Nie wiem, jak Państwo, ale ja nie zabardzo pociągnąłbym z budżetem domowym, gdyby zabrano mi dodatkowe 10% dochodu :-(
Według deklaracji wydanej w 2006 roku przez niemiecką konferencję biskupów wystąpienie z Kościoła automatycznie pociąga za sobą ekskomunikę. Albo jest się katolikiem i płaci podatek, albo nie płaci się podatku i nie jest się katolikiem. Zapp z punktu widzenia Kościoła przestał nim być.(...)
Cytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 16:13:58 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 16:04:07 pmCytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 15:44:56 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.A komornik to jaki: państwowy czy kościelny?Kościelny, ale uprawnienia ma takie jak państwowyA jak się wypniemy na kościelnego komornika, to co?
Cytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 16:04:07 pmCytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 15:44:56 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.A komornik to jaki: państwowy czy kościelny?Kościelny, ale uprawnienia ma takie jak państwowy
Cytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 15:44:56 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.A komornik to jaki: państwowy czy kościelny?
Cytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.
To niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?
1) Pogrzeb to nie sakrament (a tak pan to nieszczęśliwie ujął, jakby był)
2) Sakramentu pokuty powinni udzielić każdemu, kto o niego prosi i spełnia warunki formalne
Samo nie płacenie podatku na Kościół może być rozpatrywane w kategorii grzechu ("troszczyć się o potrzeby Kościoła"), zaś w Niemczech chciano by z tego zrobić apostazję...
Ile sie placi tego podatku?
Cytat: Jarod w Lipca 21, 2009, 19:28:42 pmIle sie placi tego podatku?Die Kirchensteuer beträgt in Baden-Württemberg und Bayern 8%, in den übrigen Bundesländern 9% der Einkommensteuer bzw. Lohnsteuer.
tak. a jak ktos wysiadzie ze swojego samochodu, to przestaje byc jego wlascicielem.
zapomnieli chyba po co ich wyswiecono.
Rozmawiałem z paroma proboszczami tutaj. Nie wiem dokładnie jak jest w Niemczech, ale w Austrii delikwent formalnie nie jest postrzegany jako katolik, czyli kapłan ma wszelkie podstawy aby odmówić wszystkiego.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 21, 2009, 20:07:34 pmtak. a jak ktos wysiadzie ze swojego samochodu, to przestaje byc jego wlascicielem. Nie. Ale jak przestanie pan płacić np. raty za telewizor, to ię Pan nie zdziwi, jak komornik Panu zabierze samochód...
Pani Teresa nie zacytowała kluczowego zdania z teksty młodej Rybińskiej:Poprosił urząd stanu cywilnego, by dopisał do złożonej przez niego deklaracji, że występuje on wyłącznie z Kościoła jako instytucji prawa publicznego, a nie z katolickiej wspólnoty religijnej.
[Niemieccy ksieza juz byli tutaj cytowani, jako heretycy.Nie zalezy im, bo nic nie musza robic, zeby brac pensje.Niech troche pobiegaja za wiernymi. Moze przestana sprzedawac koscioly muzulmanom na meczety.Kilka lat temu, mlody ksiadz chodzacy po koledzie opowiadal, ze polscy katolicy mieszkajacy w Niemczech, chcieli na swoja parafie kosciol od miejscowego biskupa. Takiego! powiedzial im biskup i sprxedal kosciol muzulmanom.
Cytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 20:25:10 pmRozmawiałem z paroma proboszczami tutaj. Nie wiem dokładnie jak jest w Niemczech, ale w Austrii delikwent formalnie nie jest postrzegany jako katolik, czyli kapłan ma wszelkie podstawy aby odmówić wszystkiego.Ale powrót apostaty do wiary jest właśnie przez sakrament pokuty - jak zatem mieli by wrócić???
W Polsce myślę Kościół się utrzyma. Ja w niedzielę skromną ofiarę daję inni wierni też.Niech tylko księża się starają a będzie dobrze.
Czy Pan myśli, że w Polsce kościół jest w stanie utrzymać sie tylko z datków wiernych? Czy my mamy pojęcie, ile pieniędzy napływa z Watykanu?