Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 24, 2025, 07:45:04 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232921 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Głos dziecka, głosem Boga
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Głos dziecka, głosem Boga  (Przeczytany 1547 razy)
Eochaid
rezydent

« dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:05:16 am »

Przy okazji innego wątku, przypomniała mi się scena sprzed kilku miesięcy.

Mieliśmy uroczystość rodzinną która zaczęła się obecnością na Mszy św. (niestety wg NOM). Moja pociecha była wówczas po raz pierwszy na NOM. Ciotka, zadowolona, że dziecko wreszcie poszło na „normalną” Mszę, pyta:

— To czym się różni ta dzisiejsza Msza od tej, na którą chodzisz z tatusiem? — [w domyśle: „tyłem i po łacinie”]

— [milczenie]

— No, jak się modlimy na tej Mszy co z tatą chodzisz, a jak na tej co byliśmy dzisiaj? —[wszyscy oczekują odpowiedzi „tam po łacinie, a tu po polsku”]

— Z tatusiem jak chodzę - modlimy się do Pana Boga, a dzisiaj - do księdza.

Cały się zaczerwieniłem ze wstydu, że - kto jak kto - ale ja, kurczę, tradycjonalista, i tak źle wyuczyłem własne dziecko. Ale potem pomyślałem, że coś w tym jest...

Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #1 dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:11:44 am »

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:13:03 am »

Bomba:) :) :) :) :) :) :) :)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:21:19 am »

Dzieci potrafią być logiczne aż do bólu. Serdeczne gratulacje i +++.

P.S. A Ciocia dostała to co jej się należało skoro chciała wbić klina  w Rodzinę. Mam już swoje lata ale do dziś pamiętam jak próbowano mnie testować stawiając niezręczne pytania. Brrr.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
basianek
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:14:18 am »

Rzeczywiście dzieci potrafią być bardzo szczere, oraz same pewnie nie wiedząc bardzo mądre...  8)
I czasami można z nich brać przykład jeśli chodzi o wiarę.
Spotkałem się z historią, iż dziecko podchodzi do Komunii Świętej, klęka, ksiądz podchodzi, mówi "Ciało Chrystusa", a dziecku księdzu odpowiada: "przecież wiem"  ;D
Jak dla mnie dobre świadectwo wiary, nawet u malucha z drugiej klasy podstawówki... :)
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Głos dziecka, głosem Boga « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!