Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 26, 2025, 00:34:04 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233167 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: Święcenia biskupie w czasie sede vacante?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Święcenia biskupie w czasie sede vacante?  (Przeczytany 979 razy)
Eochaid
rezydent

« dnia: Maja 15, 2024, 19:21:48 pm »

Czy w czasie sede vacante (niezależnie od tego czy po śmierci papieża czy po jego abdykacji) można konsekrować biskupa? Czy wymagana jest wtedy czyjaś zgoda? Jeśli tak to czyja?
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #1 dnia: Kwietnia 21, 2025, 21:14:54 pm »

Powracam do mojego pytania z ub. roku: Czy w czasie sede vacante można konsekrować biskupa? Czy wymagana jest wtedy czyjaś zgoda? Jeśli tak to czyja? Pytam poważnie bo niedługo może się zdarzyć, że nie będzie już komu konsekrować według nie budzącego wątpliwości rytu, przez nie budzącego wątpliwości co do ważności święceń, pełnego kapłana... Zaznaczam, że nie jestem sedewakantystą, ale uważam, że w tak ważnej sprawie (rzekłbym - najważniejszej), jaką jest sukcesja biskupia, nie powinno być jakichkolwiek wątpliwości
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #2 dnia: Kwietnia 21, 2025, 21:16:11 pm »

Też o tym dziś myślałem.
PXy powinni teraz natentychmiast konsekrować kilku biskupów, bo za kilka dni może to wiązać się z ekskomuniką.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Hubertos
aktywista

Swiecki katolik ;)

« Odpowiedz #3 dnia: Kwietnia 21, 2025, 22:03:59 pm »

Powracam do mojego pytania z ub. roku: Czy w czasie sede vacante można konsekrować biskupa? Czy wymagana jest wtedy czyjaś zgoda? Jeśli tak to czyja? Pytam poważnie bo niedługo może się zdarzyć, że nie będzie już komu konsekrować według nie budzącego wątpliwości rytu, przez nie budzącego wątpliwości co do ważności święceń, pełnego kapłana... Zaznaczam, że nie jestem sedewakantystą, ale uważam, że w tak ważnej sprawie (rzekłbym - najważniejszej), jaką jest sukcesja biskupia, nie powinno być jakichkolwiek wątpliwości
Kanon 1013 mowi, ze nie mozna konsekrowac bez mandatu papieskiego. Znalazlem 2 sprzeczne komentarze czym jest mandat papieski - jeden mowi, ze jesli papiez udzielil mandatu (czyli wskazal ksiedza X na biskupa) przed smiercia/abdykacja, to ceremonia moze sie odbyc w czasie sede vacante. Drugi mowi dokladnie odwrotnie - ze mandat ten jest tak silnie zwiazany z papiezem, ze w przypadku jego smierci musi byc odnowiony przez kolejnego papieza.

Ale to dywagacje teoretyczne - my mamy sede vacante juz od lat ;)
Nie jestem osoba duchowna - ale bylem w zakonie :D
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #4 dnia: Kwietnia 22, 2025, 01:45:53 am »

Nie ma większej obrzydliwości niż medytowanie modernistycznych kanonów.

Pozwolenie lub ekskomunika to wymyślił apapież Pius 12. Po wojnie. I wpisał do Kodexu Prawa Kanonicznego.

Tradycjonaliści nie uznają takich wynalazków. Wiedzą, że prawo kościelne jest opisane w Korpusie Prawa Kanonicznego.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2025, 12:18:28 pm wysłana przez Kefasz » Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Kwietnia 22, 2025, 09:46:56 am »

Kanon 1013 mowi, ze nie mozna konsekrowac bez mandatu papieskiego. Znalazlem 2 sprzeczne komentarze czym jest mandat papieski - jeden mowi, ze jesli papiez udzielil mandatu (czyli wskazal ksiedza X na biskupa) przed smiercia/abdykacja, to ceremonia moze sie odbyc w czasie sede vacante. Drugi mowi dokladnie odwrotnie - ze mandat ten jest tak silnie zwiazany z papiezem, ze w przypadku jego smierci musi byc odnowiony przez kolejnego papieza.

Ale to dywagacje teoretyczne - my mamy sede vacante juz od lat ;)
PX raczej nie zrobią Sakry tajnej - jak to zrobił przed laty pewien biskup amerykański.
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Sprawy ogólne  |  Wątek: Święcenia biskupie w czasie sede vacante? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!