Kto pójdzie do piekła, a kto do nieba to się każdy osobiście przekona na Sądzie Bożym.A co do potępionej tezy Wicklef'a to nie mogę jej powiązać z sedewakantyzmem. A szczególnie z sedewakantyzmem w wydaniu bp. Sanborna i x. Rafała (sedeprywacjonizm).Radek Buczyński
Kłopot w tym, że aby wybrać Papieża, muszą być ku temu warunki. Proszę mi powiedzieć, jak w sytuacji, gdy (czego jak widać Pan nie rozumie) kapłani i biskupi SV i SPR nie mają jurysdykcji zwyczajnej, a więc nie sprawują władzy rządzenia, a dysponują jedynie mocą święceń, mieliby wybrać Papieża?
Obecnie mamy do czynienia z brakiem prawodawcy (wakatem na urzędzie), bo Pan daruje, ale słowa i czyny linii JXXIII - B XVI nie są słowami i czynami namiestników Chrystusa, a więc tych, którzy są z Jego woli depozytariuszami, a nie właścicielami pozostawionych im dóbr duchowych. Koniecznością są zatem działania w oparciu o zasadę epikei.
Cytat: Bogumił M. Brzeziński w Sierpnia 02, 2009, 20:15:25 pmKłopot w tym, że aby wybrać Papieża, muszą być ku temu warunki. Proszę mi powiedzieć, jak w sytuacji, gdy (czego jak widać Pan nie rozumie) kapłani i biskupi SV i SPR nie mają jurysdykcji zwyczajnej, a więc nie sprawują władzy rządzenia, a dysponują jedynie mocą święceń, mieliby wybrać Papieża?Cytat: Bogumił M. Brzeziński w Sierpnia 02, 2009, 20:15:25 pmObecnie mamy do czynienia z brakiem prawodawcy (wakatem na urzędzie), bo Pan daruje, ale słowa i czyny linii JXXIII - B XVI nie są słowami i czynami namiestników Chrystusa, a więc tych, którzy są z Jego woli depozytariuszami, a nie właścicielami pozostawionych im dóbr duchowych. Koniecznością są zatem działania w oparciu o zasadę epikei.„Si quis ergo dixerit, non esse ex ipsius Christi Domini institutione seu iure divino, ut beatus Petrus in primatu super universam Ecclesiam habeat perpetuos succesores (…): anatema sit”.„Jeżeliby tedy kto powiedział, że nie polega to na ustanowieniu samego Chrystusa Pana czyli na prawie Boskim, żeby św. Piotr w naczelnej władzy nad całym Kościołem miał zawsze następców (…), niechaj będzie wyklęty”.Sobór Watykański, sess. IV, Cst. de Ecclesia, cap. 2.
Udowodnij heretyku, że obecnie nie można wybrać prawowitego następcy św. Piotra. albo zaprzecz temu zdaniu.
Cytat: Jacek w Sierpnia 03, 2009, 10:07:03 amUdowodnij heretyku, że obecnie nie można wybrać prawowitego następcy św. Piotra. albo zaprzecz temu zdaniu.jeśli to do mnie, to stwierdzam, że nie można. I oby jaknajdłużej nie było można !!