Niech mi ktoś to wytłumaczy - skoro mamy, tak zachwalany przez posoborowików, rozdział Kościła od państwa, to na jakiej zasadzie aparat państwowy zbiera podatki na Kościół, posługując się przy tym, jeśli zachodzi potrzeba, przymusem?
Cytat: szkielet w Lipca 21, 2009, 14:48:59 pmBo wszystko proszę Pana musi być zważone i policzone. Podatki. Nie może być niekontrolowanego przez państwo przepływu pieniądza.Ano właśnie. Tylko dlaczego Kościół się na to godzi? Dlaczego ostentacyjnie nie wzgardzi tymi pieniędzmy, żeby pokazać jak brzydzi się bezbożnym państwem? A może Kościół niemiecki wcale się tym bezbożnym państwem nie brzydzi?
Bo wszystko proszę Pana musi być zważone i policzone. Podatki. Nie może być niekontrolowanego przez państwo przepływu pieniądza.
To niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?
Cytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.
Cytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 15:44:56 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.A komornik to jaki: państwowy czy kościelny?
Cytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 16:04:07 pmCytat: Gregorius w Lipca 21, 2009, 15:44:56 pmCytat: Damian Nowak w Lipca 21, 2009, 15:11:37 pmTo niech mi Pan powie, Panie Gregorius, co się stanie, kiedy ktoś się wypnie na kościelny urząd finansowy?Przychodzi komornik i rekwiruje co się da. A oficjalnie to można się wypisać z rejestru wiernych i podatku płacić nie trzeba tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.A komornik to jaki: państwowy czy kościelny?Kościelny, ale uprawnienia ma takie jak państwowy
Panie Taw, problem jest nie tylko w samym nie płaceniu podatku (to raczej nie moze być podstawą ekskomuniki), ale w tym, że taka osoba złożyła formalne oświadczenie, że nie jest członkiem Kościoła.
Gdyby nie ten koscielny podatek, Kosciol w Niemczech (nie tylko katolicki) nie mialby prawie zadnych pieniedzy.
(...) tylko wtedy nie ma delikwent nawet widoku na pogrzeb katolicki. Bo proboszczowie mają wyraźny zakaz udzielania jakichkolwiek sakramentów osobom nie płacącym podatku.
Dlaczego??? Dlaczego Polacy moga dobrowolnie utrzymac Kosciol (nie liczac lekcji religii), a bogaci Niemcy nie dadza rady ?