Ewangelia (chyba któryś z listów św. Pawła) była odczytywana przez nauczycielkę z mojej szkoły.
Po drugie oczywiście że świeccy są dopuszczeni do czytania Ewangelii, w drodze wyjątku ale jednak - vide Niedziela Palmowa
Cytat: wiridiana w Września 18, 2009, 10:03:28 amPo drugie oczywiście że świeccy są dopuszczeni do czytania Ewangelii, w drodze wyjątku ale jednak - vide Niedziela Palmowa ale i tak wtedy Niedziela Palmowa i W. Piatek kapłan lub diakon czyta slowa Chrystusa
A ja miałem farta i parę razy czytałem słowa Chrystusa w ramach liturgii Męki Pańskiej Wielkiego Piątku i Niedzieli Palmowej a święceń nie miałem i nie mam do dziś;)))
Cytat: Jarod w Września 13, 2009, 19:43:48 pmJuz widzialem w AW ministrantki w 2 miejscach:- kaplica na Radnej - msza po angielsku- Dominikanie na SluzewiuRozumiem, że AW to Archidiecezja Warszawska?To ja dorzucę trzecią lokalizację - kościół na Placu Trzech Krzyży.
Juz widzialem w AW ministrantki w 2 miejscach:- kaplica na Radnej - msza po angielsku- Dominikanie na Sluzewiu
Cytat: dk. Przemysław w Września 18, 2009, 14:59:54 pmCytat: wiridiana w Września 18, 2009, 10:03:28 amPo drugie oczywiście że świeccy są dopuszczeni do czytania Ewangelii, w drodze wyjątku ale jednak - vide Niedziela Palmowa ale i tak wtedy Niedziela Palmowa i W. Piatek kapłan lub diakon czyta slowa ChrystusaA ja miałem farta i parę razy czytałem słowa Chrystusa w ramach liturgii Męki Pańskiej Wielkiego Piątku i Niedzieli Palmowej a święceń nie miałem i nie mam do dziś;)))
Cytat: hellsing w Listopada 12, 2009, 22:08:04 pmCytat: dk. Przemysław w Września 18, 2009, 14:59:54 pmCytat: wiridiana w Września 18, 2009, 10:03:28 amPo drugie oczywiście że świeccy są dopuszczeni do czytania Ewangelii, w drodze wyjątku ale jednak - vide Niedziela Palmowa ale i tak wtedy Niedziela Palmowa i W. Piatek kapłan lub diakon czyta slowa ChrystusaA ja miałem farta i parę razy czytałem słowa Chrystusa w ramach liturgii Męki Pańskiej Wielkiego Piątku i Niedzieli Palmowej a święceń nie miałem i nie mam do dziś;)))To nie żaden fart, to tylko typowe dla DN olanie ciepłym moczem przepisów liturgicznych.
Cytat: JRWF w Września 15, 2009, 15:59:00 pmCytat: Jarod w Września 13, 2009, 19:43:48 pmJuz widzialem w AW ministrantki w 2 miejscach:- kaplica na Radnej - msza po angielsku- Dominikanie na SluzewiuRozumiem, że AW to Archidiecezja Warszawska?To ja dorzucę trzecią lokalizację - kościół na Placu Trzech Krzyży.Jesli mówimy o tej samej pani, to jest to zakonnica, tyle, że bezhabitowa.