony mężczyznom.
Institutio Lectoris et Acolythi, iuxta venerabilem traditionem Ecclesiae, viris reservatur.