czy scenariusz zniesienia reformy wprowadzonej przez Pawła VI jest w ogóle możliwy? Terminologia wprowadzona przez Papieża Benedykta XVI (ZFRR i NFRR) jest, wydaje mi się, tylko przejściowa (kilka chwil temu to samo napisałem w innym temacie).
czy scenariusz zniesienia reformy wprowadzonej przez Pawła VI jest w ogóle możliwy?
Jakie spustoszenie to przyniosło - pisać nie trzeba.
w imię jakiej słuszności tak - niemalże brutalnie - wprowadzono nowy Mszał?
Ewentualne fiasco reformy reformy wymusi na papiezu lub jego nastepcy likwidacje NOM i powrot do KRR.
Zniesienie mszału i reform Pawła VI jest nie możliwe.
Zniesienie mszału i reform Pawła VI jest nie możliwe. Powiem wiecej : to wlasnie jest zamiarem Benedykta XVI. Kryptonim programu : "reforma reformy".
Zdaniem bp.Fellaya Benedykt XVI jest świadom powagi problemów występujących w Kościele; wydaje się także, że jest świadom władzy jaką posiada.Jeżeli przyjąć pogląd bp Fellaya, należy zapytać dlaczego nie dyscyplinuje diecezji Linz ?
Zdaniem lipcowego "ZW" Benedykt uznaje kolegializm, a to oznacza, że nie będzie wtrącał się decyzje epidiaskopatu awstryjskiego. Co jest jakimś wytłumaczeniem i wydaje się być prawdopodobne.
Powracając do tematu - czy scenariusz zniesienia reformy wprowadzonej przez Pawła VI jest w ogóle możliwy? Terminologia wprowadzona przez Papieża Benedykta XVI (ZFRR i NFRR) jest, wydaje mi się, tylko przejściowa (kilka chwil temu to samo napisałem w innym temacie).
Warto uratowac tych katolikow dobrej woli, ktorych posoborowie powoli zabija, nie ? To w koncu nasi bracia w wierze.